Ungvári Ferenc után február 22-én Pethő Attila, az 5. számú választókörzet képviselője is lakossági fórumot tartott a Petőfi Sándor Művelődési Központban. 

 

-Hirdetés-

A csekély létszámú, 18:00 órakor kezdődő lakossági fórumon Pethő Attila képviselő mellett jelen volt Domonyi László polgármester és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében: Horváth Attila r. alezredes. A jegyzőkönyvvezetői feladatot Fődi János látta el, továbbá Dénes János is részt vett az eseményen.

Kapcsolódó cikk
Mutatjuk a lakossági fórumok időpontjait
Mutatjuk a lakossági fórumok időpontjait
Kiskőrös város polgármestere és a választókerületek önkormányzati képviselői lakossági fórum keretében tájékoztatást tartanak a 2024. évi költségvetésről, a város fejlesztéseiről,...
A lakosokat elsőként Pethő Attila képviselő köszöntötte, majd a tájékoztatók sorát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében Horváth Attila r. alezredes kezdte meg. 

A rendőr alezredes elmondta, hogy 2023-ban a bűnesetek száma szignifikánsan nem emelkedett, a közbiztonság nem romlott, sőt még javult is. Ezen belül azonban az online csalások témakörét külön kiemelte. Ha az interneten történő vásárlásnál vagy eladásnál gyanús lépésekkel találkozunk, legyünk óvatosak és figyelmesek. Árulkodó jelek mindig vannak. Ugyanez érvényes a telefonos csalásokkal kapcsolatban is, amikor bankok, cégek, szolgáltatók nevében keresnek minket adategyeztetés, vagy gyanús tranzakció miatt. Ilyenkor le kell tenni a telefont, szükség esetén pedig a bankban tisztázni az esetet. Bankkártya adatokat sose adjunk meg! – figyelmeztette a lakosokat. De szóba került az unokázós csalás is. Lakossági kérdés érkezett a gondosóra kapcsán is. A jelenlévők megerősítették, hogy beüzemelést követően nincs szükség az óra karbantartására. Akik ilyen ürüggyel próbálnak bejutni a lakásokba, azokat ne engedjük be! Egy lakos jelezte, hogy a Szent István utcában rendszeresen megfordulnak egy szürke Audival, akik alufóliás cuccot “osztogatnak”. Az alezredes ezt tudomásul vette és megerősítette a lakosságot abban, hogy figyelni fognak. Egy asszony erre reagálva elmondta, hogy nemrégiben a facebookon egy olyan bejegyzéssel találkozott, melyben arra figyelmeztetnek, hogy gyerekrablók járnak Kiskőrösön. A megjegyzésre az a válasz érkezett, hogy a rendőrségnek nincs tudomása ilyen esetről, de amennyiben ez valóban így van, akkor feljelentést kell tenni. 

A fórumon (b-j): Pethő Attila önkormányzati képviselő, Domonyi László polgármester, Horváth Attila r. alezredes szólt a lakosokhoz 
Majd Kiskőrös polgármestere tájékoztatta a lakosságot a város pénzügyi helyzetéről, folyamatban lévő fejlesztésekről és tervekről.

Ismertette, hogy Kiskőrös város 2023-as évi magánszemélyek kommunális adóbevételéből származó összege 71 millió forint, a helyi iparűzési adó eddig nem látott csúcsot döntött, ami 1,4 milliárd forint volt. Látványosan emelkedik az idegenforgalmi adó, ami 10,5 millió forintot jelent. Kijelenthető, hogy e tekintetben a 1,5 milliárd forintos álomhatárt átlépte Kiskőrös. Az összköltségvetésből a helyi adóbevételek kisebb hányadot tesznek ki, nagyobb részt jelentenek az állami támogatásokból elnyert összegek.  

Kapcsolódó cikk
Az év legfontosabb képviselő-testületi ülését tartották meg
Az év legfontosabb képviselő-testületi ülését tartották meg
Tegnap délután tartották meg az év második képviselő-testületi ülését Kiskőrösön, ahol majdnem két tucat napirendet tárgyaltak meg, többek között Kiskőrös...

A piac építésére is kitért a polgármester. Jelenleg a csarnok belső része 80%-os készültségben van. Jó hírként mondta, hogy a piac építésének II-es üteme is elkezdődött, ami alatt a fedett-nyitott árusító tér, az udvar és parkolók kialakítása van folyamatban. Beszámolóját látványtervek bemutatásával színesítette. Hozzátette, egy év múlva ennek a piacnak működnie kell, de készen is lesznek a meghatározott időre a munkálatokkal.

Tavaly Kiskőrös közvilágítása 118 millió forintba került a városnak úgy, hogy 800 lámpatest elsötétedett. A korlátozó intézkedések nélkül ez az összeg a 150-160 millió forintot is elérhette volna – fejtette ki a polgármester. Az így megtakarított összeget hozzáadták a 416 millió forintos, önerős közvilágítás fejlesztéshez. Az időigényes tervezési, engedélyezési eljárások miatt a projektnek most nem része új hálózat kiépítése, új oszlopok felállítása. A városvezetés a tervezés során külön figyelmet fordított a közlekedés-biztonságra, a gyalogátkelőhelyekre és a forgalmas csomópontokra. A korszerűsítéssel kapcsolatban Domonyi László elmondta, hogy 600 db LED-es lámpa már fel van szerelve, amik a legkisebb teljesítményűek. Ezek a legkisebb forgalmi utak mentén találhatók. A nagyobb forgalmi utak mentén és kereszteződésekbe nagyobb teljesítményű lámpák kerülnek felszerelésre a II. ütemben, előreláthatóan március közepétől. Összesen 1303 db Schréder TECEO típusú lámpatest lesz felszerelve Kiskőrösön, ami közel 200 db lámpatesttel több, mint ami jelenleg van. Azokon a helyeken, ahol panasz érkezett a közvilágítás hiányára, új lámpákat telepítenek. Ide tartozik az Erdőtelki út is. Még ezzel a többletmennyiséggel is várhatóan 30%-al kevesebb lesz a közvilágítás fogyasztása, mint jelenleg az elavult lámpákkal.

A korszerűsítés jegyében szaldó elszámolású napelemes rendszer telepítésére kerül sor az alábbi intézményeknél: Petőfi Sándor Művelődési Központ, Pátria épülete, Hagyományok Háza, Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény, sportpálya, Küzdősportok Háza, Batthyány Óvoda, Erdőtelki Óvoda, piaccsarnok.
Domonyi László hozzátette, hogy a Kőrisfa Óvoda épületén már tavaly év végén sor került a napelemes rendszer -101 db- telepítésére.

Az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal építésével kapcsolatban hosszas tárgyalások eredményét osztotta meg a lakosokkal Domonyi László. A kiskőrösi vasútállomás új épületét a városvezetés kérésére a tervezett helyének tükörképén fogják felépíteni, aminek többletköltségét a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. vállalta magára. Így az új felvételi épület, valamint az épülethez szükséges parkolók a meglévő buszmegálló mögötti területre kerültek áthelyezésre. A várható átadási határidő 2025. július 1., mely elképzelhető, hogy csúszni fog az év végéig. 

Az elmúlt évben megvalósult beruházásoknál és karbantartásoknál a polgármester kitért arra, hogy a záportározó körül térkőburkolatú sétányt építettek, ahogy a Szabadidőparkban is.

Kapcsolódó cikk
Vége az összetűzéseknek – térköves sétány épült a Záportározó-tónál
Vége az összetűzéseknek – térköves sétány épült a Záportározó-tónál
A kiskőrösi Záportározó-tó kialakítása óta számos beruházás történt annak közvetlen közelében. Ennek köszönhetően már a város közkedvelt szabadidős és rekreációs...

Járda felújításokat végeztek a Deák Ferenc utcában a Thököly utca és a Bajza utca között. Térkőburkolatú járda készült a Vasvári Pál utcában a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola előtt, és a Sárkány József utcai társasházak mellett.

A városvezetés tervei között szerepel a Kiskőrös és Kecel közötti kerékpárút építése, mely a Petőfi utca és a József Attila utca kereszteződésétől indulna. A tervek szerint belterületen a főút mentén kétoldali kiemelt szegéllyel ellátott kerékpárút fog haladni Kecel irányába.

Kapcsolódó cikk
Új Petőfi szobrot avattak Kiskőrös főterén
Új Petőfi szobrot avattak Kiskőrös főterén
2023. december 31-én rendhagyó módon délután 16 órakor tartották a Petőfi Szülőház előtt a megemlékezést Petőfi születésnapjára. Az esemény azért...

Zárásként Domonyi László elmondta, hogy Kiskőrös idei költségvetése nagyon nehezen állt össze, mivel gazdaságilag egy szűkös évre kell készülnie a városvezetésnek. Az önerős fejlesztésekre nagy összegeket fordítanak annak reményében, hogy az elkövetkezendő években megtérülnek mindezek. Közvilágítás korszerűsítése: 416 millió forint, napelemfejlesztés: közel 90 millió forint, az iparűzési adó állam felé történő adófizetése: 119 millió forint, + a fürdő megnövekvő költségei. Ennek következtében az egyéb kisebb fejlesztésekre, korszerűsítésekre kevesebb összeg áll rendelkezésre.  

Domonyi László örömmel mesélte azt is, hogy kezd visszaállni az idegenforgalom

Lakossági kérésként hangzott el, hogy a Lehel utcában tisztítsák meg az árkot. Továbbá kérdésként merült fel, hogy a városvezetés tervezi-e a játszótereknél a murvás, kavicsos részek lecserélését valamilyen szilárd burkolatra. Domonyi László hozzátette, hogy tud a problémáról, megoldást is tudna, azonban az rettentően drága. Ennek ellenére ez is be lesz ütemezve, azonban ez saját erőforrás függvénye. A kérdező hozzátette, hogy Liget utcai  lakosként a két ház közét szeretnék megcsinálni, melyhez segítséget remélnek az önkormányzattól, erről Domonyi László biztosította is őket. Egyezségre jutottak, hogy hamarosan átbeszélik a részleteket, hiszen a Kőrosszolg Kft. már fel is mérte a területet. Egy további lakos padokat kért az önkormányzattól az udvarra, hiszen az idős emberek részéről nagy igény lenne rá. Többek között szóba került az is, hogy a Liget utca 1973 óta nem kapott új burkolatot. A polgármester a lakosok türelmét kérte ezzel kapcsolatban. Hozzátette, hogy napjainkban aszfaltozni rendkívül drága, azonban ígéretet tett arra, hogy ha összejön egy belügyminisztériumi támogatás, vagy bármilyen kormányzati támogatás esetleg saját erőforrás, akkor a Liget utca lesz az első. További egy lámpatest igényt jeleztek a Soós utcában. A fürdő után lévő hobbik kapcsán érkezett még kérdésre, mely szerint lesz-e a munkálatoknak folytatása ott. A polgármester megnyugtatásként elmondta, 6 méter szélesen ki lesz takarítva az út. Észrevétel volt még, hogy a Kossuth utca 60. előtt a zebra, valamint a járda között ástak egy árkot a közműveknek, így ott most egy kátyú van. A városvezetés megerősítette, hogy tudnak a problémáról, és amint melegebb lesz az idő leaszfaltozzák azt a részt ott. A polgármester hozzátette, egy évben kétszer szoktak kátyúzni: kora tavasszal és ősszel. 

Pethő Attila a fórum végén csokoládéval kínálta a lakosságot 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (27 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira