Az intelligencia annyira bonyolult fogalom, hogyha egy vizsgán kell számot adni róla, kutatók hosszú sorának definícióit kell a vizsgáztató elé citálni.

-Hirdetés-

Emlékképek úsznak a gondolataim közé, mikor úgy vélem valakiről, hogy intelligens.

A gimiben ülünk. A magyar tanárnő azt kérdezi: „hogyan fejezi ki az újságíró, ha nem biztos a megállapításaiban”. Egy lány jelentkezik: „meg nem erősített források szerint. Otthon olvasta az újságban”. Az én szüleim nem járatnak újságot. Azt gondolom, aki újságot olvas, intelligens.

A főiskolás kolesz szobájában ülök. Három végzős hallgató a szobatársam. Magabiztosak, ismerik Szegedet, látszólag nem félnek semmitől. Elsős vagyok, mindentől félek, nem ismerem a várost. Azt gondolom, aki tapasztalt és magabiztos, intelligens.

A Bárczis évek alatt megismerek csodálatos nőket. Nyitottan és őszintén beszélnek arról, ami hajtja őket. Azt gondolom, aki nyitott, őszinte és vannak céljai, intelligens.

Egy baráti család megmutatja, hogyan ötvözik a modern életszínvonalat az ösztönösen, mégis tudatosan ápolt paraszti múlttal. Miközben a szedjük a koktélparadicsomot, azt gondolom, aki így él, intelligens.

A testvérem értőn hallgat meg. Tanácsot ad vagy csendben van. Igazat mond. Mély szeretettel. Azt gondolom, aki képes erre, intelligens.

A kép forrása: pixabay.com/geralt

A barátnőm megosztja velem a kétségeit és az örömeit. Legyőzi önmagát és engem is erre sarkall. Azt gondolom, aki így működik, intelligens.

David Wechsler szerint az intelligencia az egyén olyan összetett, globális képessége, ami lehetővé teszi, hogy célszerűen cselekedjen, racionálisan gondolkodjon és eredményesen bánjon a környezetével (Réthy, 2004).

A természetes intelligencia sokszínű, eleven vibrálás. Folyton változik, kiteljesedik, érik. A mesterséges intelligencia kiszámított.

A kép forrása: pixabay.com/geralt

Tudom. Ha a gyógyítás vagy a környezetvédelem szolgálatába állítják, értékes. De ki garantálja, hogy erre fogjuk használni? Ma azt olvastam, „az MI megalkotta a könyveknek megfelelő Harry Potter szereplőket”. Minek? Egy kommentelő odaírta: ahogy Emma Watsont az anyatermészet megalkotta, felesleges a mesterséges intelligenciával felülírni”.

Bízom benne, hogy a MI nem növi túl a lehetőség kategóriát. Mert ha lecseréljük vele a természetes intelligencia élő, lüktető szövetét…abba belegondolni sem merek.

 

A kiemelt kép forrása: poxabay.com/geralt

MEGOSZTÁS