A képviselő néhány hete tartott lakossági fórumot, melyen nem csak az elmúlt egy évről számolt be, hanem érintette az elmúlt 5 év munkájának eredményeit is. Pohankovics András képviselővel beszélgettünk a mögötte álló évek tapasztalatairól.
-Milyen tapasztalatai vannak a lakossági fórummal kapcsolatban? Miért tartják fontosnak évenként a megtartását választókerületenként? 

-Úgy hiszem, hogy egy nagyon követendő példa, hogy városunkban az egyes választókerületek képviselői és a polgármester minden évben lakossági fórum keretében számolnak be a körzetben történtekről, illetve a város aktuális évi helyzetéről. A rendőrség képviselője tart egy rövid beszámolót a közbiztonság helyzetéről, és a lakosok pedig kérdéseket tehetnek fel, elmondhatják javaslataikat, észrevételeiket. A fejlesztési terveket is a lakossági fórum keretén belül szoktuk megbeszélni azokkal, akik eljönnek. Azt gondoljuk, hogy ők azok, akik érdemben tenni is szeretnek az adott lakókörnyezetért. Nálam rendszerint sok érdeklődő megjelenik ezeken az alkalmakon. Ez már egy olyan részvételi arány, ahol tényleg tudunk érdemi beszélgetéseket folytatni. Nagyon fontos ez, mert nekünk itt, az 1. számú választókerületben -ami a városközpont társasházi részét érinti, Klapka utca, Dózsa György út, Petőfi tér, Liget utca, Árpád utca, Kossuth Lajos utca és József Attila utca által lehatárolt rész- nagyon sok rendezvény van. Ezek meghatározzák az itt élők mindennapjait, mindemellett sok intézmény, üzletek, vendéglátóhelyek működnek ebben a körzetben. Tehát a 2023 március óta eltelt időszakról számoltunk be polgármester úrral az idei lakossági fórumon.

Kapcsolódó cikk
Egymást érték a felszólalók az 1. sz. választókerület lakossági fórumán
Egymást érték a felszólalók az 1. sz. választókerület lakossági fórumán
Kiskőrös város polgármestere és a választókerületek önkormányzati képviselői lakossági fórum keretében tájékoztatást tartanak a 2024. évi költségvetésről, a város fejlesztéseiről,...
-Milyen nagyobb események, beruházások valósultak meg az elmúlt években az 1. számú választókörzetben?
-Hirdetés-

2023. március 15-én Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Kiskőrösön mondott ünnepi beszédet nagyszabású kulturális műsor keretében, melyet a közmédia élőben közvetített. A budapesti fellépők mellett kiskőrösiek is közreműködtek a megemlékezésben.

Befejeződött a Petőfi Múzeum felújítása, és új kiállítással nyitotta meg újra kapuit a közönség előtt.

A Wattay Sportcsarnok építésénél nekem képviselőként is szerepem volt, ugyanis az épület eredeti látképe nem az lett volna, ami végül megvalósult. Eredetileg egy nagyon szép és díszes homlokzati profilt terveztek, de a költséghatékonyság miatt ezt újra kellett tervezni, amit számos megbeszélés előzött meg. Az önkormányzat a parkolók kialakításához és a sportcsarnokban a sportpadló kialakításához járult hozzá anyagilag.   

Az önkormányzat több új parkolót is épített a körzetben. Mint például a Szarvas utcában a Petőfi Sándor Általános Iskola mögött, a Safári József utcában. Fő cél az lenne, hogy a városközpontban dolgozók ezeket a parkolókat használják, és ne az üzletek, szolgáltatók, vendéglátó helyek előtt foglalják a parkolókat napi 8-10 órában, ezzel elvéve a lehetőséget a vásárlójuktól, vendégeiktől, ügyfeleiktől. Ez az ő érdekük is lenne.

Kapcsolódó cikk
Új parkolóhelyekkel bővült Kiskőrös a Safári József utcában
Új parkolóhelyekkel bővült Kiskőrös a Safári József utcában
Egy ideje gondot jelent Kiskőrös központjában az autóval történő parkolás. Az önkormányzat a probléma megoldása érdekében felmérte a parkolók számát,...

Jelentős fejlesztés volt 2022-ben a választókerületben a Bölcsőde épületének felújítása, bővítése. Hála istennek a gyermeklétszám növekedése jól alakul városunkban. Hiszem, ehhez az is szükséges, hogy mi, mind képviselő-testület meghozzuk azokat a döntéseket, mint pl.: ilyen intézmény fejlesztésre teremtsük elő a forrásokat.

Szintén az Árpád utcában került felújításra a fogorvosi rendelő és a Családsegítő Szolgálat központi épülete. Egy városképet meghatározó épületet sikerült ezáltal renoválni, amire büszkék vagyunk. De ide sorolnám a központban található Hegyközség épületét és a mellette található Petőfi Múzeum látványtár épületét. Ezek korabeli állapotukban pompázhatnak újra.

Kardinális kérdés Kiskőrösön -ahogy más településeken is- a járdák helyzete. Az 1. számú választókerületben fel tudtuk újítani a Liget utca teljes járdafelületét. Itt a platánfák cseréje is megtörtént, valamint a házak bejáróit is le tudtuk térkövezni és lemurváztuk a parkolókat a társasházak környékén. A Klapka György, Batthyány Lajos, Szarvas és a Petrovics István utcában is felújításra került a járda. A Luther tér és az Attila utca között pótlásra került egy járdaszakasz, ami régi adósságunk volt. Sosem lesz minden járda tökéletes, hiszen akár egy építkezés során, vagy a fák gyökerei révén felnyomódik, deformálódik, sérül. De úgy gondolom, hogy a választókerületemben jól állunk ez ügyben.

A közvilágítás korszerűsítése az egész városban a végéhez közeledik, már a fejlesztés második üteme zajlik. Az 1. sz. választókerületet ez kiemelten érinti, hiszen sokan sétálnak a központban sötétedés után, és a nagyrendezvények alatt is fontos a közvilágítás.

Kapcsolódó cikk
Megkezdődött a közvilágítás korszerűsítésének második üteme Kiskőrösön
Megkezdődött a közvilágítás korszerűsítésének második üteme Kiskőrösön
2024. április 17-én szerdán képviselő-testületi ülést tartottak Kiskőrösön, ahol elsősorban beszámolókat, tájékoztatókat hallhattak a város első emberei, de egyéb más...
-Kiskőrösön aktív kulturális és közösségi élet van. Az 1. számú választókerület a város központi részét fedi le, ami számos rendezvénynek, eseménynek ad otthont. Ebből adódó problémával keresték már fel az érintettek?

-A városközpont több nagy rendezvénynek is helyt ad, mint pl.: Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál, Augusztus 20-i ünnepség és kenyérszentelés, Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok, Márton-napi programok, adventi ünnepi alkalmak, Fúvószenei Estek. Minden nagyobb, a városközpontban szervezett eseményhez az itt lakók türelmére, megértésére és rugalmasságára van szükségünk, hiszen ilyenkor ideiglenesen utcák, parkolók kerülnek lezárásra, nagy a hangzavar és sok ember fordul meg a körzetben. Szerencsére ezt meg is kapjuk, megértők és türelmesek az itt élők, amiért hálás köszönettel tartozunk. 

-Mi késztette, hogy önkormányzati képviselőként tevékenykedjen Kiskőrösön?

-Úgy vélem, hogy szót érdemel az a fajta kulturális elköteleződés, ami a helyieket jellemzi. Domonyi László polgármester úrnál, és Szedmák Tamás alpolgármesternél nagyon jó táptalajra lelt ez a fajta gondolkodásmód, és mi önkormányzati képviselők amiben tudjuk, támogatjuk ezeket a kezdeményezéseket, munkát annak érdekében, hogy minél több olyan rendezvény valósulhasson meg, amivel méltók lehetünk Petőfi örökségére. Ezért szerettem volna és szeretnék a jövőben is tevékenykedni.

-Milyen feladatokkal jár egy ilyen pozíció?

-A képviselői munkának két oldala van. Egyrészről a választókerületünkben -ami egy geológiai szempontból lehatárolt városrész- élők mindennapi gondjaival, az itt történő dolgokkal kell foglalkoznunk. Önkormányzati képviselőként az az egyik személyes feladatom például, hogy legyen elég hulladékgyűjtő edény kihelyezve a választókerületben, amit fontos kötelességemnek tekintek, és hasonló jellegű problémákat megoldjak vagy intézkedjek a megoldást keresve. A lakosok szószólója legyek.

A másik fele az a szakterület, amit képviselőként kitűztünk magunknak és amire megválasztottak minket. Ez nekem az ipar, a mezőgazdaság és a klímapolitika. Az elmúlt 5 éves ciklusban sokat kellett foglalkoznom ezekkel a szakterületekkel is. Ez túlmutat mind a választókerületen, de akár még a város közigazgatási határán is, hiszen Kiskőrös járási központ.

-Számos változáson, fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben a város. Ön hogy látja, élhető város Kiskőrös?

-Hiszem, hogy aki Kiskőrösön gondolkodik, itt szeretne élni, boldogulni, ahhoz minden feltétel adott. Korszerű, dinamikusan fejlődő és számtalan lehetőséget nyújtó városról beszélhetünk. A nevelés és oktatás is kiemelkedő, kiváló pedagógusok vannak a kiskőrösi intézményekben. Én nagyon büszke vagyok arra, hogy Kiskőrösön járhattam óvodába, általános iskolába és gimnáziumba is. A gyermekek itt megkaphatják azt a tudást, ami bármelyik magyarországi, sőt akár nemzetközi felsőoktatási intézménybe való bejutáshoz szükséges és elegendő. Arra biztatom a kiskőrösi szülőket, hogy helyi iskolát válasszanak gyermekeik számára. Jók a munkalehetőségek, szép a környezet, nagyvárosi lehetőségek a kisváros nyugalmával.

-Önkormányzati képviselősége alatt milyen jellegű problémákkal, megoldandó feladatokkal, ötletekkel keresték meg?

-Két fő témakörre osztanám a megkereséseket. A társadalmi együttélés és ennek az írott és íratlan szabályinak a betartása nem mindig tud zökkenőmentesen megvalósulni egy társasházi lakókörnyezetben, vagy a családi házas környezetben. Nehéz ilyenkor igazságot tenni, de szerencsére ezekből kevesebb van. Amiből több van, az a közterületen való szemetelés, a játszóterek nem megfelelő használata a fiatalok által. Erre megoldásként az önkormányzat céljának tűzte ki, hogy létrehozzon egy olyan közösségi teret, ahol a fiatalok -15-20/25 éves korosztály- találkozhatnak, időt tudnak tölteni együtt, zenét hallgathatnak, táncolhatnak kulturált körülmények között. Látjuk, hogy megváltozott a fiatalok szórakozási szokása is, és a kiskőrösi vállalkozóknak nem vonzó ilyen körülményeket megteremtve, ezeknek a fiataloknak egy állandó szórakozóhelyet, közösségi teret üzemeltetniük. Ezért érezzük mi ezt feladatunknak, Szedmák Tamás alpolgármesterrel az élen, akinek mindez szívügye. Biztosítottam őt támogatásomról ez ügyben.
Mindemellett a járdák kérdésköre, a fák karbantartása egy állandó téma. A buszmegálló környezete is az én kerületemben található, amivel kapcsolatban szoktak érkezni megkeresések.

A 10 évből adódóan jó, közvetlen viszony alakult ki a körzetemben élők és köztem. Sokszor elég, ha csak egy SMS-t, üzenetet küldenek számomra a megoldandó problémával kapcsolatban, és megteszem a tőlem telhetőt annak megoldása érdekében. 

-Egy évtizede tevékenykedik a város fejlődéséért, lakosaiért önkormányzati képviselőként. Kívánja folytatni az elkövetkezendőkben is ezt a fajta szolgálatot?

Domonyi László polgármester úrral egyeztetve a FIDESZ-KDNP jelöltjeként indulok az 1. számú választókerület önkormányzati képviselője címért a június 9-i választáson. Két ciklust, összesen 10 évet töltöttem már önkormányzati képviselőként Kiskőrösön. 2014-ben választottak meg először a helyiek szóvivőjüknek. Ez idő alatt jól megismertem a körzetet, jómagam is itt élek családommal. Mi is belvárosiként éljük mindennapjainkat azok előnyével és nehézségeivel együtt. Az itt élők többségével napi/heti szinten találkozok, ismerik az elérhetőségeimet, a telefonszámomat, közvetlen viszonyban vagyunk. Mindig örömmel és nagy odaadással vállaltam az önkormányzati képviselő munkához tartozó szolgálatot. Emellett önkéntes tűzoltó vagyok, úgyhogy ha ilyen jellegű gond adódik, abban is állok rendelkezésre, vagy a megfelelő szerveket tudom értesíteni. Segédkezem a Gondosóra Program igénylésében, regisztrációjában. Ez is egy olyan ügy, ami mellé szívesen állok és segítek benne. Az 1. sz. körzet leginkább társasházas környék, arányiban több az idős ember, akiknek biztonságot nyújthat egy ilyen ingyenes segítségnyújtó eszköz. Hálásak vagyunk a Kormánynak, hogy erre lehetőséget biztosít.

Kapcsolódó cikk
Önkormányzati képviselők segítenek a 65 év feletti lakosoknak a Gondosóra igénylésében Kiskőrösön
Önkormányzati képviselők segítenek a 65 év feletti lakosoknak a Gondosóra igénylésében Kiskőrösön
Szedmák Tamás, Kiskőrös alpolgármestere fontosnak tartja a személyes kapcsolatépítését, ápolását a település lakosaival, főleg ha ahhoz egy nemes gesztus is...

Bízom abban, hogy ismét egy konstruktív képviselő-testület fog fölállni Kiskőrösön 2024 októberétől. A polgármester úr által javasolt személyek erre garanciák lehetnek.

-Milyen megvalósításra váró tervekkel indul neki az elkövetkezendő 5 évnek, ha újból beválasztják Kiskőrös városatyái közé?

-A következő időszakban is sok teendő előtt áll majd a városvezetés, jó néhány olyan fejlesztés van folyamatban, ami ciklusokon átívelő. Hiszem, hogy egy fejlődő és szolgáltatócentrikus önkormányzat az, amivel a helyiek mindennapi életét, munkáját támogatni tudjuk. Ebben a szemléletben szeretném én is folytatni ezt a munkát, amit lehet itt az első választókerületben a továbbiakban is megtenni.

Terveim közt szerepel a Luther sétányon a Bim-Bam Cukrászda előtt egy teraszbővítés. A vendéglátó egység vezetői kértek meg, hogy segítsem őket ebben a fejlesztésben. A tervek már elkészültek. Ugyan ilyen fejlesztést tervezünk a Király Csemegénél. Ott van egy kis térrész, aminek a felújítását szeretnénk mielőbb véghez vinni. A városvezetéssel hiszünk a helyi üzletekben, szolgáltatásokban, vendéglátó egységekben. A multinacionális üzletek mellett szükség van ezekre a helybeli tulajdonosok által működtetett üzletekre, boltokra. Örülünk, ha ők is a jövőbe tekintenek és fejlesztenek. Az ilyen kezdeményezéseket ahogy és ahol tudjuk, támogatjuk. Továbbiakban szükség lesz a Szent István utca rekonstrukciójára és a Petőfi tér környékén is vannak olyan területrészek, amiket rendezni szükséges. Fontosnak tartom a zöld-város kialakítását. Magam is azáltal, hogy gazdálkodom, jobban kötődök a természethez. Amint már említettem, a szakbizottságom területe az ipar mellett a mezőgazdaság és a klímapolitika. Személyes ügyem is, hogy minél több fát ültessünk, minél több zöld felület legyen városunkban. Életfontosságú a változó klímaviszonyok között, amikor az átlaghőmérséklet jelentősen növekszik, hogy minél több természetes árnyék legyen, ami hűti a városi lebetonozott, térkövezett területeket.

Örülök, hogy rendeződni látszik a Pátria épülete. Úgy tűnik, hogy a Földhivatal költözik át ide. Mellette található a négy emeletes épület, ami még a Bíróságnak ad helyet. Minden jel arra mutat, hogy lesz lehetőségünk az épület felújítására, fejlesztésére a következő ciklusban. Szeretnék képviselőként részese lenni ennek a beruházásnak is, ami alatt egy multifunkciós épületet alakítanánk ki, valóban a városközpont arculatába illő homlokzattal.

A régi orvosi rendelő épületének helyzete tisztázatlan, ahova a Bíróság költözne át. Egyelőre nincs róla információnk, hogy a felújítás mikor fog megvalósulni. Bízunk benne, hogy mielőbb annak az épületnek a sorsa is rendeződni fog.

Nagyon szeretném, ha a városközpontban egy mélygarázs is kialakításra kerülne. A mai technológiák ezt már lehetővé teszik. Természetesen ez egy nagyobb volumenű beruházás lenne, minden bizonnyal össze kellene kötni egy épület építésével, csak úgy éri meg önkormányzati viszonylatban is. Látszik, hogy az embereknek egyre fontosabb a mobilitás. Ma már családonként 2-3 autó sem ritka, ehhez alkalmazkodnunk kell.

Kiemelt kép: vira.hu archív

MEGOSZTÁS