A Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum a térség meghatározó, nagy hagyományokkal és jelentős eredményekkel rendelkező szakképző intézménye. Az iskola folyamatos megújulása jól látható a külső jegyekben, mint az épületek modernizálása és a belső tartalomban is: oktatási eszközök, tanítás minőségének fejlesztése. Erről tanúskodik az idei tanév első féléve is, melyről Franczia Lászlót, az iskola igazgatóját kérdeztem.

-Hirdetés-

 

Milyen személyi feltételek mellett és létszámmal kezdték meg a 2023-2024-es tanévet?

527 fő a létszámunk, mely egy kicsivel több, mint a korábbi években. Az utóbbi 2-3 tanévben az 500 fős létszámot mindig csak alulról közelítettük meg. Tehát most, erre a tanévre arányaiban egy jó osztállyal több tanulónk van. Egyébként az osztálylétszámaink eléggé változatosak, 10-12 főtől a 32 fő létszámig, ahogyan a szakmai képzésben összejönnek a jelentkezők.

Intézményükbe érkeztek új tanárok az idei tanévre?

Az előző tanév végén több kollégánk is elköszönt. Kecskeméti Sándor gépész-informatika és Bihari Nagy László kémia-fizika szakos kollégánk munkahelyet váltott. Néhányan nyugdíjba mentek, közülük többen azonban továbbra is folytatták munkájukat a Wattayban, így jelenleg csak egy új pedagógusunk van. További egy kollégánk: dr. Hornyikné Sipiczki Ilona német szakos tanár pedig felmentési idejét tölti. A kollégiumot igénybevevők alacsony létszáma miatt, a kollégiumi ellátást ebben a tanévben meg kellett szüntetnünk, egy fő dolgozó munkaviszonya továbbra is megmaradt, a többiektől végkielégítéssel vettünk búcsút.

Az oktatói testület létszáma 37 fő, ezen kívül több óraadóval dolgozunk együtt, főleg a felnőttoktatásban.

Ezúton is gratulálunk, hiszen több pedagógusuk elismerést vehetett át az elmúlt időszakban.

Pásztor Andrea kolléganőnk Nevelés Támogatója díjban, Májer-Gubán Dóra Rita tanárnő Jövő Reménysége díjban részesült.

Kapcsolódó cikk
Díjakkal ismerte el a pedagógusok, kollégák kiemelkedő munkáját a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum
Díjakkal ismerte el a pedagógusok, kollégák kiemelkedő munkáját a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum
A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum pedagógusnapi ünnepségét, melyen díjátadásokra került sor idén Kiskőrösön, a Wattay iskola új, nemrég átadott sportcsarnokában tartották...

Oktatói Szolgálati Emlékérmet kapott Csatai Gáborné, melyet még az év végén minisztériumi rendezvény keretében vehetett át.

Kapcsolódó cikk
Oktatói Szolgálati Emlékérem elismerést vehetett át Csatai Gáborné
Oktatói Szolgálati Emlékérem elismerést vehetett át Csatai Gáborné
A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Oktatói Szolgálati Emlékérem elismerésben részesítette Csatai Gábornét, a KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium pedagógusát. A...

Ugyanakkor Gráner Géza is ilyen emlékérmet vehetett át.

Kapcsolódó cikk
Gráner Géza Ernő Oktatói Szolgálati Emlékérem elismerést vehetett át
Gráner Géza Ernő Oktatói Szolgálati Emlékérem elismerést vehetett át
A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Oktatói Szolgálati Emlékérem elismerésben részesítette Gráner Géza Ernőt, a KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium pedagógusát. A...

A Kiskunhalasi Centrum nyolc nyugdíjba vonuló oktatója közül kettőt emeltek ki a méltatások alapján.

Idén ősszel pedig két igazgatóhelyettes: Kunczné Martin Regina és Benedek Tibor kapott Miniszteri Elismerő Oklevelet.

Kapcsolódó cikk
Az oktatásban eltöltött 28 éves tevékenységéért Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Kunczné Martin Regina
Az oktatásban eltöltött 28 éves tevékenységéért Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Kunczné Martin Regina
A Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum az oktatásban eltöltött 28 éves tevékenysége elismeréseként 2023. október 23-i nemzeti ünnep alkalmából adományozható...
Kapcsolódó cikk
A Kulturális és Innovációs Miniszter elismerő oklevelét vehette át Benedek Tibor
A Kulturális és Innovációs Miniszter elismerő oklevelét vehette át Benedek Tibor
2023. október 26-án Budapesten vehette át a Kulturális és Innovációs Miniszter elismerő oklevelét Benedek Tibor a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay...

Amikor lehetőséget kapok kollégáim felterjesztésére, élni szoktam ezzel a lehetőséggel, mert úgy gondolom, hogy fontos a szakmai elismerés.

Milyen programok, események valósultak meg a tanév első felében?

Gólyahéttel, gólyanappal kezdtük az évet, ahol a diákoknak lehetőségük volt megismerkedni az intézménnyel, és Kiskőrössel, hiszen nagyon sok a vidéki tanulónk.

Szeptemberben házi labdarúgó bajnokságot is szerveztünk. Október 13-14-én a harmincadik, jubileumi Eckerle Szaki Kupát rendeztük meg, több környékbeli középiskola bevonásával. Október 20-án délelőtt ismét pályaválasztási kiállítást tartottunk, ezúttal új helyszínen, a májusban átadott Wattay Sportcsarnokban.

Kapcsolódó cikk
Pályaválasztási kiállítást szervezett a Wattay
Pályaválasztási kiállítást szervezett a Wattay
2023. október 20-án délelőtt ismét pályaválasztási kiállítást szervezett a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium új helyszínen, a májusban...

Szintén októberben 14 diákunk (informatikusok és közgazdászok) Görögországba utazott 1 fő kísérővel, az Erasmus program keretében.

Szerveztünk angol, német, helyesírási, szép magyar beszéd, történelem, valamint közgazdasági versenyt, mely házi versenyek elhúzódtak karácsonyig. Munkaközösségeink minden évben megszervezik a saját versenyüket. 

Túl vagyunk a Zrínyi Ilona Matematika Verseny első fordulóján is, melyen 30 diákunk indult, illetve a Nemes Tihamér programozói és alkalmazói versenyek fordulóin.
Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el ez idáig, amiért büszkék rájuk? Esetleg milyen versenyekre készülnek?

Most vannak a jelentkezések a szakmai versenyekre, melyek január elején kezdődnek majd. Első fordulója Kecskeméten lesz, ennek kiteljesedése a Szakma Sztár Fesztivál.

2023. május 26-án délelőtt ünnepélyes keretek közt adták át a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum új sportcsarnokát. Zajlik-e azóta bármilyen beruházás intézményükben? Épületeik felszereltségét érintette-e felújítás, fejlesztés?

Van egy elég nagy informatikai fejlesztésünk. Az informatikai rendszer és alkalmazásüzemeltető technikus képzéshez vettünk hálózati eszközöket: modemet, routert és egyéb felszereléseket. Ez egy 15 millió forintos beruházás volt a nyáron, így a tanévet már új eszközökkel kezdhettük meg. Illetve folyamatban van egy másik informatikai fejlesztésünk is, melynek keretében 33 új számítógépet kapunk. Emellett hangszórókat is vettünk, hogy a nyelvi érettségin jobban lehessen érteni az elhangzott szöveget. Mivel a sportcsarnokot testnevelés órákra építették, és nem rendezvényeknek, így jelenleg nincs benne hangosítás. Ezt most megpróbáljuk pótolni, a tanév végi pénzből. A Centrum kérte, hogy készítsünk egy fejlesztési listát, így törekszünk megoldani a hangosítást, az internethálózat szolgáltatás már megoldásra került a csarnokban. Három tanterembe rendeltem új bútorokat novemberben, illetve a meglévők mellé még 20 biciklit fogunk venni, mert fontosnak tartjuk a friss levegőn történő mozgást. Az év végén több tízmilliós oktatási eszközfejlesztést valósítunk meg. A Sárkány József utcai épületünkben pedig fűtéskorszerűsítésen dolgozunk, ott megpróbálunk egy 50 milliós beruházást kivitelezni. Azon az épületen – a többi épülettől eltérően – sajnos nincs napelemünk, azt is szeretnénk pótolni.

Milyen terveik, projektjeik vannak a tanév második felére?

A Sárkány utcai telephelyen van három speciális oktatási helyiség: a tanbolt, a tankonyha, és a tanétterem. A terveim között szerepel, hogy ezeket megpróbálom áthelyezni a volt kollégium épületébe. Azonban ehhez alapos tervező munkára lesz szükség, mert ez érintheti az épület szerkezetét is. A terveimet befolyásolja, hogy ebben a tanévben lejár az igazgatói kinevezésem, úgyhogy meglátjuk, mit hoz a jövő. 

Képek, bejegyzések, videó: Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum facebook oldal 

MEGOSZTÁS