A Magyar Parasport Napjának története 2017-ben indult, amikor a Magyar Országgyűlés egyhangúan, minden párt és minden képviselő jóváhagyó igen szavazatával döntött arról, hogy minden év február 22-én fogjuk megünnepelni a Magyar Parasport Napját. A dátum kiválasztása szimbolikus, hiszen 1970-ben, ezen a napon alakult meg a Mozgáskorlátozottak Halassy Olivér Sport Clubja. Ennek a sportegyesületnek a létrehozatala tulajdonképpen intézményesítette a magyar parasportot, ami az elmúlt 53 évben sokat fejlődve elvitte a fogyatékkal élők sportjának lehetőségét szerte az országban és a világban is.

-Hirdetés-

A Magyar Parasport Napján, február 22-én Lélekmozgató néven, immár hatodik éve szervezi a programokat a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége. Ehhez a felhíváshoz csatlakozott a Kiskőrösi EGYMI is, színes programokkal február 22-én.

Takács Ildikó, a Kiskőrösi EGYMI intézményvezető-helyettesének bevezetője után, Berta-Somogyi Attila kerekesszékes sportoló mutatkozott be. Beszélt balesetéről, nehézségeiről, és arról, hogy a sport átsegítette a kezdeti nehézségeken, és további kihívásokkal, örömökkel szolgált életében. Ezután, a diákok, és pedagógusok sor-és váltóverseny keretében kipróbálták, hogy milyen érzés, az akadályokkal való megküzdés kerekesszékben ülve. A látás érzékszervének kiesésével vakfoci keretében szembesülhettek a tanulók. Itt a hangot adó „csörgőlabda” segítségével tudtak egymásnak labdát lábbal átadni. Ezt követően ülőröplabda játékot próbálták ki egy tanár-diák mérkőzés keretében.

A tanárok és diákok annyira élvezték az ülőröplabda mérkőzést, hogy a diákok kérésére zsinórlabda sportágban is megmérkőzött a két csapat egymással. A társadalmi érzékenyítés osztályfőnöki órákon történő filmvetítéssel, majd azt követően a látottak keltette gondolatok feldolgozásával egészült ki.

A legkisebbek, a Felhő óvodai csoport sem maradt ki a parasport napi programokból. Ők az István Lovastanyán, Gmoser Zsuzsanna „alternatív képességfejlesztő lóháton” végzettséggel rendelkező szakemberrel lovagolhattak.

A Magyar Parasport Napján, a fogyatékossággal élők sporttal kapcsolatos lehetőségeinek megismerésével szembesültek a diákok és a pedagógusok. A különböző parasportok nehézségeinek, örömeinek átélésével érzékenyebbé váltak fogyatékossággal élő embertársaik iránt.
Nagy örömükre szolgál, hogy a FODISZ felhívására Bács-Kiskun Vármegyében sok köznevelési intézmény, önkormányzat, és civil szervezet is csatlakozott e nemes kezdeményezéshez!

Szöveg, fotók: Bányásziné Lukács Margit

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (38 db kép)
MEGOSZTÁS