A kiskőrösi Kőröskom Nonprofit Kft. már több évtizede szépíti, fejleszti, újítja munkájával városunkat. A tavalyi, 2020-as év, számukra sem alakult a megszokottak szerint. A koronavírus világjárvány az ő működésükbe is beleszólt, melyhez alkalmazkodniuk kellett. Ezt, a különösre sikerült évet Schäffer Tamás, a cég ügyvezető igazgatója összegezte.

A Kőröskom Nonprofit Kft. az a cég, ami épít, teremt, így sokkal kézen foghatóbb a tevékenysége. Az építőipar talán egy kicsivel könnyebb helyzetben volt a vírushelyzet ellenére, mint sok más. Kevésbé volt problémás a tavalyi évünk, mint amire számítottunk a tavasz folyamán, amikor kialakult ez az új helyzet. De, a Kőröskomnak sem volt egyszerű, vagy zökkenőmentes a tavalyi éve. Abban volt inkább érezhető számunkra a változás, hogy a természetes partnereink, akiktől az építőipari kivitelezési tevékenység folytán a bevételeink jó részét szerezzük, sokkal megfontoltabbak, egy kicsit óvatosabbak voltak az év során, főleg az év közepe táján. A megrendelések, az előző évekhez képest tükrözték ezt az óvatosságot. Nem mondom, hogy elmaradtak, de teljes mértékben kitolódtak az utolsó negyedévre. Főleg azok a munkák, amiket már augusztusban, szeptemberben el szoktunk kezdeni. Végül ezek a megrendelések befutottak, de már nem a 2020-as évet erősítik eredmény tekintetében, hanem inkább az idei, a 2021-es évet.

Szerencsére, ez a visszafogottság, az év végére kicsit alább hagyott, de összességében véve, a világjárvány a tavalyi évre rányomta a bélyegét.
-Hirdetés-

Igazából, mi erre már valamelyest készültünk, tette hozzá Schäffer Tamás. Amikor összeállítottuk a 2020-as év üzleti tervét, már akkor valamit sejtettünk, voltak azért előjelek. Persze, nem gondolta senki, hogy ez a vírushelyzet ekkora méreteket ölt majd és a gazdaságba is ennyire beleszól. Éppen ezért, egy válság évre jellemző üzleti tervet állítottunk össze 2020-ra. Gyakorlatilag abból a szempontból sikeres volt a tavalyi év, hogy ezt a betervezett üzleti tervet teljesítettük, sőt, túlteljesítettük, de ez, mint már említettem, nem egy normális keretekhez mért üzleti terv volt. Így a cég életében is hagyott nyomokat ez a tavalyi, rendkívüli év.

E szerint, jól el lehet különíteni az évet két részre.

Az év első felének, még a 2019-ről hozott lendülettel indultunk neki, illetve ekkor, még a járványt megelőző időszakban szerződött megrendelések teljesítésén dolgoztunk.
Ide sorolnám az akkori vezér projektjeinket, a Hagyományok Házát, a Roma alkotóházat, és az Árpád utca 8 szám alatti Egészségháznak a kivitelezési munkálatait. Ezek óriási segítségek voltak számunkra, ha úgy tetszik, egy nagy szerencse is, hogy ezeket a projekteket még a járvány kirobbanása előtt elnyertük, így körülbelül 6-8 hónapra biztosítva volt ezek által a munka. Arra kellett ügyelnünk, hogy a betegség, a vírus, ne korlátozza a munkavégzést. Sem nálunk, sem beszállítóinknál, sem alvállalkozóinknál. Ez utóbbit, mi szerencsésen túl tudtuk vészelni. Nem kellett nagyobb leállásokat beiktassunk lebetegedések miatt.

Kapcsolódó cikk
Már javában épül a Roma Alkotóház Kiskőrösön – interjú Schäffer Tamással
Már javában épül a Roma Alkotóház Kiskőrösön – interjú Schäffer Tamással
Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy milyen sok beruházás, fejlesztés várható ebben az évben Kiskőrösön. Hírportálunknak ezúttal Schäffer Tamás,...
A nyári időszakban nem éreztük semmilyen tekintetben a járvány hatását.

Az év második fele, máshogyan alakult a megszokottól. A szokásos megrendeléseink ekkor kezdtek jobban elmaradozni. Kicsit, a harmadik negyedév visszaesés volt számunkra is. Az volt az a pillanat, amikor jobban megijedtünk. Hogy mi lesz, hogy lesz tovább, ha ez így folytatódik. Ennek következtében nagyobb súllyal esett a második félévben, az utolsó negyedévre a kivitelezési munkák teljesítése.  

Így visszatekintve a 2020-as évre, azt kell hogy mondjam, ha ennél nem lesz rosszabb a helyzet, márpedig bízunk benne, hogy gazdasági értelemben nem lesz, és a járvány is már kezelhető fázisba kerül, akkor az idei, a 2021-es év sikeres lehet.

Nyílván, még mindig egy visszafogottabb, nem egy 2017-2018-2019-es üzleti évhez viszonyított sikeres és pozitív évet fogunk zárni 2021-ben sem. De attól nem kell félnünk, hogy a céget olyan mértékben visszavesse a világjárvány, hogy az elmaradó bevételek miatt akár negatív eredménnyel zárjuk azt. Akár a munkavállalói oldal tekintettében, ami alatt a fizetések csökkentését, munkavállalók elbocsátását értem. Tehát, ezektől nem kell tartanunk. Ebből a szempontból mondhatom, hogy stabil a Kőröskom Nonprofit Kft. helyzete. Mi ezen dolgozunk, ezen dolgoztunk a tavalyi évben is.

A Kőrisfa utcai csapadékvíz elvezetésének, parkoló építésének munkálatai zajlottak a tavalyi év utolsó hónapjaiban. A 2020-as év második felében, a negyedik negyedévben ez volt a vezér munkánk. E köré kellett a legnagyobb erőforrásokat rendelnünk.

Kapcsolódó cikk
Megszűnik a Kőrisfa utca lezárása, átadják a forgalomnak az új útszakaszt
Megszűnik a Kőrisfa utca lezárása, átadják a forgalomnak az új útszakaszt
A Kőrisfa utca Budai Nagy Antal felőli szakasza pár hétre lezárásra került a forgalom elől építkezés miatt, így ideiglenesen zsákutcává...
Kiskőrös Város Önkormányzattól sikerült elnyernünk egy csomagba rendezett megrendelést.

Mélyépítési munkákat, mi gyűjtő néven így nevezzük, amibe elég sok, ebbe a kategóriába tartozó projekt van. Mint például csapadékvíz elvezetést érintő munkálatok, kátyúzási- aszfaltozási munkálatok, új útépítési, járdaépítési munkálatok. Ennek a teljesítését szintén a harmadik negyedév fordulóján kezdtük el. Ezek is egy kicsit későbbre tolódtak, és átnyúlnak a 2021-es évbe. Az ilyen jellegű munkálatokat már nyár elején megszoktuk kezdeni. 

Az idei évi terveink között szerepel a Mészáros Lőrinc utcai és a Petrovics utcai járda építése, melyek egy nagyobb lélegzetű munkálatokat fednek le, hiszen itt nagy felületen, teljes utcahosszban építünk majd járdát. Ez egy olyan projekt, ami már biztosítja az év eleji munkavégzést számunkra. Ez természetesen időjárás függő, hogy pontosan mikor tudjuk elkezdeni.

A Kiskőrös-Tabdi kerékpárút nyomvonalának megtisztítási munkálatait már az elmúlt hetekben megkezdtük.
Kapcsolódó cikk
Elkezdődött a tereprendezés az Izsáki úti kerékpárút nyomvonalában
Elkezdődött a tereprendezés az Izsáki úti kerékpárút nyomvonalában
Tavaly, december 30-án került aláírásra a vállalkozási szerződés az Izsáki úti kerékpárút építéséről. 2021. január 14-én, csütörtökön ennek az előkészületeit,...

Illetve, hasonló nagyságrendű támogatott projektekre szeretnénk pályázni. Ezeknek a beszerzése az év első negyedévében el fog indulni. Hogyha sikerrel tudjuk venni ezeket a beszerzési eljárásokat, akkor további munkák fognak következni tavasztól nyárig bezárólag.

A tavalyi különleges évnek a hozadéka, hogy ennyi minden látszik már most, az idei évből. Ez nem általános, nem szokott év végén ilyen tisztán kirajzolódni a rákövetkezendő év. Azért is van ez, mert a megvalósítási szakaszba sok minden késleltetve jutott el, a járvány hatására.
Eszközfejlesztés mindig van a Kőröskomnál, hol kisebb, hol nagyobb volumenben.

A tavalyi évben inkább azokat a természetes kopásból eredően nélkülözhetetlen eszköz és géppótlásokat oldottunk meg, amik nagyon szükségesek voltak. Új, nagyobb fejlesztésbe, az óvatosság miatt kevésbé fogtunk bele.

A Kőröskom Nonprofit Kft., mint beruházóként is nagy munkába fog kezdeni az idei évben.

Az új piac közbeszerzése lezárult, és ez esetben nem, mint árajánlat adók vettünk részt ebben, hanem mi voltunk az árajánlat kérők. Egy konzorciumi keretek közt zajló pályázatban ránk, a Kőröskom Nonprofit Kft-re hárul a műszaki megvalósítása az új piacnak. Ennek a munkálatai kapcsán kell arra készülnünk, hogy ha valamilyen oknál fogva a beruházás lebonyolítása során előfordul, hogy pót- vagy többletmunkára lesz igény, akkor ennek a finanszírozását is meg kell tudnunk majd oldani. Most ez az a beruházás, amire a saját eredménytartalékba helyezett, évek óta gyűlő bevételeinket tartalékoljuk.  

MEGOSZTÁS