Az év végéhez közeledve mindannyian számot vetünk az elmúlt esztendő történéseiről. Ahogy egyéni életünket átgondoljuk, úgy a szűkebb környezetünk problémái, közös sikerei is eszünkbe jutnak. Ez az év sok tekintetben rendhagyó volt, azonban lehetőségeihez mérten Kiskőrös Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata is igyekezte kihozni mindebből a legjobbat.

Kunhegyesi Nikolettel, a kiskőrösi roma önkormányzat elnökével és Kunhegyesi Feróval beszélgettem a 2020-as esztendő eredményeiről.

Kapcsolódó cikk
Továbbra is a Kunhegyesi család vezeti a Roma Nemzetiségi Önkormányzatot Kiskőrösön
Továbbra is a Kunhegyesi család vezeti a Roma Nemzetiségi Önkormányzatot Kiskőrösön
Az október 13-i helyi nemzetiségi önkormányzati választásokat követően 2019. október 28-án hétfőn délelőtt tartották a testületek alakuló ülését a Polgármesteri...

Milyen eseményeket, programokat szervezett a roma önkormányzat ebben az évben?

-Hirdetés-

Niki: 2020. február 22-én Kecelen a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Kecel Város Önkormányzata szervezésében részt vettünk egy kispályás labdarúgó emléktornán, ahol 11 főből álló fiatal labdarúgó csapattal képviseltettük magunkat. Focicsapatunk 17-18 éves fiatal roma fiúkból áll, akik nagyon tehetségesek, többnyire a Kiskőrösi Labdarúgó Club (KLC) felnőtt és ifi csapataiban játszanak. A jövőben szeretnénk a fiatalokat támogatni sportfelszerelésekkel is. Kiskőrösi csapatunk második helyezett lett, kapusunk Kolompár Zoltán a legjobb kapusnak járó címet nyerte el. A díjak átadása után a szervezők egy közös bográcsos vacsorával kedveskedtek nekünk. A rendezvény lehetőséget adott az egészségneveléssel kapcsolatos feladatok ellátására, a jövő generációjával kapcsolatos nevelési feladatok megvalósítására.

2020. március 6-án nőnap alkalmából a Kopp Mária Intézet adott otthont a „Roma nők egymás közt” könyvbemutatóval egybekötött kiállítás megnyitójának, melyet a „Sikeres roma nők” szakmai konferencia követett. A KINCS és a L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelent interjúkötet a roma identitás női aspektusát tárja elénk, 12 sikeres roma nő történetén keresztül. A könyvben bepillantást nyerhetünk az egyes emberi életutak mögött húzódó társadalmi folyamatokba. Olyan erős elhivatott asszonyokat mutat be, akik eredményesek a szakmájukban, felelősséget éreznek önmagukon túl a környezetükért, kiállnak az értékek és a női jogok mellet is. Az interjúkat Raffael Mónika a KINCS kutató-elemzője írta, míg a könyvben szereplő tizenkét roma nőről készült illusztrációkat testvérem, Kunhegyesi Ferenc Bács-Kiskun Megyei Prima Díjas festőművész készítette. A tizenkét roma nő közt szerepel Dr. Révész Heléna (Kolompár Heléna) belgyógyász szakorvos is, aki kiskőrösi származású, harmincas éveinek elején járó, oláh cigány származású nő. Egyetemi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán végezte, majd belgyógyász szakorvosi képesítését már Németországban szerezte meg. Németországban kezdett el dolgozni, de ma már itthon él családjával együtt. Idén ősszel Kiskőrösre is elhívtuk a szerzőt, illetve részt vett Feró is a kerekasztal beszélgetésben, melyet a Petőfi Sándor Művelődési Központban rendeztünk meg.

Kapcsolódó cikk
Dzsanizmus – társadalmi érzékenyítés a művészeten keresztül
Dzsanizmus – társadalmi érzékenyítés a művészeten keresztül
Dzsanizmus címmel nyílt grafikai kiállítás 2020. október 15-én, csütörtökön a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban. Farkas Noémi, Vincze Dorka, Túró...

2020. június 27-én újabb kispályás labdarúgó emléktornán vettünk részt ezúttal Mélykúton, mely Rostás Lászlónak állít emléket. Csapatunk a harmadik helyen végzett.

2020. július 10-én tartottuk meg az elsősegélynyújtással, egészséges életmóddal kapcsolatos rendezvényünket Kiskőrös szegregátumában, ahol sok hátrányos helyzetű ember él. Az érdeklődőket gyümölccsel fogadtuk. Az egészséges életmódról és az elsősegélynyújtásról Sutus Etelka, a Vöröskereszt területi vezetője tartott előadást, illetve a gyermekeknek bemutatta hogyan kell újraéleszteni, sebet kötözni, hogyan kell a mentőt értesíteni, stb. A részvevőket ropogtatnivalóval, üdítővel vártuk. A Népegészségügyi Intézet munkatársa Ürmös Noémi a helyes táplálkozásról és a vírus elkerülése érdekében a helyes kézmosás szabályairól tartott előadást. A rendezvény közös gyümölcssaláta készítéssel zárult.

2020. július 21-én drogprevenciós rendezvényt tartottunk, ahol Kuti Erika rendőr őrnagy, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója tartott előadást a drog- és az internethasználat veszélyeiről.

2020. július 25-én gyereknapot tartottunk Kiskőrös szegregátumában, ahol többnyire sok hátrányos helyzetű gyermek él. A rendezvényen üdítővel, pogácsával  és szendviccsel vártuk a gyermekeket. Az esemény alkalmával lehetőségük nyílt légvár használatára, arcfestésre, csillámtetoválásra, kézműves foglalkozásra. A rendezvényen a kiskőrösi tűzoltóság munkatársai is részt vettek, akik a tűzgyújtás veszélyeiről tartottak előadást, majd bemutatták az eszközeiket, melyeket a gyerekek is kipróbálhattak. Aszfaltrajzversenyre is lehetőség nyílt, így minden gyerek kapott egy tábla csokoládét. A nap végén megleptük őket egy bohóccal is, aki lufit hajtogatott nekik.

2020. augusztus 8-án Balatonra utaztunk 40-en fővel, gyerekekkel és szüleikkel. Az utazásunk során félúton megálltunk reggelizni, szendvicset, ásványvizet, üdítőt biztosítottunk nekik. Ebédelni Siófokon a Kornélia Vendéglőben álltunk meg, majd strandoltunk. A kiránduláson mindenki nagyon jól érezte magát. Ezáltal lehetőség nyílt a felnőttek és a gyermekek számára is, hogy megismerhessék a Balatont, mivel hátrányos helyzetük miatt nem tudnak eljutni oda.

2020. augusztus 25-én a kiskőrösi Szabadidőparkban a biztonságos és balesetmentes közlekedés ismérveiről tartottunk oktatást Kuti Erika r. őrnagy és Baltás Adrienn c.r. zászlós segítségével. A gyerekek és szüleik kipróbálhatták a részeg szemüveget, melyet felvéve közúti jelzőbójákat kellett kikerülniük. A rendezvény játékos vetélkedővel zárult. A gyermekek tőlünk egy tábla csokoládét kaptak, a rendőrség részéről pedig láthatósági mellényeket és hűtőmágneseket.

2020. szeptember 17-én „Petőfi nem csak magyar nyelven” címmel cigány nyelvű szavalóversenyt rendeztünk. A versenyen az általános iskolákból vettek részt tanulók. Mindenki egyforma jutalomban részesült. Az ajándékcsomag tartalma: füzetek, tolltartó, ceruza, radír, golyóstoll, vonalzó, hegyező, füzettartó mappa, fejlesztő munkafüzetek, könyv (kötelező olvasmány), csokoládé volt.

A járvány okozta veszélyhelyzet miatt idén sajnos nem tudtuk megtartani Mikulás-napi rendezvényünket, viszont a csomagokat december 4-én kiszállítottuk összesen 150 gyermek részére.

A Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálat támogatásának köszönhetően 2020. december 17-én 50 családot tudtunk tisztasági csomagokkal, vitaminokkal, kézfertőtlenítővel, szájmaszkokkal megajándékozni.

Dolgoztok most bármilyen projekt, pályázat megvalósításán? Mikor nyílik meg a Roma Alkotóház?

Feró: A Roma Alkotóház a tervek szerint halad. Számunkra ez egy történelmi esemény, hiszen ezzel édesapánk régi nagy álma vált valóra, ahol tisztességesen tudjuk fogadni, kezelni azokat a roma ügyeket, melyekkel nap mint nap találkozunk. Ez az alkotóház nem csak művészetterápia jelleggel fog szolgálni, hanem a roma közügyek ellátásában is szerepet fog vállalni. Abban a formában, hogy az egyik helyiség a roma önkormányzat irodájaként lesz kialakítva, ahol természetesen szigorú szabályok mellett, heti két alkalommal a romák ügyes bajos dolgaival tudunk foglalkozni. Legyen ez papírmunka, vagy ügyintézés. Ez is segítség lesz számukra. Az alkotóház funkciója és szerepe szerint elsősorban egy alkotótérként fog működni, ahol a gyerekekkel közösen tudunk alkotni. A képzőművészet, mint eszköz lesz jelen a roma integrációban. Mindezek mellett felnőttképzéseket fogunk tartani, illetve diplomás szakemberekkel célirányosan akár korrepetálásokra is lesz lehetőség.  Vannak már lehetőségek arra, hogy ezeket a projekteket, programokat finanszírozni tudjuk, tehát fizetni a pedagógusok bérét, illetve a különböző eszközök megvásárlását. Bízunk benne, ha elmúlik a vírushelyzet, akkor jövő év tavaszától ezek a folyamatok már el tudnak indulni. Kidolgoztam egy két évre szóló programot, mely remélem, hogy meg fog tudni valósulni. Mindent el fogok követni annak érdekében, hogy ezek a programok működni tudjanak majd. Ami nagyon fontos, ezért kihangsúlyozom, nem roma klubot szeretnék abba a házba. Nagyon szigorú szabályok mentén, napi szinten be lesz osztva, hogy: ki, mikor érkezik, és milyen tevékenységekben vesz részt, milyen pedagógus segítségével. A roma önkormányzat számára kialakított iroda is szabályok mentén működik majd. Ezt azért tartom fontosnak, hogy a roma társadalom megismerje a rendszerességet és a szabálykövetést. Ennek az irányítását maximálisan vállalom. Gondolkodtunk azon is, hogy át kell-e venni, át tudunk-e venni más vidéki, roma integrációval kapcsolatos projekteket. Az elmúlt 20 év szakmai tapasztalatai alapján az a személyes véleményem, hogy ami esetleg Debrecenben hatásos integrációs programnak tűnik, az nem biztos, hogy Kiskőrösön is működni tudna. Nyilván vannak általános szociális problémák, de a roma társadalom nem egy homogén népcsoport, nagyon összetett. Mivel hatalmas kulturális különbségek vannak városonként is, ezért egy olyan programot dolgoztam ki, ami a kiskőrösi romák integrációjában hatékony és hasznos lehet. Ezzel lassan már másfél éve dolgozom szakember barátaimmal: szociológusokkal, pedagógusokkal. Nagyon fontosnak tartom, hogy a jó szándék mögött legyen kellő szakértelem, nehogy többet ártsunk, mint használjunk.

Kapcsolódó cikk
Már javában épül a Roma Alkotóház Kiskőrösön – interjú Schäffer Tamással
Már javában épül a Roma Alkotóház Kiskőrösön – interjú Schäffer Tamással
Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy milyen sok beruházás, fejlesztés várható ebben az évben Kiskőrösön. Hírportálunknak ezúttal Schäffer Tamás,...

Lesznek olyan események, melyek külsős emberek számára is nyitottak lesznek?

Feró: Mindenkit szeretettel látunk. Terveim között szerepel az is, hogy időszakos kiállításokat szervezzünk ott. Festmény, fotókiállítás, író-olvasótalálkozó, ahová be tudnak jönni a többségi társadalom érdeklődő tagjai is, azért hogy megismerjük egymást. Ez az épület nem csak azt fogja szolgálni, hogy integráljuk a romákat. Hangsúlyt fektetünk majd arra is, hogy a többségi társadalom is teret és lehetőséget kapjon arra, hogy megismerjen minket. Ki kell hangsúlyozni, hogy azért óriási különbség nincsen roma és nem roma között. Mindannyian egyformánk érzünk és gondolkodunk, mindannyian jó életet szeretnénk élni. De ezeket a tévhiteket is szeretném elkerülni, mert nem vagyunk olyan nagyon mások. Dolgoztam több olyan diszkrimináció ellenes tréningen, ahol párhuzamot vontunk a régi parasztkultúra és a mai roma kultúra között. Rá kell döbbeni, hogy maximum egy-két generációval vagyunk lemaradva. Tehát az értékeink nem nagyon rugaszkodnak el egymástól.

Milyen kapcsolatot ápoltok a többi kisebbségi önkormányzattal, illetve a kiskőrösi polgármesteri hivatallal? 

Niki: A német és a szlovák nemzetiségi önkormányzattal nincs kapcsolatunk, de a jövőben szívesen dolgoznék velük együtt közös programok, rendezvények alkalmával. A polgármesteri hivatallal jó a kapcsolatunk, kölcsönösen segítjük egymást. Maximálisan meg vagyok elégedve a hivatali dolgozókkal, hiszen minden esetben a rendelkezésemre állnak, nagyon segítőkészek. Köszönöm az egész éves munkájukat! 

Feró: Az Országos Roma Önkormányzattal semmilyen viszonyban nem vagyunk. Azt gondolom, hogy nincs kialakítva egy olyan kommunikációs hálózat, hogy megfelelő információkat kapjunk. A helyi nemzetiségi kisebbségi önkormányzatokkal jól működtek a dolgok több generáción keresztül. Azonban ma már azt érzem, hogy nem igazán van közeledés egymás felé. Jó lenne olyan közös programokat kitalálni, melyek által megismerhetnénk egymást. Erre itt lesz a Hagyományok Háza, ahol teret kap mind a három kisebbség kultúrája. A városi önkormányzattal nagyon jó a kapcsolatunk, sokat segítenek.  Rendkívül hálásak vagyunk azért, hogy a Roma Alkotóház is meg tudott valósulni közös erővel és akarattal. Bízom benne, hogy a jövőben is meg lesz ez a kölcsönös bizalom egymás között. Még mindig gyerekcipőben jár a roma integráció, de nem csak Kiskőrösön, hanem országos viszonylatban. Rengeteg törekvés és program volt már, de ezek nagyrészt ellaposodtak és nem voltak hathatósak. Sokkal több szakmaiságra és megfontoltságra lenne szükség. Nem felülről irányítva, másoktól mintát véve kellene irányítani a roma integrációt, hanem alulról jövő kezdeményezésként, saját akaratunkból kell(ene) létrehozni. Ehhez a képviselő-testület és a város szakembereinek a segítségét kérem és el is várom. Nem vajdarendszerre és megmondó emberekre van szükség, hanem partnerekre, akik közös erővel rakják össze ezt a történetet. Egyedül én magam, de a roma önkormányzat sem fog tudni ezen változtatni.

Hogyan értékelnétek ezt az évet… okozott-e valami nagyobb nehézséget? Milyen ötleteitek, terveitek vannak a jövőre nézve? 

Niki: A vírus okozta nehézségek ellenére is sikeresnek tartom ezt az évet, hiszen több rendezvényt is véghez tudtunk vinni. Színes programokkal tettem szebbé a gyermekek napjait. A jövőre nézve nagy terveink vannak, hiszen az Alkotóház által nekünk is lesz saját terünk a programok végrehajtására, a gyerekekkel való foglalkozásra, szorosabb kapcsolattartásra.

Feró: Amin nagyon dolgoznunk kell a közeljövőben az az, hogy az Izsáki úton, rossz körülmények között élő romák kilátástalan helyzetére minél hamarabb megoldást találjunk. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)
MEGOSZTÁS