A hazai halfogyasztás meghatározó része hagyományosan a karácsonyi időszakra esik. Szakértői becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön a budapesti Fővám téri vásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón.

A magyar hal egészséges és kiváló minőségű – hangsúlyozta Nagy István, arra buzdítva mindenkit, hogy az idei karácsonyi vacsorához magyar halat vásároljon, ezzel egyaránt támogatva saját egészségét, a fenntarthatóságot, valamint a hazai termelőket és munkavállalókat.

Nagy István agrárminiszter (Kép: MTI)
-Hirdetés-

Szólt arról is, hogy Magyarország kormánya a koronavírus-járvány idején jelentős erőfeszítéseket tett a bajba jutott hazai haltermelők megsegítésére, ezt szolgálta a 800 millió forint értékű állami haltelepítés, továbbá a gazdaságvédelmi akcióterv keretében több mint 500 millió forintos támogatás, amely a munkahely megtartást segítette a halgazdálkodási ágazatban.

A karácsonyi halvásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat és halboltokat.

MA-HAL interaktív térképe, a legközelebbi termelői halárusító pontokkal és halboltokkal

Magyarországon karácsonykor hagyományosan az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 65-75 százalékát adja, de egyre jobban keresett az év végi ünnepekre az afrikai harcsa is. Ilyenkor felbukkannak további olyan szálkamentes halfajok, amelyek fogyasztása év közben még elenyésző, ilyen például a szürke harcsa, a süllő és a pisztráng is. 

Nagy István agrárminiszter és Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke (Kép: MTI)

Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás körülbelül 30-35 százaléka. Nagy öröm számunkra, hogy folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, olvasható a MA-HAL oldalán, ami jelenleg 6.7 kg/fő/év, ez nagy előrelépés a 1990-es évekhez képest, amikor még 2 kg/fő/év körül alakult a fogyasztás, de még így is nagy elmaradásban vagyunk az EU átlagtól, ami 25 kg/fő/év.

A magyar karácsonyi menü alap fogásai közé tartozik a halászlé és a rántott ponty. De mi lenne, ha idén egy kicsit merészebbek lennénk? Itt van pár hal recept, amivel különlegesebbé tehetjük az ünnepi menüt. 

Elkészítés:

A harcsát kb. 4 cm vastag szeletekre vágjuk, a farokrészből 25 dkg-ot félreteszünk.
A vöröshagymát finomra vágjuk, olajon megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, 2 gerezd aprított fokhagymával, a kockára vágott paradicsommal és paprikával. Felengedjük fél-egy deci vízzel, visszatesszük a tűzhelyre, addig forraljuk, amíg a folyadék elpárolog.
Ekkor hozzáadjuk a félretett farokrészeket, felengedjük 2 liter vízzel. Sóval ízesítjük, 1 órát főzzük, majd az egészet átszűrjük.
A felszeletelt harcsákat sózzuk, majd 4 evőkanál olajban mindkét oldalukat megpirítjuk. Ízesítjük a maradék aprított fokhagymával, és beletesszük a leszűrt lébe. Lassan, 10 perc alatt készre pároljuk.
A halakat kivesszük, majd a szószt 3 evőkanál kikevert tejföllel dúsítjuk, ha szükséges, sóval még ízesítjük.

Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni.
Összekeverjük a túróval, 4 evőkanál tejföllel és a tojással.
Sóval, vágott kaporral ízesítjük, majd kivajazott tepsibe vagy hőálló tálba helyezzük, 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Tálaláskor a harcsaszeleteket visszatesszük a szószba, átmelegítjük, majd tejföllel és frissen vágott paprikával díszítjük.

Elkészítés:

A megmosott céklát sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk. A negyedét összeturmixoljuk 4 evőkanál vajjal, a reszelt tormával és a római köménnyel.
A maradék céklát cikkekre vágjuk, és 2 evőkanál vajon, sóval ízesítve megpirítjuk. A vágott kaporral ízesítjük.

A süllőfilék húsos részét besózzuk, serpenyőben a meleg olívaolajban pirosra sütjük. Mellédobjuk a maradék vajat és a felszeletelt fokhagymát, majd megfordítjuk a filéket, de a tűzhelyről már levesszük, nem sütjük, csak melegen tartjuk. 2 perc múlva tálalhatjuk. Tálaláskor a pirított céklát és a pürét a tányérba tesszük, majd a filét ráhelyezzük, és meglocsoljuk a vajas zsiradékkal.

Elkészítés:

Főzd meg a krumplit sós vízben, mérettől függően maximum úgy egy óra alatt, majd tedd félre hűlni.
Közben vágd vékony szeletekre a zöldségeket.
A halat és a szalonnát szeleteld fel, előbbit sózd és citromozd meg.
Irdald be a halat, zsírral kenj ki egy magas falú tepsit vagy jénait, ebbe kezdd el rétegezni a karikákra vágott krumplit, a zöldségeket és a halat.
A zöldséges rétegeket sózd is meg egy kicsit, a hal beirdalt részeibe pedig kerüljön egy egy kocka szalonna is. (Ha van kedvenc zöldséged, nyugodtan tehetsz belőle többet.) 
Ha megvagy, mehet a tetejére a fokhagymás-paprikás tejföl is.
Alufóliával lefedve süsd úgy 20-25 percen át 190 fokra előmelegített sütőben. 

Kapcsolódó cikk
Hetedik alkalommal rendezték meg a keceli Halászléfőző versenyt
Hetedik alkalommal rendezték meg a keceli Halászléfőző versenyt
A Pava Gasztro és kulturális Egyesület már hetedik alkalommal rendezte meg halászléfőző versenyét. Baráti társaságok szeptember 26-án vidám napot töltöttek...

Forrás, képek: MTI, magyarhal.hu
Kiemelt kép: getty images

MEGOSZTÁS