A Kiskőrösi Baptista Imaházban az idősek és a zene világnapja alkalmából tartott előadást Tudatosság és aktivitás időskorban címmel Dr. Juhász Péter, a Semmelweis Egyetem Szociális Vezetőképzésének stratégiai vezetője.

-Hirdetés-

Az egybegyűlteket először Győri Gábor, a Kiskőrösi Baptista Gyülekezet lelkipásztora köszöntötte, és imádsággal nyitotta meg az alkalmat.

Serafin József, a Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ vezetője elmondta, hogy „az idősödő generációban Isten csodálatos kreativitása mutatkozik meg”. Különösen fontosnak tartotta az idősekkel kapcsolatos társadalmi tudatosság megvalósítását. Melyben az érintettek érezhetik, „hogy alkotó, reagáló, értékes tagjai a közösségnek”.

Serafin József

Győri Gábor igehirdetésében – Ezsdrás 3,10-13 alapján – kiemelte, hogy „felbecsülhetetlen az az érték, amit az idősek történeteiből, élettapasztalataiból nyernek a fiatalok. S hogy igazi ünnepünk akkor lehet, ha a fiatal és az idősebb generáció megtalálja a közös nyelvet, amivel az Istent dicsérheti.” Ez a fajta tisztelet és generációk közötti tudatosság, egymás iránti megbecsülés a kulcsa, hogy a közösségeink fennmaradhassanak.

Győri Gábor

Tudatosság és aktivitás. Az előadó az USA jelenlegi elnökének bemutatásával kezdte beszédét. Joe Biden 78 évesen nyerte el az ország vezetésének jogát. Dr. Juhász Péter mosolyogva vetette fel, hogy hasonló bátor kezdeményezésre Magyarországon valószínűleg a „Fogod-e bírni, Józsi?” típusú kérdések sora zúdulna a vállalkozó kedvű politikusra. Az Idősügyi Nemzeti Stratégia néhány elemét is megosztotta a hallgatósággal. Hangsúlyozta, hogy munkájuk célja többek között az, hogy „az idősek a társadalomban ne teher, hanem lehetőség és erőforrás legyenek”.

Dr. Juhász Péter

Ismertette az ENSZ idős embereket érintő 1991-es alapelveiben felsorolt szempontokat: „függetlenség, részvétel, gondoskodás, önmegvalósítás, méltóság. Ezek a pillérei egy olyan egyensúlyra törekvő társadalomnak, melyben fiatal és idős egyaránt értékesnek érzi magát és tevékenyen befolyásolja a saját sorsát.”

Az előadás után Dr. Gellért Ilona vándorkiállítását tekinthették meg a vendégek, digitális formában. A művész súlyos baleset után találta meg a festészetben az önkifejezés és a remény útját.

Majd Kereskedő Emőke számolt be arról az alkotótáborról, melyen a baptista fenntartású intézmények idősei vettek részt egy erdei iskolában. A különleges programon versek, festmények, kosárfonással készült tárgyak születtek. Az alkotókat egy szeretetvendégség keretein belül oklevéllel jutalmazták.

Az alkalom záróakkordja a Kiskőrösi Baptista Énekkar szolgálata volt.

Kiskőrös Baptista Énekkar, Szomorné Szepcsik Éva vezetésével

Az esemény a Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ és a Kiskőrösi Baptista Gyülekezet együttműködésében valósult meg.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (56 db kép)
MEGOSZTÁS