Boldog új sütés-főzéseket kívánok! A piskóta jutott eszembe először, mikor a hétvégi Cukormentes övezet menüjén törtem a fejem. Azt hittem, hogy az utolsó karácsonyi és újévi süti is elfogyott, de észrevettem, hogy a hűtőben lapul egy doboznyi csokis gesztenyegolyó. Nem a cukormentes típusból, úgyhogy előrelátóan inkább lefagyasztottam.
Kicsit besokalltam az ünnepi kosztoktól, de muszáj gondolkodni a jövő heti ellátmányon is. Hétközben csak ritkán van időm főzni. Azt pedig már kitapasztaltam magamon, hogy kell legyen valamilyen egészséges desszert, különben munka után a falat vakarom. Eljött az ideje, hogy új finomságok kerüljenek az asztalra. Fasírt és piskóta. Gyerekkorom kedvencei. Az inzulinrezisztencia miatt kicsit más változatban, mint ahogy anyutól tanultam.
TOJÁSOS FASÍRTRÚD
Az alapanyagok majdnem ugyanazok, mint réges-régen. A darált húst elkevertem a két tojással és a fűszerekkel. Majd a teljeskiőrlésű morzsát és az olajat is hozzáadva alaposan összegyúrtam.
Amíg az ízek összeértek, keményre főztem 4 tojást és kiolajoztam a kenyérsütőformát.
Az alját kibéleltem egy centi vastagon a begyúrt masszával, rátettem sorban a tojásokat, majd befedtem őket, hogy teljesen eltűnjenek. Egy picit lespricceltem még olajjal.
Körülbelül harminc perc alatt sült meg. Nagyon ízletes ebéd lett belőle basmati rizzsel és savanyú uborkával.
TÚRÓS-MASCARPONÉS PISKÓTA
A piskóta a hagyományos módon készült. A tojásfehérjét elválasztottam a sárgájától. A fehérjét kemény habbá vertem, a végén az édesítővel, majd – egyesével adagolva hozzá – a sárgájával, tovább habosítottam. A liszteket egymással és a sütőporral alaposan elvegyítve óvatosan hozzáforgattam.
A krémet botmixerrel állítottam össze. Kevés őrölt vaníliát adtam hozzá, de anélkül is finom. Kicsit nehezen kenhető állagú krém lett belőle.
Teflonos sütőpapíron sütöttem meg a piskótát, körülbelül 12 perc alatt. A sütőpapírral együtt tekertem fel, és megvártam, hogy kihűljön.
Óvatosan megkentem és újra feltekertem.
Centiméteres szélességű szeletekre vágtam és egy dobozban a hűtőbe tettem, hogy még sok étkezéshez legyen desszert.
Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!