Inzulinrezisztencia esetén van néhány dolog, aminek mindenképpen kell otthon lenni, mert ez nem a “majd bedobok valamit a pékségben” diagnózis. Többek között ez az oka, hogy túró mindig van a hűtőben. Ráadásul nálam bármi jöhet, ami túrós. A fasírt is nagy kedvencem, ezért szerettem volna kipróbálni ezt az izgalmas nevű receptet.

FASÍRTKORONGOK GAZDAGON

-Hirdetés-

A darálthúst megsóztam, megborsoztam. Bár az eredeti recept szerint nem kell bele, adtam hozzá 2 evőkanál olivaolajat, majd félretettem, hogy összeérjenek az ízek.

Megtisztítottam a két hagymát és a zellert. Aprítógépbe tettem és egészen kicsire aprítottam. Majd egy evőkanál kókuszzsíron megpirítottam őket.

Három tojást keményre főztem, ezeket nagylyukú sajtreszelőn lereszeltem.

Egy tepsit kibéleltem teflon sütőpapírral. Hatfelé osztottam a húst, és korongokká lapítottam. Kicsit lespricceltem őket olivaolajjal. Első réteg a fonnyasztott hagyma-zeller fele, második a reszelt tojás, harmadik a hagyma-zeller második fele, negyedik pedig a reszelt sajt.

Előmelegített sütőben körülbelül harminc perc alatt sült meg.

Csodálatos illat lett a sült hagyma-zeller, olvasztott sajt miatt. Basmati rizzsel és savanyú káposztával ettem.

ALMÁS-TÚRÓS RÁCSOS

A tésztához a szárazanyagokat kevertem össze először. A kétféle lisztet, őrölt fahéjat, édesítőt és a sütőport. Ezután szétmorzsoltam az – előre kivett, és megpuhult – vajat a lisztekkel. Egy egész tojás az elsődleges nedves összetevő. De így még nem tudtam összegyúrni könnyedén. Ezért hozzáadtam két evőkanál tejfölt is. Egy nagyon jól gyúrható, rugalmas tésztát kaptam.

Hagytam egy félórát pihenni, majd kétharmad – egyharmad arányban elvágtam.

A töltelék az eredeti receptben külön készül. Egy réteg túrós, egy réteg almás. Namármost ezt én azután vettem észre, hogy összekevertem a kettőt. Még jó, hogy gyógypedagógus (is) vagyok.  Majd elmegyek magamhoz szövegértés fejlesztésre.

A túrót áttörtem szitán, hozzáadtam a tojást, az édesítőt és a fahéjat. Reszelt citromhéja van a receptben, de én szárítottat szoktam használni. Az almát (csak kettőt pucoltam meg) lereszeltem és egy kávéskanál kókuszsíron megfonnyasztottam, adtam hozzá egy teáskanál fahéjat, majd elkevertem a túrós masszával.

A nagyobb rész tésztát kisebb tepsi méretűre nyújtottam. A tepsit sütőpapírral béleltem ki. Ráborítottam a túrós masszát, majd a kisebb rész tésztát csíkokra vágtam, és kígyókat gyurmáztam belőle. Ezekkel rácsoztam be a sütit. Egy felvert tojással kentem meg a tetejét.

Előmelegített sütőben huszonöt perc alatt sült meg, tűpróbával ellenőriztem. Komoly mennyiségű szénhidrát van benne, de az íz- és illatharmónia abszolút megéri.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS