Lassan egy éves lesz az IR diagnózisom. Ez idő alatt rengeteg teljes kiőrlésű kenyeret kipróbáltam már, de amiről ma írok, az mind közül a legjobb. A desszert pedig azért született, mert az elmúlt hetekben készült sütikben nem volt csoki.

TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR

-Hirdetés-

Először a lisztet, az aprószemű zabpelyhet és a búzasikért kevertem össze. Csak gluténmentes zabpehely volt itthon, de a búzaliszt és a sikér miatt természetesen nem számít gluténmentes kenyérnek. Hozzáadtam a sót, az összetört élesztőt, az olivaolajat és a csillagtejet. Egy picit kevésnek bizonyult nekem a 270 ml csillagtej, ezért még adtam hozzá.

Körülbelül 10 percen át alaposan átgyúrtam, majd letakarva a radiátorra tettem kelni egy órán keresztül. Van egy videó, ami alapján megformáztam. Ezután egy jénai tálat kibéleltem sütőpapírral, belehelyeztem a megformázott kenyeret és visszatettem a radiátorra újabb 20 percre.

Nagyon szépen megkelt és 45 perc alatt sült meg egyszerűen tökéletesre.

Kisülés után megmértem és jöhetett a számolás. 100 g kenyeret 30 g szénhidráttal kell számolnom.

CSUPACSOKI SÜTEMÉNY

Az eredeti receptet itt találjátok. Én most a saját tapasztalataimat osztom meg.

Az első lépés volt, hogy a három egész tojást és az édesítőt magas fokozaton vertem robotgéppel 5 percig. Nem gondoltam, de szinte olyan jól fel lehetett ily módon habosítani, mintha csak fehérje lett volna.

Ezután adagoltam hozzá azokat az összetevőket, amikből 3 evőkanálnyira van szükség. A víz, az olaj és a cukormentes tejszín. Majd ezeket is egy percig kevertem a robotgéppel. A barnarizsliszt, a kakaópor és a sütőpor szemcséit átszitáltam, hogy levegősebb legyen és egyenletesebben lehetett eloszlatni. De itt már csak kézi habverőt használtam.

Vajjal kikent tepsibe öntöttem a masszát. Előmelegített sütőben 15 perc alatt megsült. Tűpróbával ellenőriztem.

Második lépés, hogy az egy deciliter csillagtejben felforraltam az édesítőt, vigyázva, hogy ne fusson ki. Ezzel meglocsoltam a tésztát.

Harmadik lépésben a csípősre melegített tejszínbe öntöttem az aprított csokit. A tűzről levéve addig kevergettem, amíg a csoki teljesen fel nem oldódott. Majd ráöntöttem a tésztára. Pár órát kell a hűtőben állnia, hogy könnyen szeletelhető legyen.

Bedobozolva várja a jövő hetet.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS