A felújított patinás kiskőrösi monarchia korabeli épületben nyílik meg a REVALÓ PÁL KÖZÖSSÉGI KÖZPONT irodákkal, előadóteremmel.

A holnapi nap kerül megrendezésre a hivatalos avatóünnepsége az egykori, a Kiskőrösiek által csak „Szilágyi ház” néven ismert épületből kialakított közösségi központnak, a Kossuth Lajos utca 33. szám alatt.

-Hirdetés-

A Dr. Szilágyi Sándor tulajdonában lévő régi épületet, az ismert fogorvos halálát követően az örökösöktől vásárolta meg a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület és az  elmúlt kevesebb, mint egy év során felújították azt.

A tavalyi nyár derekától már látható volt az utcáról is, hogy valamiféle munkálatok zajlanak az épületen belül. Különböző mesterek, kivitelezők dolgoztak serényen hónapokon keresztül az épületben, majd idén tavaszra már a régi polgári stílusú épület homlokzatát is szigetelték, javították, majd festették az így rendkívül szép utcaképi megjelenést visszakapó épületen.

Szedmák Tamás alpolgármester, a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke és felesége: Molnár Elvira, a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője nagy lelkesedéssel nyilatkozott az új kiskőrösi létesítményről.

Bizonyára sokan kérdezik tőletek, hogy mi lesz ebben az épületben. Mit lehet tudni a jövőjéről, esetleg a múltjáról?

Szedmák Tamás: Valóban sokan észrevették, hogy egyre többet látnak bennünket a ház körül az építkezésen, ezért valószínűsítették, hogy van közünk a változásokhoz. Az első feltételezések ellenére nem lakóház, hanem irodaház, sőt tulajdonképpen egy új közösségi létesítmény lesz a felújított házból, irodákkal, parkolóudvarral, közösségi teremmel.

Tulajdonképpen valamelyest visszakapja az eredeti funkcióját, ugyanis nagyon kevesen tudják, hogy ez a ház eredetileg a XIX-XX. század fordulóján tevékenykedő egykori kiskőrösi főjegyzőnek, Revaló Pálnak és családjának volt az otthona. Revaló Pál nevéhez olyan ma is csodált kiskőrösi épületek elkészülése fűződik, mint a Városháza, a Szarvas Fogadó, vagy a Gimnázium épülete, és sok más akkori nagy városfejlesztés. A közösségi központ is ezért fogja a szerdai megnyitót követően az egykori városvezető nevét viselni: REVALÓ PÁL KÖZÖSSÉGI KÖZPONT. A Revaló házaspárnak nem születtek gyermekei, így a keresztgyemekeik örökölték a házat az 1930-as években. Ők voltak Dr. Szilágyi Sándor fogorvos nagyszülei, így az épület a Szilágyi családhoz került. A szerdai avatóünnepségen, a Revaló és Szilágyi családok tiszteletére emléktáblát is felavatunk az épület utcai homlokzatán.

Mi volt az oka annak, hogy az egyesület saját ingatlant vásárolt?

Szedmák Tamás: Az elmúlt közel 20 év során egyesületünk a városközpontban bérelt ingatlanrészeket, ahol a tevékenységét folytatta. Közel 10 évig a Pátriában működött az általunk létrehozott szórakozóhely Pátria Klub néven, az emeleti előadóterem, valamint a munkatársaink irodái is ebben az épületben kaptak helyet. 2017-től költöztünk át a szomszédos Szarvas Inkubátorházba, ahol egy gyakorlatilag új ingatlanrészt béreltünk, immár csak a civil szolgáltató központtal kapcsolatos feladataink ellátására. Mindkét épületben a helyiségeket Kiskőrös Város Önkormányzatától béreltük, amelynek lehetőségéért szeretnék ezúton is köszönetet mondani Domonyi László polgármesternek.

Sajnos az eltelt közel két évtized során sok minden változott Kiskőrösön. Egyrészt kinőttük a korábban bérelt ingatlanokat, emellett Kiskőrös mára igazi közigazgatási és iskolaközponttá vált, emiatt például a parkolás a városközpontban időnként eléggé sok akadályba ütközik, amely leginkább a civil központ ideérkező ügyfeleinek okozott fennakadásokat. Másrészt, az egyesület rendszeresen szervez tájékoztató rendezvényeket, kulturális eseményeket, amelyekhez az utóbbi években egyre nehezebb volt alkalmi rendezvénytermet bérelni. Ugyanis az utóbbi években elég sok vendéglátóhely, közösségi létesítmény bezárt, és alkalmi bérlőik a rendezvényeiket abban a kevés megmaradt rendezvénytérben szervezik meg, amely még működik a városban. Ezért egyre inkább fontossá vált, hogy létre kellene hozni egy saját tulajdonú, bármikor rendelkezésre álló közösségi központot Kiskőrösön. A döntés időszakában jött éppen a lehetőség, hogy pont ez az ingatlan eladóvá vált, így sikerült megvásárolni, amelyet nagyobb átalakítások nélkül, de jelentős felújítást követően tudtunk birtokba venni és mostantól használni.

A Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület, ahogyan soroltátok, sokféle tevékenységet végzett Kiskőrösön az elmúlt húsz év során. Mi az amivel jelenleg foglalkozik a szervezet?

Molnár Elvira: Hamarosan 20 éves lesz az egyesület, valóban igen sokféle tevékenység fűződik a nevéhez az elmúlt időszakban. Ma már fő tevékenységünk a civil szolgáltató tevékenység, azaz a térségben működő civil szervezetek szakmai segítése, pályázatok írásában, az elszámolásokban, és a törvényes működésük elősegítésében való szakmai, jogi segítségnyújtás, mindezt díjmentesen. A vármegyében több, mint 3000 civil szervezet működik, ebből közel 200 a Kiskőrösi Járás területén. A kiskőrösi ügyfélszolgálatos irodában, amelynek mostantól már ez a Kossuth utcai épület ad otthont, elsősorban Kiskőrös, valamint Kiskunhalas, Kalocsa vonzáskörzetében tevékenykedő civil szervezeteknek nyújtunk segítséget. Ezekből a térségekből, településekről keresnek bennünket leginkább Kiskőrösön, a vármegye távolabbi részén működő szervezeteket a kecskeméti  ügyfélponton fogadják munkatársaink, valamint a csávolyi partnerünk a vármegye déli részén működő szervezeteket köti össze munkatársainkkal.

Az épületben találhatók ezentúl az ügyfélszolgálatos irodáink, amelyeket felszerelve a szükséges irodatechnikával, a segítséget kérő civil szervezetek rendelkezésére bocsátunk, de itt kerülnek megrendezésre civil tájékoztató fórumaink, és képzési jellegű eseményeink, de más civil szervezeteknek is lesz innentől lehetősége saját összejöveteleket rendezni itt, tehát egyfajta Civil Ház funkciója lesz az épületnek. Régóta tervezünk egy új civil közösségépítő rendezvényt, amelyet évente megrendeznénk: a Civil Bált. Mostantól van is ennek a megrendezésére fix helyünk. Remélhetőleg a közeljövőben már megrendezhetjük ezt az új rendezvényt is.

Van-e bárminemű változás az eddig megszokott szolgáltatásokra vonatkozólag a civil központnál Kiskőrösön?

Molnár Elvira: Fontosnak tartom jelezni, hogy csupán az irodák helyszíne más Kiskőrösön. A munkatársaink ugyanazok a személyek, ahogyan a megszokott elérhetőségeink is megmaradtak (telefonszám, e-mail címek, közösségi média felületek, honlap, stb…), így különösebb nehézségek nélkül, új helyen folytatjuk, amit az eddig bérelt irodákban elkezdtünk. Bízunk benne, hogy az ügyfeleink hamar megszokják az új helyet és az eddig megszokott szolgáltatásaink mellett, nyitottak lesznek az új, általunk felkínált lehetőségekre is a jövőben.

MEGOSZTÁS
Írta: vira