Kiskőrös város közútjain nagy számmal vannak aknafedelek vízelvezető vagy szennyvízelvezető rendszerhez kapcsolódóan, amin áthaladó forgalom is van. Ezek időről időre elkopnak vagy meglazulnak, így könnyedén balesetet okozhatnak. Hírportálunknak Martin Ferenc, városigazgatási referens nyilatkozott a témában.

Mind megtudtuk, legutóbb a Vasvári utcából érkezett egy lakossági bejelentés, miszerint az egyik szennyvíz aknafedél, gépjármű forgalom ráhajtás esetén erős ütő, kopogó hangot ad.

-Hirdetés-
Ebben a cikkben a téma tartalma miatt nem tartjuk etikusnak fizetett hirdetések megjelenítését, ezért a hozzátartozók érzéseit tiszteletben tartva nem jelenítünk meg hirdetéseket.

Azt tudni kell a fedlapokról, hogy öntöttvasból készülnek. Ez a szerkezet beton ágyba kerül elhelyezésre, az akna környezetét pedig aszfalttal burkolják. Ez a három különböző anyag nagyon nehezen illeszkedik egymáshoz, nem homogének. Az időjárás viszontagságai, illetve a rajtuk átmenő forgalom miatt, sajnos a fedlapok egy idő után elmozdulhatnak helyükről. Ez még adódhat abból is, hogy az aknafedlap körülötti gyűrű eltörik vagy az aszfaltréteg alá csapadékvíz kerül. Így ezeket folyamatosan karban kell tartani.

A gyűrű köré összegyűlt szennyeződéseket szokták kitakarítani

Első sorban a gyűrű köré összegyűlt szennyeződéseket szokták kitakarítani. Ez sok esetben meg is oldja a problémát. Amennyiben továbbra is fenn áll a gond, nem stabil az aknafedél, abban az esetben tovább keresik és javítják a hibát, ha kell, cserélik a fedelet a szakemberek.

A fedlapok karbantartását, cseréjét a szolgáltatónak kell elvégeznie.

A csapadékvíz elvezető rendszer üzemeltetője a Kőröskom Nonprofit Kft., a szennyvíz elvezető rendszeré pedig a Kiskunsági Víziküzmű-Szolgáltató Kft., az egyéb aknákat, mint a telefonaknákat a Magyar Telekom Nyrt. üzemelteti, nekik kell ezeket karban tartaniuk. Amennyiben az önkormányzat kapja meg a hiba bejelentést, továbbítják azt e-mailben, az illetékes szolgáltatót felé.

Az elmúlt években a Petőfi úton sajnos történt két baleset is, a megsérült aknafedelek miatt. A legutóbbi esetben a Martini utca és Petőfi Sándor út kereszteződésénél egy kamion átment az aknafedlapon, eltört annak a gyűrűje és kimozdította a fedlapot, ami ennek következtében a túloldalon lévő útszegélyének csapódott. Az útszegélyről visszapattanva egy személyautónak a jobb első kerekében tett kárt. Ez sokkal nagyobb balesetet is okozhatott volna. A történtek is bizonyítják, hogy mennyire baleset veszélyesek lehetnek, és hogy fontos a karbantartásuk.

A három különböző anyag ne homogén

A kisebb hibát könnyebb orvosolni, mint a már bekövetkezett nagyobb bajt, közlekedési balesetet. Bár, ezek a meghibásodások, szerencsére, nem túl sűrűn fordulnak elő.

A városüzemeltetés szakemberei arra kérik a lakosokat, hogy a balesetek elkerülése végett a kimozdult, megsérült, kopogó hangot adó aknafedelekkel kapcsolatban a városüzemeltetési osztálynál tegyenek bejelentést telefonon a 0670/ 37-91-171 számon, vagy a kommunalis.ref@kiskoros.hu e-mail címen.   

  

MEGOSZTÁS