Hideg tavaszi reggel, 6 óra. Fagyban indulok el az autóval Imrehegyre, a soltvadkerti Weppert Sándor családi gazdálkodó birtokára. Aztán ahogy haladok célom felé, egyre hidegebbet mutat a hőmérő. Bemegyek a fagyzugba? Igen!

-Hirdetés-

Odakint, a gyümölcsösben aztán ritka látvány fogad: a fák alatt több száz, mécsesnek tűnő tüzecske, füst, odébb jeges fák, felettük pedig óriás ventilátorok.

De már közelegnek a munkások: Sándor és családja, néhány őstermelő kollégával. Össze kell fogni, hiszen az idei tavasz próbára teszi a gyümölcsfákat, konkrétan a bontakozó virágrügyeket. Könnyen elúszhat az éves haszon egy-egy hideg hajnalon.

Körbe vezetnek. A hőtermeléses fagyvédelem két módját próbáljuk — magyarázza Sándor. Az egyik a paraffingyertyás módszer: 5 literes kannákat helyeztünk el a területen: 2-400 db kell egy hektárra, szinte minden második fa alá, hogy 1-3 fokot emeljen a levegő hőmérsékletén.  Az olcsóbb megoldás a fűrészporos kályha. Kétszázliteres olajoshordókban fűrészpor ég 8-10-12 órán keresztül. Gázégővel, papírgalacsinnal gyújtjuk be. Kicsit nagyobb a hőtermelése és noha bonyolultabb az előkészítése, de olcsóbb és hatékony. Most, reggel még megkavarjuk őket, hogy nagyobb hőt adjon. A füst, bár szép látvány, de semmit nem ér: itt a hő a lényeg.

Nagyon munkaigényes…

Pár éve még arról beszélgettünk, hogy gépet veszel a gyümölcsös fagymentesítésére.

Igen, bent van a színben (keserű mosoly). Elég sok gépet meghirdettek néhány évvel ezelőtt: ki is próbáltuk, de kiderült, hogy nem hozza az elvárt eredményt. Maradnak tehát a saját kísérletezésű módszerek.

Ezek a jeges fák számomra rosszat jelentenek. Itt megfagyott minden? Miért locsoljátok?

A korona alatti öntözést nyárra találták ki, de fagyvédelemre is jó: párásít a fák alatt. Ezt másfél méter magasba kihelyezett öntöző rendszerrel érjük el. A módszer 1 °C-ot jelent. Nézd a hőmérőt: -5,8 °C! Ez a termés még menthető.

A vízpermet ráfagy, így egy vékony jégbevonat jelentkezik a virágon, ami bizonyos mértékig szigeteli. El kell találni a megfelelő vastagságot és nyertél! Ha a csöveket a korona fölé vezetném, a vízpermet úgy ráfagyna az ágakra, hogy esetleg letörné, tehát nagyobb lenne a kár, mint a várható haszon.

Emellett légkeveréssel is próbálunk védekezni: a felsőbb, melegebb rétegek lekeverésével kb. 1 °C fokot érünk el. Egyébként 10 méter magasságban akár 3 °C fokkal is lehet több. Elektromos és benzinmotoros szélgéppel próbálkozunk, melyeket este 8-kor indítottunk el, és reggel 8-ig mennek.

Milyen ennek a vegyes rendszernek a hatékonysága? Öt módszert ötvözöl…

Ez egy 10 hektáros Kieffer-körte ültetvény, melynek mintegy felét, a közepét védjük. Fehér bimbós állapotban van, – 4-6 °C-ot ki kell bírnia, tehát még menthető. Ezek drága és munkaigényes módszerek. A kombinációval 2-3 °C-ot sikerült javítani, mely úgy tűnik, elegendő lesz egy 50 százalékos termésmentéshez.

Akkor ez most nagy hasznot jelent a nyárra nézve?

A körte ára az európai piactól függ és nem attól, hogy itt mennyi terem. Azaz: ha mi sok körtét megmentünk, de Európában semmi sem marad, akkor mi jobb árat tudunk kérni a magunk termékéért. De ha nem mentünk meg semmit a termésből, viszont Európa dugig van vele (lévén más tájakon nem volt esetleg fagy), akkor ide olcsón jön be máshonnan, bármi is legyen a hazai helyzet.

A múlt heti hidegben is ekkora harcot vívtatok?

Ezek talaj menti fagyok most. A múlt heti fagyok ugyancsak elérték a mínusz 6-8 °C-ot, de az szállított fagy volt. A szél hozta és vitte — ugyanezt tette volna a mi megtermelt hőnkkel is. Tehát akkor tehetetlenek voltunk.

Lassan vége: 7.45 van. Gyakran nézed a telefonod: küldik a meteorológiai adatokat? Vagy külön gazda-hírügynökség működik ilyenkor?

Sajnos az országos meteorológia az ilyen kis fagyzugokra nem terjed ki. Képzeld, az Időkép éjszaka Imrehegyen -3 °C-ot jelzett, mi ugyanakkor itt, a külterületen -8 °C-ot mértünk. Éjszakánként kétóránként átjárjuk a területet és mérjük a hőmérsékletet. Több kihelyezett hőmérőnk van, melyeket online is figyelemmel kísérhetünk. Most közeledik 0 °C-hoz a hőmérséklet, leállítjuk a rendszert. A paraffinos kályhákkal kezdjük: rátesszük a tetejét, és egy másik napon jó lesz ez még.

A későbbi napok csupán kisebb fagyokat tartogatnak, de május elejéig bármikor várhatók még fagyok. Minden esetre feltöltjük a fűrészporos kályhákat és beszerezzük a paraffint.

Lejegyezte: Káposzta Lajos, a Kieffer körte termékek nagy barátja

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (60 db kép)
MEGOSZTÁS