Idén szeptemberben két új óvodapedagógussal bővült a Kiskőrösi EGYMI kollektívája. A 2023/2024. évi tanévben Csergő Katalinnal (Felhő csoport) és Maska Lászlóné Zsuzsival (Katica csoport) is találkozhatnak a szülők, gyerekek.

-Hirdetés-

Interjú Csergő Katalin óvónővel.

Milyen út vezetett a Kiskőrösi EGYMI-be?  

2006-ban végeztem a Kecskeméti Főiskola Óvónőképző Karán, majd elkerültem Pest megyébe óvodapedagógusnak, ahol több mint tíz évig dolgoztam. Ezután visszajöttem a gyökereimhez Kiskőrösre. Itt is voltam óvó néni, így elkezdte felhívni a figyelmemet Répásiné Lovász Márti és Kecskemétiné Viczián Ilona kolléganőm, hogy nekem az EGYMI-ben kellene dolgoznom, mert van érzékem, türelmem a gyerekekhez, leginkább azokhoz, akiknek több figyelemre és gondoskodásra van szükségük. Mindig vonzódtak hozzám a sajátos nevelési igényű gyermekek, de mondhatnám úgyis, hogy kölcsönösen vonzottuk egymást. Munkám során volt autista, Down-szindrómás, végtaghiányos, beszéd és észlelési zavaros „gyermekem” is. Most fogok képesítést szerezni gyógypedagógiai asszisztensként, amit azért végeztem el, hogy jobban értsek a gyerekekhez. Aztán egy évvel ezelőtt csellón kezdtem el tanulni, hogy zenei tudásomat kamatoztathassam akár munkám során is.

Hogyan értesültél az állásról?

Februárban Molnárné Gép Anikó mellett voltam gyakorlaton a Katica csoportban. Nagyon jól éreztem magam ott. Szíven szólított az EGYMI humánussága, szakmaisága, gyermekközpontú világa. Otthon érzem magam az intézmény falai között, mintha mindig is ide tartoztam volna. Ezért nem haboztam, beadtam a pályázatom, aztán pár hónap múlva Schaffer István igazgató úr fel is keresett.

Ha jól tudom a Felhő csoportban kezdted meg a munkát.

Igen, ahova kilenc autista kisgyermek jár. Három társam van: Krizsánné Simon Szabina óvónő, Kollár Andrea és Sztojka Bernadett asszisztensek, akikkel szinte rögtön megtaláltuk a közös hangot. Családias, szeretetteljes itt a csoportkörnyezet.

b-j: Krizsánné Simon Szabina, Kollár Andrea, Sztojka Bernadett, Csergő Katalin 
Milyen ambíciókkal, tervekkel indítottad az idei nevelési évet?

Hivatástudat, megtalálni a kicsikkel a közös hangot: tartalmas, színes foglalkozásokkal, zenével, stb. Szeretném tovább gazdagítani személyiségüket, érzelemvilágukat. Jó kedvet vinni a csoportba és a szülőkkel is jó kapcsolatot kialakítani. Szeretném majd a csellót, mint élőzenét bevinni az óvodába. Megmutatni a gyerekeknek, hogy milyen hangszeren játszani, akár egy foglalkozás vagy témahét alkalmával.

Az EGYMI-ben használjátok ezt a kifejezést, hogy „jó gyakorlat”. Te hozol magaddal ilyet?

Hozok magammal egy párat, melyeket próbálok majd megvalósítani és elsajátíttatni a fejlettségi szintjükhöz mérten.

Kapcsolódó cikk
Korábban még sosem írattak be ennyi gyermeket a Kiskőrösi EGYMI-be
Korábban még sosem írattak be ennyi gyermeket a Kiskőrösi EGYMI-be
Korábban még sosem látott létszámmal, 161 fő kisgyermek részvételével kezdődött meg a 2023/’24-es tanév/nevelési év a Kiskőrösi EGYMI-ben. Az évnyitó...
Hogyan fogadtak a gyerekek, munkatársak?

A gyerekek és a kollegák örömmel fogadtak, mindenben segítenek, mert ugye speciális óvoda lévén  sok minden máshogyan működik itt, de gyorsan belerázódtam. A gyerekek tündérien aranyosak, mindegyik egy kis csoda. Öröm lesz velük minden nap.

 

MEGOSZTÁS