A kiskőrösi Záportározó-tó kialakítása óta számos beruházás történt annak közvetlen közelében. Ennek köszönhetően már a város közkedvelt szabadidős és rekreációs részévé vált. A fejlesztéseket túlnyomó részét a város cége, a Kőröskom Nonprofit Kft. hajtotta végre.

,,Maga a záportározó, mint vízgazdálkodási műtárgy kiépítése volt az első és legfontosabb lépés. Ez akkor azzal az igénnyel épült ki, hogy a csapadékvizeket ütemezetten lehessen Kiskőrös Város területéről leengedni. Akkor még a rekreációs szempontok nem szerepeltek a kivitelezés munkálataiban. Idő közben felismerte a városvezetése is, hogy egy ilyen létesítmény nem pusztán műszaki értelemben értelmezhető, hanem nagyon sok funkcióval használható. Hatalmas kár lenne, ha ezeket a lehetőségeket nem használnánk ki” – mondta Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

-Hirdetés-

A városvezetésnek és az Ültess Fát Mozgalom Egyesület sikeres pályázatainak köszönhetően megépült a rekortán futópálya, hulladéktárolókat, napelemes közvilágítást, felemás nyújtókorlátokat, valamint padokat helyeztek ki, kamerarendszer, és ivókút is kiépítésre került. A terület mindkét bejáratánál parkolókat alakítottak ki, kerékpártárolókat telepítettek így a messzebbről érkezők is szívesen használják szabadidős célra a területet.

Parkolók kerültek kialakításra, kerékpártárolók, padok és ivókút is megtalálható a Záportározó-tó partján
Kapcsolódó cikk
Ez biztosan felvillanyoz: újdonság a záporkörnél
Ez biztosan felvillanyoz: újdonság a záporkörnél
Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója számolt be hírportálunknak arról a fejlesztésről 2021. december 3-án, melyet a kiskőrösi...

Legújabb beruházásként a térköves járda is elkészült a tó körül, ami egyszerre biztosítja azt, hogy egyidőben használhassák azt a futók valamint azok, akik csak sétálni szeretnének.

A Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette – ,,ez az újabb beruházás azért volt nagyon fontos, mert maga a futókör a futóké. A rekortán futókör használatának szabályi vannak, viszont nem csak ez a jellegű sporttevékenység merült fel a tóparton. Sokan érkeztek rollerrel, görkorcsolyával, kerékpárral, babakocsival a tóhoz. Emellett a kutyasétáltatók is sokszor ejtik útba. Sporteszközzel TILOS a rekortán futófelületet használni, hiszen ezek tönkre teszik azt. A régi murvás sétányon rossz idő esetén azonban nem lehetett közlekedni. A város új beruházásának köszönhetően most már mindenki funkciójának megfelelően használhatja a tó körül kialakított sétányt.”

A térköves sétány két méter szélességben övezi körbe a tavat

A térköves sétány két méter szélességben övezi körbe a tavat, túlnyomó többségében a rekortán futópálya vonalát követve. Egy helyen, ahol a futópályát a hossza miatt el kellett húzni a tó partjától, ott válik el attól. Kb. 1600 négyzetméter felülettel készült el a térkőburkolat, ami kicsit kevesebb, mint 800 méter.

Kb. 1600 négyzetméter felülettel készült el a térkőburkolat

A cég másfél hónap alatt készült el a beruházással, valamint az ahhoz kapcsolódó tereprendezéssel. Így a nyári időszakban már időjárástól függetlenül rendszeresen lehet egyszerre sportolni és sétálni is a tó körül.  

Kapcsolódó cikk
Szigorúan tilos horgászni a Záportározónál
Szigorúan tilos horgászni a Záportározónál
Átadása óta számtalan fejlesztést valósított meg a város a Záportározónál: rekortán futópálya, több mint 1000 fa, közvilágítás, szeméttárolók, padok, ivókutak...
MEGOSZTÁS
Írta: vira