Horváth Gábor addiktológiai konzultáns Építő és romboló pénzkezelés a családban c. előadását az Egészségfejlesztési Irodában tartotta 2017. november 21-én, az Egészségfejlesztési Iroda és a Hetednapi Adventista Egyház támogatásával.

-Hirdetés-

Pénzügyeinket általában – még sokszor családjainkban is – tabutémának tekintjük. Anyagias világunkban azonban könnyen szül a pénz – és mindaz, amit meghatároz – feszültséget és irigységet. Dr. Mihalec Gábor párterapeuta szerint „a féltékenység mellett a pénz az a kérdés, amely miatt a legtöbb pár vitatkozik.”
Családi életciklusaink különböző anyagi kihívásokat hoznak elénk.

Egyedül élve valamint az udvarlás idején viszonylag stabil talajon állunk anyagi téren, hiszen önmagunk rendelkezünk anyagi javaink felett, valamint a rózsaszín ködben minden olyan természetesnek tűnik.

Fiatal házasokként már együtt gondolkodunk, együtt tervezünk, hiszen közösek a célok, a vágyak.
A gyermek(ek) születése után azonban megváltoznak szerepeink. Apa a (fő) pénzkereső, Anya pedig az otthon szolgalelkű királynője. Ha egyenrangú társként tekintünk egymásra, akkor függetlenül attól, hogy ki mennyit tesz a családi kasszába, mindkét félnek van beleszólási joga a pénz elköltésébe.

Külön kassza, közös kassza vagy „dugi” kassza? Melyiket válasszuk?

Roboz Gabriella pszichológus szerint „a pénzkezelésben nem a módszer és az arányok a lényeg, hanem, hogy közös megbeszélés, közös döntés eredménye legyen a mindkét fél által elfogadott megoldás. Ezen belül, ennek az elvnek a betartásával olyan variációt válasszunk, amilyet akarunk.”
A pénzkezelés az egész kapcsolat tükre. Ha a felek nem tudnak megegyezni pénzügyi kérdésekben, akkor valószínűsíthető, hogy egyéb érzelmi, kapcsolati, kommunikációs vagy együttműködési nehézségeik is vannak egymással.

Magánéletünkben, családi életünkben, a munka világában is tartsuk szem előtt: „a pénz nem megváltoztatja az embert, hanem megmutatja, ki is valójában!” (Hacker c. film)

K. N.

MEGOSZTÁS