Gyerekkorunkban nem tudtuk mi fán terem a muffin. Aztán rájöttünk, hogy az egyik legegyszerűbb és legváltozatosabb sütemény. Azóta a sütőformám már nagyon viharvert, de hűséges jószág. Főételként könnyen elkészíthető, kiadós csirkemellet főztem. Ma éppen basmati rizzsel.

TEJSZÍNES-GOMBÁS CSIRKEMELL

-Hirdetés-

Természetesen lehet tisztán csirkemellből készíteni, legtöbbször én is úgy szoktam. Most a kiolvasztás után vettem észre, hogy az egyik dobozban pulykamell van. Ez azonban nem sokat változtatott az ízen.

Először apróra kockákra vágtam a két hagymát, majd kókuszzsíron feltettem pirítani. Ehhez adtam hozzá folyamatosan a vékonyra szeletelt gombát. Körülbelül negyedóra alatt a gomba is levet engedett. Ekkor tettem bele a felkockázott húst és felöntöttem tejszínnel.

Félóra után sóztam és fűszereztem meg. Hamar elfőtt a leve, ezért úgy döntöttem, adok még hozzá két evőkanál tejfölt. Kiderült, így még jobb ízű.

Köretként a fiamnak teljes kiőrlésű tésztát, magamnak basmati rizst főztem. Cukormentes csemegeuborkával ettük.

MANDULÁS MUFFIN

Még kitart egy korábbi akciós mandulaliszt beszerzésem, így született az alábbi muffin. Jó öreg háziasszonyként úgy találtam ki, hogy “nézzük csak mi van itthon”.

Egy régi recepthez beszereztem kókuszlisztet. Azóta megtudtam, hogy kókuszreszeléket kávédarálón megőrölve a hatás ugyanaz. A muffin első lépése nálam mindig a tojás felverése a csipet sóval és édesítővel. Valamint a zsiradék megolvasztása és a csillagtej előkészítése.

Mivel a mandulaliszt és a kókuszliszt sok nedvességet felvesz, folyamatosan kell adagolni hozzájuk a csillagtejet és vajat.

Az volt a tervem, hogy egy muffin 5 gramm szénhidrátot tartalmazzon, ezért 100 g zabpehelylisztet tettem hozzá. Végül következett a kakaópor és az őrölt vanília.

Körülbelül 25 perc alatt sült meg.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS