A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott intézkedések a háziorvosi ellátás rendszerét is érintették. Az elmúlt hetek tapasztalatairól dr. Tüske László kiskőrösi háziorvost kérdeztem.

-Hirdetés-

 

Mi változott a koronavírus járvány miatt hozott intézkedések kapcsán a háziorvosok munkarendjében?

Jelenleg Kiskőrösön 6 felnőtt háziorvos dolgozik. Ezen személyek közül én, dr. Dulai Ilona, dr. Radvánszki Éva és dr. Gyetvai Csaba „túlkorosnak” számítunk, mivel 65 év felettiek vagyunk. Az új koronavírus megbetegedések miatt elrendelt vészhelyzetben csökkenteni kell az orvos-betegtalálkozók számát és a távkonzultációt kell előtérbe helyezni. A kialakult járványügyi helyzetre tekintettel a háziorvosok és az egészségügyi dolgozók egészségének megőrzése érdekében Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a 65. év feletti orvosok és szakdolgozók semmilyen beteggel ne találkozzanak személyesen március 16-át követően. Mindezek mellett felhívták a figyelmet arra, hogy a háziorvosi és gyermekorvosi ellátást biztosító egészségügyi szolgáltatók mérjék fel azt is, hány olyan krónikus betegséggel élő, 65 évnél fiatalabb dolgozójuk van, akikre a koronavírus szintén fokozottan veszélyes lehet, ezért a betegekkel személyesen ők se találkozhatnak. A személyes betegellátás alól felmentett orvosok és szakdolgozók a távkonzultációkban működhetnek közre, azaz telefonon vagy elektronikus csatornákon felvehetik a betegek kórelőzményét, tanácsot adhatnak, vagy az e-recept rendelést végezhetnek. A mostani helyzetben Kiskőrösön ezen ajánlások mentén folyik a háziorvosi ellátás. A magam részéről a szokott rendelési időmben ott vagyok a rendelőben, de a betegekkel való személyes kontaktust a minimálisra csökkentettem. Az asszisztensem és én is szájmaszkot, valamint gumikesztyűt viselünk. A rendelőben egyszerre csak egy személy tartózkodhat, aki kizárólag abban az esetben léphet be az ajtón, ha szájmaszkot visel. Fontos megjegyeznem, hogy országosan a háziorvosok mintegy 30 %-a 70 év feletti, akik saját felelősségükre láthatják el a feladataikat. Az országos tisztifőorvos a miniszter iránymutatásai alapján arra utasította az összes alapellátó praxist, hogy törekedjenek az orvos-betegtalálkozó minimalizálására, és – a szakma szabályainak figyelembevétele mellett – a távkonzultációt helyezzék előtérbe. Ez nagy könnyebbséget jelent a betegeknek is, hiszen így lehetőség nyílik arra, hogy telefonon is elintézzék a gyógyszereik felíratását. Mindenkinek, akivel kapcsolatba kerülök felhívom a figyelmét arra, hogy járványügyi érdekből légúti fertőzési tünetekkel senki ne jelenjen meg a háziorvosi rendelőben, az ő ellátásukat távkonzultáció formájában tudjuk megoldani. Akinél nehézlégzés jelentkezik, annak az Országos Mentőszolgálathoz kell fordulnia. Minden olyan pácienst, akinek a személyes vizsgálata nem tűnik feltétlen indokoltnak, ezentúl távkonzultációban látunk el, ezzel is minimalizálva az orvos-betegtalálkozók számát.

A gyógyszertárakban e-receptet lehet kiváltani és 9-12 óráig csak az idősek látogathatják

Hogyan történik a receptfelírás, a táppénzre való felvétel?

Az egészségügyi veszélyhelyzet fennállása alatt csak sürgős, akut eseteket látunk el a háziorvosi alapellátásban. A gyógyszerfelírás e-recept formájában telefonon keresztül kérhető rendelési időben és azt a beteg TAJ számának bemondásával, valamint személyazonosság igazolásával hozzátartozó is kiválthatja, nem szükséges hozzá a papír alapú recept. A lejárt okmányok, közgyógyigazolás, rokkantsági határozat, szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet után nem jár le, ezeket meghosszabbítására jelenleg nincs lehetőség. A hosszabb időtartamú táppénzt sem kell két hetente igazolni, a táppénzes igazolást is csak a táppénz lezárásakor tudják kiadni a háziorvosok. Amennyiben valakinek magas láza, légzési nehezítettsége van száraz köhögéssel, vagy az elmúlt időszakban külföldön járt, azokat kérem, hogy a betegtársai és az egészségügyi személyzet védelme érdekében az orvosi rendelőkbe ne jöjjenek. A betegséggel kapcsolatos tanácsért telefonon hívják a háziorvosukat, az ügyeletet, vagy Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámát (06-80/277-455, 06-80/277-456)! Amennyiben külföldről érkezett valaki haza, és a kormányhivatal otthoni járványügyi karantént rendelt el az érintett személy vagy a családtagja esetében, akkor kérem, hívja a háziorvosát a táppénzre való felvétel miatt. Fontos megemlítenem, hogy a hatósági és az önkéntes karantén is táppénzre jogosító távolmaradás.

A betegmozgás, hogyan alakult az utóbbi hetekben?

A vészhelyzet bejelentését követő héten nagy számban jöttek a betegek a rendelőbe és volt olyan nap, amikor 130 főt láttunk el. Ezekben a napokban jellemzően több hónapra való gyógyszert írtunk fel a betegeknek, így mostanra a rendelőt látogatók száma jelentősen lecsökkent. Úgy tűnik, hogy a bevezetett intézkedések az egyéb influenzás megbetegedések számát is csökkentették, mert ilyen tünetekkel csak néhány személyt kezeltünk az elmúlt időszakban.

A védőfelszerelések ügyében mi a helyzet a településen?

Az egészségügybe most soha nem látott pénzek áramolnak, amelynek szerintem hosszútávon is lesznek jótékony hatásai. Hatalmas összefogást tapasztalok az egészségügyben dolgozók körében is és sokan vállalják a megfeszített munkarendet. A feladatellátáshoz szükséges védőfelszereléseket megkaptuk központilag és ilyen tekintetben a kiskőrösi egészségügyben nincs hiány a szájmaszkokból vagy a gumikesztyűkből.

A tapasztalatok szerint mennyire tartják be a lakosok a különböző intézkedéseket?

Úgy látom, hogy a kiskőrösiek és a vidéken élők nagyon fegyelmezettek és törekednek a koronavírus terjedését lassító intézkedések betartására. Sajnos a híradások alapján és a statisztikai adatokat látva a fővárosban és Pest megyében élőkről nem mondható el. Tudni kell a koronavírusról, hogy a fiatalok 80 %-a panaszmentesen lehet hordozó, ami hatalmas veszélyt jelent a járvány terjedésében. Felelős és körültekintő magatartásra szólítok fel mindenkit, tartsák be az óvintézkedéséket, hogy városunkat minél kevésbé érintse a járvány.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS