Fábián Sándor, Tabdi község polgármestere adott tájékoztató interjút hírportálunknak a 2023-as év történéseiről, melyek a települést érintették.

-Hirdetés-

 

Idén hogy alakult a lakosság száma a településen?

Az elmúlt évek tendenciája azt mutatja, hogy pillanatok alatt elkelnek az ingatlanok a településen, és ma már kijelenthetjük, hogy új építésű házakkal is bővült Tabdi. A település lélekszáma közel azonos az elmúlt évekhez viszonyítva, hiszen amennyivel csökken a település lakosságszáma, szinte ugyanannyival nő is a betelepülés vagy születés következtében, így az 1000-1100 főt tartjuk évek óta. Intézményeink közül az óvodánk 50 fővel üzemel kettő csoportban, ami nagyon nagy népszerűségnek örvend nemcsak Tabdin, hanem a környező településeken is, aminek rendkívül örülünk. A bölcsődénél nem bíztunk abban, hogy ennyire kedvező fogadtatásban fog részesülni a szolgáltatás – már az indulás pillanatában – de amióta megnyitottuk, teljes létszámmal működik az intézmény. Az általános iskolánkban sajnos kevés az itt tanuló diák, így mindössze az alsó osztály elvégzésére van lehetőségük. Az önkormányzat ösztöndíjprogramot indított a helyben maradó alsósok vonatkozásában, ezzel is ösztönözni kívánjuk a magasabb létszám kialakítását. Kiemelt feladatunk a jövőben, hogy minimum az óvodai létszám szintjét próbáljuk meg tartani az általános iskolában is. A következő választási ciklusban az iskola épületében is infrastrukturális fejlesztésekre lesz szükség, a szociális blokkokat is fel kell újítani, az épület belső kialakításban törekedni kell a magasabb színvonalú, otthonos és modern kialakításra. Az iskola épülete belülről több évtizede nem került felújításra, ezért az önkormányzatunk nyitott a fenntartóval való együttműködésre ennek érdekében, hiszen ugyanazok az érdekeink. 

Mely 2023-as, a települést érintő fejlesztéseket emelne ki amik megvalósultak, vagy folyamatban vannak?

Januárban érkezett a Magyar Falu Programnak köszönhetően egy új Ford Típusú 9 személyes tanyagondnoki busz, amivel gyarapodott járműállományunk.

Az előző év végén minden TOP-os pályázatunk sikeresen lezárult, a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00017 számú döntés alapján támogatási szerződést nyertünk el „Civil közösségek háza Tabdin” megvalósítására, ennek az előkészítése zajlott 2023-ban, a kivitelezésre vonatkozó nyílt közbeszerzési eljárás már folyamatban van.
Ez a pályázatunk a település központjában található félkész, több évtizedes épület új funkcióba állítását célozza meg. Egy civil közösségek házát szeretnénk belőle létrehozni, hiszen a helyi civil szervezetek több évtizedes múlttal stabilan működnek. A Tabdi Községi Sportegyesület, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Tabdi Polgárőr Egyesület fogja össze a község lakosságát. Részükre, a működési feltételeik javítására szeretnénk ezt a házat egy kis várként funkcionálva összerakni.

A 2023-as évben nyertünk egy vidékfejlesztési pályázaton Akasztó Község Önkormányzatával közösen konzorciumban, a külterületi földutak stabilizálására, ennek az előkészületei is elkezdődtek, a közbeszerzési eljárást már közzétettük.

Mára már az önkormányzatnak jó néhány olyan intézmény van a tulajdonában és fenntartásában, aminek a stabil működését biztosítanunk kell, és inkább ezekre összpontosítottunk. A megemelkedett közüzemi díjak miatt azonban jelentős többletforrást igényelt mindez, de szigorító intézkedéseket nem kellett meghoznunk.

Pályázati források híján olyan önerős energetikai beruházásokat végeztünk, amik hosszú távon csökkentik a kiadásainkat. Hűtő-fűtő klímákat szereltünk fel az intézményeinkbe, az óvodába és a bölcsődébe, valamint az önkormányzati hivatal épületébe.
Az idei évben volt igény a szolgálati lakások használatba vételére, így azokat kiadtuk az itt letelepedni akaró helyi fiataloknak, időközben az épületek felújításon estek át és napelemmel szereltük fel azokat. Napelem rendszer került továbbá az orvosi rendelőre és a bölcsőde épületére is. 

Szintén konzorciumos beruházás volt Akasztó-Csengőd-Tabdi települések közt a „Csengőd agglomeráció szennyvízkezelésének fejlesztése” című KEHOP-os projekt. Így egy közel 3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően egy új szennyvíztisztító telep jött létre a régi mellett. A beruházás során nagyon sok nehézséget kellett a három településnek megoldania, azonban elmondható, hogy jól és eredményesen tudott Akasztó-Csengőd-Tabdi együtt dolgozni.   

Kapcsolódó cikk
Új szennyvíztelep Csengődön: több évtizedes problémát oldott meg a beruházás
Új szennyvíztelep Csengődön: több évtizedes problémát oldott meg a beruházás
Csengőd, Akasztó és Tabdi településeket kiszolgáló, az ezredfordulón épült régi szennyvíztisztító telep kapacitásbeli és környezetvédelmi problémákkal küzdött, kellemetlen szagokat okozva...

Pályázati elbírálásra vár Faluházunk épületének felszerelése fűtő-hűtő klímával. Ezt a beruházást egy LEADER pályázatból próbáljuk megvalósítani az elkövetkezendőkben.

LEADER pályázat sikerének köszönhetően egy kommunális gép kerül beszerzésre hat további eszközzel kiegészítve, aminek köszönhetően tovább egyszerűsödik a település-fenntartási kötelezettségünk. A közbeszerzési eljárást követően bízunk benne, hogy januárban meg is érkezik a gép Tabdira és használatba tudjuk venni.

Folyamatosan adja a feladatokat, és még jövőre is fogja az a vasút-beruházás, ami Tabdi települést állomás tekintetében ugyan nem érinti, de a közigazgatási területünk jórészén áthalad, így ennek a megvalósítása azért itt is teremt feladatot. A nyomvonal elbontása és az új kialakítása, az építési anyagok szállítása komoly terhelést jelent az úthálózatnak, valamint a településen élőknek egyaránt kényelmetlenséget okoz.

Milyen fejlesztési tervek vannak a jövőre nézve?

Szeretnénk pályázatot benyújtani a Magyar Falu Programba az év végén, nagyon várjuk a TOP Plusz pályázatban az Izsáki út – Csengődi elágazást összekötő út fejlesztésére vonatkozó pályázat sikerét, bízunk benne, hogy az anyagi források rendelkezésre állnak majd és meg tud valósulni ennek a rövidke szakasznak a felújítása, hiszen erre nagy szüksége van a településünknek.

A járdafelületek megújítása vagy kiépítése is folyamatos feladatot ró az önkormányzatra, aminek lehetőségeinkhez mérten próbálunk eleget tenni, erre ezután is figyelmet kívánunk szentelni.

További igény merült fel a temetőt határoló kerítés megújítására is.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület eszközeinek elhelyezésére új épületet kell kialakítani, ennek a forrása csak részben áll rendelkezésére az egyesületnek, így a tűzoltószertár építésébe anyagilag is szándékozunk besegíteni, amennyiben megvalósul az ÖTE-nél a projekt.

Milyen egyesületi, civil élet jellemzi a falut?

Jó kapcsolatot ápol az önkormányzat a településen működő civil szervezetekkel, egyesületekkel, hiszen egy ilyen kis faluban elkerülhetetlen, hogy az önkormányzati képviselők tagjai 1, 2 vagy akár több ilyen közösségnek is. Jó és aktív közösségi életet teremt a Szőlőskert Horgászegyesület, a már említett Tabdi Községi Sportegyesület, a Tabdi Polgárőr Egyesület, valamint az Önkéntes Tűzoltó Egyesület is.

A Horgászegyesület több versenyt is rendezett 2023-ban a Pék-tón itt Tabdiban, a versenyeken a környező településekről is szép számban vettek részt.

A Tabdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület több korcsoportban képviseli településünket a járási versenyeken, valamint a hagyományos falunapunkon is. Nagy népszerűségnek örvend a Tabdi Óvodás Tűzoltó csapat, akik már számos alkalommal öregbítették a falu hírnevét a médiában és a vármegyei versenyeken egyaránt.

Kapcsolódó cikk
A Duna TV „Jó embert keresünk” című műsorában szerepel a tabdi óvoda tűzoltó csapata
A Duna TV „Jó embert keresünk” című műsorában szerepel a tabdi óvoda tűzoltó csapata
A Tabdi Napköziotthonos Óvoda és Mini Bölcsőde közösségi oldalán egy bejegyzésben osztotta meg a hírt tegnap délután, hogy:   A december...

A Tabdi Községi Sportegyesület vármegyei III. osztály közép csoportjában szerepel jelenleg. Mintegy harminc éve folyamatosan szerepelünk a megyei labdarúgásban. Úgy gondolom, hogy egy ilyen kis faluban önmagában teljesítmény és erőn felüli vállalás ennek a megtartása.

A Polgárőr Egyesületünk nagy segítséget nyújt a község rendezvényeinek koordinálásában, mindig számíthatunk rájuk.  

Idén tartották a 20. Falunapot Tabdin. Milyen nagyobb rendezvényeik, programjaik voltak még ebben az évben?

Évek óta június első hétvégéjén tartjuk a községi falunapot, ami a hagyományoknak megfelelően családiasabb hangvételű. Főzőversennyel, baráti tűzoltó versennyel színesítettük ezt az idei évben is.  

Kapcsolódó cikk
Jubileumi 20. Tabdi Falunapokat tartottak
Jubileumi 20. Tabdi Falunapokat tartottak
Június első hétvégéjén rendezték Tabdin a Falunapokat. Az idei évben jubilál az esemény, hiszen először 2003-ban került megrendezésre. Tabdin mindig...

Hagyományokhoz híven szeptember negyedik hétvégéjén került megrendezésre Tabdin a Szüreti Napok, ahol idén 94 helyi szerepelt a délutáni hagyományőrző műsorban, ami bizonyítja, hogy nagy az összefogás a településen.

Az időjárás sajnos az idei évben nem kedvezett a rendezvénynek és a résztvevőknek. Az eső miatt sajnos le kellett mondjuk a délutáni lovas felvonulást, de az ezt követő programokat a fő műsorszámmal megtartottuk. A jelenlévők számából ítélve a rossz idő nem szegte kedvüket az érdeklődőknek, és így is sokan vettek részt a falu legnagyobb rendezvényén.  

Kapcsolódó cikk
Az eső ellenére is fergetegesre sikeredett a Tabdi Szüreti Nap
Az eső ellenére is fergetegesre sikeredett a Tabdi Szüreti Nap
Idén is szeptember negyedik szombatján került megrendezésre a már hagyományosnak mondható Tabdi Szüreti Nap. A kis település apraja-nagyja megmozdult és...
Mi jellemzi a település jelenlegi pénzügyi helyzetét? 

Önerős beruházásaink ellenére pénzügyi helyzetünk stabil és megnyugtató, a képviselő-testület átgondolt fejlesztéseinek és a településen működő gazdasági társaságoknak köszönhetően a következő évet biztos alapokkal tudjuk elkezdeni. A stabil pénzügyi helyzet fontos dolog a jövőre nézve is, hiszen ha nem lesz pont arra pályázati lehetőségünk, amire szükségünk lenne, akkor azt önerőből kell megvalósítanunk. 

MEGOSZTÁS