Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében német nyelvi napközis táborba várták az általános iskola alsó tagozatos gyermekeket a Hagyományok Házában. A 25 táborozó a június 26-tól 30-ig tartó egy hét alatt Grimm testvérek: A brémai muzsikusok történetét dolgozta fel.

Kincses Mihályné, a Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lemondta, azért esett a választásuk erre a mesére, mert a nemzetiségek általában kisebbségben vannak és párhuzamot tudtak vonni a mese szereplői, mondanivalója között. Az egy hét során Kincses Mihályné mellett Tüske Bernadett, György Andrea, Harsányi Zoltánné, Fábián Anita tanárnők, Berger Andrásné a kiskőrösi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársa, és Daniella Kirschner vett részt aktívan a tábor szervezésében és lebonyolításában.

-Hirdetés-

Hétfőn 8 órakor gyülekeztek a résztvevők a Hagyományok Házában. Reggeli után lovaskocsival indultak útra egy lovas farmra, ahol a gyerekek nem csak az állatokat simogathatták, de megismerkedtek az állatnevekkel németül is. Ebéd után sokat játszottak, játszva tanultak, és megismerték A brémai muzsikusok történetét és egy dalt is tanultak.
A lovastanyán megismerkedtek az állatokkal

A tábor második napja sem telt eseménytelenül. Délelőtt Császártöltésre utaztak, ahol kedves fogadtatás várta őket. A táborozó gyermekek egy kézműves foglalkozáson vettek részt, megnézték a Sváb Tájházat is, ahol sok információt kaptak arról, hogyan éltek egykor a svábok, milyen használati tárgyaik, milyen szokásaik voltak. Szabadidőben a diákok a játszótéren próbáltak ki mindent. Délután ismét Kiskőrösön, a Hagyományok Házában nézték meg A brémai muzsikusokat, egy rövid rajzfilmfeldolgozásban. Ezután a táborozók különböző játékokat játszottak a mese szókincséhez kapcsolódóan.

Császártöltésen kézműves foglalkozáson vettek részt a gyerekek

A harmadik napon sokat foglalkoztak A brémai muzsikusok történetével. Énekeltek, táncoltak, sok vidám feladatot oldottak meg. Néhányan rajzoltak, festettek, mások gyurmával dolgoztak, és elkezdtek készülni a záró műsorra is.

Próba

Csütörtökön összeállították a záróműsort, barkácsoltak, és természetesen gyakoroltak. Ebéd után vendégek érkeztek a táborba, a Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának tagjai és német barátaik, akik a környéken, vagy a városban laknak. Ők segítettek az öt állomásos verseny lebonyolításában, fogadták és segítették a résztvevőket az egyes állomásokon.

Játékos csapatversenyen csillogtathatták meg tudásukat a táborozók

A tábor utolsó napja nagyon mozgalmasan telt. A gyerekek először a táborban szerzett legszebb élményeiket rajzolták le, amit ki is állítottak a helyszínen, és a végén hazavihették azokat. A délelőtt második felében próbáltak, majd ebéd után még egy meglepetés várt a gyerekekre. Amíg a felnőttek a záróműsorra berendezték a termet, addig két kedves rendőr gurult be az udvarba egy rendőrautóval. A gyerekek kérdezhettek tőlük, megnézhették az autót kívül és belül, és meghallgathatták a szirénát is. A nap csúcspontja mégis a záróműsor volt, ahol bemutatták a családoknak, hogy mi mindent tanultak a táborban. Végül még egy meglepetés, egy szép és finom torta a táborozók fotójával díszítve.

Nagyon örültek a gyerekek a meglepetés tortának, amit a csoportkép díszített

A képeket a táborban segédkezők és a cikk szerzője készítették. Forrás: Német Nemzetiségi Önkormányzat Kiskőrös

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (160 db kép)
MEGOSZTÁS