A rekortán momentán elég viharos téma. A közelgő járólapozás kapcsán dúl a vihar. Az internet népétől megszokott módon ugranak egymásnak az emberek. Szidják egymást, a helyet, a nem eléggé megfontolt megvalósítást. Mindent, ami él és mozog. Ami nem mozog, azt is.

Elmesélem, milyen, amikor én futok a záportározónál. Gyakorlatilag minden futó gyorsabb nálam. Gyakran leköröznek. Moroghatnának, hogy „mit cammogsz előttünk, mert így ki kell kerülnünk”. De még sohasem szólt be senki.

-Hirdetés-

Sokan sétálnak a murván. Néhányan a rekortánon. Amikor hallják, hogy közeledem, félreállnak. Ha nem hallják, nagyjából öt lépéssel kikerülöm őket. Ilyenkor elnézést kérnek. Vagy nem. Mivel a fülemben szól a zene, ezen sem problémázom túl sokat.

Vannak, akik eleve egymás mögött gyorsgyalogolnak, ha látják, hogy sok futó kering.

Vannak régi ismerősök a pályán. Új ismerősök, akiknek mindig van egy kedves szava hozzám. A minap, bohóckodva elállták az utat, és egy fél körön át beszélgettünk.

Ritkán, de tényleg nagyon ritkán a rekortán szalagja babakocsizó édesanyákat vagy futóbicikliző kisgyerekeket vezet körbe. Őket valóban ki kell kerülni. Ez esik a legkevésbé a nehezemre. Voltam babakocsit tologató anya. A napi séta igazi ajándék volt számomra. Ha lett volna egy hely a városban, ahol nem autók között kell tologatnom a fiam, hálás lettem volna.

A mozogni szerető gyerekek szerintem a jövő. Annyi tanulmány született már arról, hogy a kiskorúak kütyühasználata hogyan károsítja őket, hogy bármikor szívesen kerülgetek sportoló gyerekeket. Csak ne a kéken vibráló képernyő legyen a legfőbb időtöltésük!

Van, ami engem is felbosszant. Ha valaki biciklizik a rozsdaszín gumiszalagon. Ha kóbor kutya kóricál a tó körül. Ha nem fogják szorosan a kutyájukat a sétáltatók. Ha eldobják a szemetetet. De nemcsak ezekre a dolgokra kell figyelnünk!

Tudom, hogy a rekortán egy futópálya. De nem lehet fontosabb, mint a többi ember, akiknek épp annyira szükségük van a kikapcsolódásra, mint nekem. Senki életében ne akadjon nagyobb gond, mint egy másik embert kikerülni sportolás közben!

MEGOSZTÁS