A „Kolon Kávézó – Természettudományi előadások” keretében, 2020. február 17-én, „Gyomnövény vagy gyógynövény” címmel, Fekete Judit, népi gyógyító tartott előadást.

-Hirdetés-

A közvetlen környezetünkben sokféle növénnyel találkozhatunk. A kertünkben haszonnövényeket termesztünk személyes fogyasztásra. Vannak még dísznövények, amit a szépségükért szeretünk. A többi meg gyomnövény, mert károsak a kultúrnövényeinkre. Elszívják az éltető napfényt, vizet, tápanyagokat haszonnövényeinktől. Emellett teret követelnek maguknak a gyorsabb növekedésük, tömegesebb megjelenésük révén. Ráadásul a kórokozók köztes-gazdái, kártevő állatok szaporító, illetve tápnövényei, sőt még mérgezők és allergének is lehetnek. Egyszóval: haszontalanok, ki velük a kertből!

De biztos, hogy minden gyomnövény, amit nem fogyasztásra, vagy a szépségükért termesztünk? Ismerjük egyáltalán azokat a növényeket, amik a közvetlen környezetünkben maguktól nőnek?

Ezekre a kérdésre segít választ adni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület (FTE) közös szervezésében zajló előadás-sorozat mostani témája. Fekete Judit, magyar népi gyógyító, nemcsak avatott ismerője ezeknek a növényeknek, hanem különböző készítmények előállításával, nagymama kencéi, gyógyteák, gyógynövény kivonatok, is foglalkozik. A diavetítéssel kísért előadásában először is arra hívta fel a figyelmet, hogy a növények gyógyító hatását magától a természettől kapjuk, ezért köszönettel tartozunk neki. A szeretettel gondozott növény fejti ki áldásos hatását. A gyógyhatású növényeket fogyaszthatjuk, felhasználhatjuk természetes állapotában vagy tartósítva. Részletesebben beszélt a szárítás, az olajos (vagy a mangalica disznózsíros), alkoholos és vizes áztatás legfontosabb műveleteiről.

A közvetlen környezetünkben leggyakrabban megtalálható gyógyhatású növényeket diaképek segítségével mutatta be, ismertetve azok előfordulási helyét, hatóanyagait, gyűjtési és felhasználási módját. A bemutatott növények: Tyúkhúr, Zamatos turbolya, Libapimpó, Pásztortáska, Nagy csalán, Tejoltó galaj, Ragadós galaj, Kígyószisz, Lándzsás útifű, Kerek repkény, Cickafark, Mezei katáng, Közönséges aranyvessző, Kövér porcsin, Szőrös disznóparéj, Libatop, Pongyola pitypang, Kamilla (Orvosi székfű) nem tévesztendő össze a Pipitérrel!

A teljesség igénye nélkül bemutatott néhány, a népgyógyászatban leggyakrabban használt „haszontalan gaz”, melyekre remélhetőleg ezután már más szemmel fogunk nézni.

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS