2024. március 14-én csütörtökön a 4. számú választókerület lakosainak tartottak fórumot Kiskőrösön a Petőfi Sándor Művelődési Központban, 18 órai kezdettel. Az eseményen jelen volt Domonyi László polgármester és Kothencz Zoltán r. alezredes, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság munkatársa is, akiktől kérdezni is lehetett. A jegyzőkönyvet Kötelesné Vékony Anikó vezette.

-Hirdetés-

A lakossági fórum kezdetén ifj. Gmoser István önkormányzati képviselő számolt be a körzetet érintő változásokról, (leendő) fejlesztésekről. Elmondta, hogy az iparűzési adó jelentős része a körzetben termelődik, illetve több közintézményük van, továbbá a Szabadidőpark, a sportpálya és a fürdő is itt található. Megemlítette, hogy a körzetben elsőként indult el a közvilágítás korszerűsítése, mely hamarosan befejeződik. Örömmel mesélte, hogy az Erdőtelki úton a tavalyi évben egy közösségi összefogásnak köszönhetően napelemes lámpákat tudtak kihelyezni, viszont hamarosan itt is közvilágítás lesz. Járdák is épültek körzetükben, még az elmúlt évben: a Dózsa György úton, a Klapka utcán, a Kisfaludy, a Tavasz és a Batthyány utcát érintően is. A Hrúz Mária utcában új járólapok lettek lerakva, illetve most már térköves járda vezet innen a Szabadidőparkon keresztül a Dózsa György útig. Tavaly elkészült az új sporttelep, a Szabadidőparkban új kézilabdapálya került kialakításra, illetve hamarosan kosárpálya is lesz. Több kisebb beruházás is megvalósult körzetében, mint pl: hulladéktároló kukák, útjelző táblák kihelyezése, csatornázás, padok kihelyezése a körzetben. Kihangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a közösségépítést, Erdőtelken két alkalommal rendezték már meg a BorZsongás c. programot. Fontosnak tartja, ezért büszkén mesélte, hogy 150 nyugdíjasnak tudott már segíteni Gondosórát igényelni. 
Tájékoztatója végén elmondta, hogy bő 1,5 éve vette át megbízólevelét és az idei választásokon is szeretne indulni, bízik a lakosok támogatásában.

A 4. számú körzetet érintő változásokról, (leendő) fejlesztésekről számolt be ifj. Gmoser István

Majd átadta a szót Kothencz Zoltán rendőr alezredesnek, aki örömmel mesélte, hogy csökkent a közúti balesetek, valamint a bűncselekmények száma is Kiskőrösön. Mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy a lakosok biztonságban érezzék magukat. Azonban az utóbbi időben jelentősen megnőtt az online csalások száma, ezért a jelenlévőket arra kérte, hogy biztonságos, hiteles oldalakról vásároljanak online, ha tehetik utánvéttel fizessenek. Elhangzott, hogy az utóbbi időben nincs olyan nap Kiskőrösön, hogy valaki ne tegyen feljelentést amiatt, hogy becsapták. Majd szó esett a gyorshajtásról és a közlekedés edukációs KEVE programról. Több lakossági kérdés is érkezett a rendőr úrhoz: az egyik jelzés a Bajcsy-József Attila-Petőfi úti lámpás kereszteződés kapcsán. Véleménye szerint szükséges lenne a STOP feliratú útburkolati jelet beljebb festeni, hogy biztonságos legyen ott a közlekedés. Válaszként elhangzott, hogy az említett út a Magyar Közúthoz tartozik, akik igazán körültekintően jelölik ki, festik fel az útburkolati jeleket. 

Érdeklődve hallgatták a szóba került információkat a lakosok

Elhangzott, hogy az Erdőtelki úton elég jelentős a forgalom, nagy szerencse, hogy nem történt még gázolás. Probléma az is, hogy itt a kapuk tövében halad el a bicikliút, mely szintén nagy veszélyforrás. Volt olyan lakos, aki megemlítette, hogy táblákkal szabályozná itt a forgalmat, mindkét útvonalon. A rendőr alezredes erre elmondta, hogy gyakran mérnek itt is traffipax készülékükkel. Kérdésként felmerült, hogy a fürdőnél hol rakhatják le busszal a gyermekeket, továbbá észrevétel volt, hogy a Posta előtti részre egy táblát kellene kitenni, mely szerint tilos lenne busszal behajtani. Észrevétel volt még a Dózsa György és a Rákóczi utcai útkereszteződés is, hiszen a buszmegállóból Akasztó felé fordulva egyszerre kap zöld jelzést az autós, buszos és a gyalogos. Sárga jelzőlámpát javasoltak ide a lakosok, hiszen ezen a részen már halálos baleset is történt. Kothencz Zoltán rendőr alezredes erre reagálva elmondta, hogy a halálos kimenetelű balesetet követően a Magyar Közút újra felülvizsgálta a kereszteződést, hogy mit lehetne tenni. Azonban egyelőre nem született erre jobb megoldás, hiszen a forgalomirányítás egy összehangolt rendszer alapján működik a városközpontban. Domonyi László polgármester biztosította a lakosokat arról, hogy sárga jelzőlámpát fognak oda tenni. 

A szóba hozott útkereszteződés

A sportpályával kapcsolatban is érkezett kérés, hogy esténként ellenőrzéseket tartsanak ott, hiszen az építkezések miatt nyitva vannak a kapuk. Domonyi László szerint jogos volt az észrevétel, melyről az önkormányzat gondoskodni fog. Szerinte iszonyatos, ami a focipálya környékén zajlik, éjjel kezelhetetlennek tűnik a futball pálya. 

ifj. Gmoser István képviselő üdítővel és pogácsával vendégelte meg a jelenlévőket, mely igazán frissítő volt a 2,5 órás lakossági fórum ideje alatt 

Majd polgármester úr vette át a szót, aki tájékoztatta a lakosokat a város pénzügyi helyzetéről, folyamatban lévő fejlesztésekről és tervekről.

Elmondta, hogy a helyi iparűzési adó eddig nem látott csúcsot döntött, majd a piaccsarnok építésének lépéseit is bemutatta. A jelenleg is zajló közvilágítás korszerűsítésére is kitért, és megköszönte a lakosok türelmét, megértését a szigorító intézkedések keretében bevezetett közvilágítás lekapcsolása miatt. Az elmúlt évben megvalósult beruházásoknál és karbantartásoknál a polgármester kitért arra, hogy a záportározó körül térkőburkolatú sétányt építettek, ahogy a Szabadidő parkban is. Járda felújításokat és építést végeztek több utcában. Az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal építésével kapcsolatban hosszas tárgyalások eredményét osztotta meg a megjelentekkel.
Végül a jövőre kitérve bemutatta a Kiskőrös és Kalocsa közötti kerékpárút építésének hivatalos tervét, aminek megvalósítása még várat magára. 
A 2023. december 31-én átadott új Petőfi zsánerszoborral kapcsolatos információkkal zárta tájékoztatóját.

A beszámolóról részletesebben az alábbi cikkben olvashatnak:

Kapcsolódó cikk
A 2. sz. választókerülettel vette kezdetét a 2024-es lakossági fórumok sora
A 2. sz. választókerülettel vette kezdetét a 2024-es lakossági fórumok sora
Február 20-án a Petőfi Sándor Művelődési Központban vette kezdetét Kiskőrösön a 2024-es lakossági fórumok sora, melyet Ungvári Ferenc, a 2....

Az elhangzottak kapcsán kérés merült fel további lámpakihelyezésekkel kapcsolatban, illetve lakossági ötletek érkeztek az új vasúti megálló leendő parkolóinak kialakításával  kapcsolatban. Zajfogó fal ötlete is felmerült, melyet a kiskőrösi Városi Lőtérhez szeretnének a Május 1. utcai lakosok. Majd szóba került az épülő új jégcsarnok is. A fórumon elhangzott, hogy a Szabadidő parkban több fát is ki fognak vágni, mert veszélyesek. 

A lakossági fórum végéhez közeledve több lakos is köszönetét és háláját fejezte ki ifj. Gmoser Istvánnak és a polgármesternek, hiszen véleményük szerint kéréseiket igyekeznek  maradéktalanul teljesíteni. Majd a katolikus kápolna megépítéséhez kérték még az önkormányzat segítségét, melyről a polgármester biztosította is őket. Kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy van-e lehetőség arra, hogy a Vadvirág utcát lakó-pihenő övezetté minősítsék. A város első embere megígérte, hogy megvizsgálják ott a forgalmat és megteszik a szükséges, lehetséges lépéseket.  

2024. március 19-én kedden 18 órai kezdettel az Erdőtelki Óvodában (6200 Kiskőrös, Nyárfa utca 35.) újabb lakossági fórumot tart majd ifj. Gmoser István képviselő. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS