Cukkinifasírt. A rántott patiszon korszak után ismertük meg. A rántott patiszon gyerekkorom egyik kedves emléke. Apum életünkben először rántott patiszont, és azt kamuzta, hogy rántott hal, kóstoljuk meg nyugodtan. Mennyei volt. Így aztán, mikor megismertük a cukkinit, azt kész főnyereménynek tekintettük.
A desszert pedig egy igazi chokito lett. Ronda és finom. De nagyon. A kókuszkeksztekercs egy felturbózott kókuszgolyó.
CUKKINIFASÍRT
A cukkinit megmostam és nagylyukú sajtreszelőn lereszeltem. Megsóztam és állni hagytam. Körülbelül fél óra múlva alaposan kinyomogattam belőle a levét.
Ezután adtam hozzá a borsot, a zsemlemorzsát és a tojást, reszelt sajtot, apróra vágott fokhagymát. A zabpelyhet kávédarálón megőröltem. Egy tojást ütöttem bele, majd kanállal összekevertem. Nokedliállagú lett. Ismét hagytam állni fél órát.
Kis golyókat gyúrtam belőle és olajban elkezdtem kisütni. A csodaszép golyók komótosan, de céltudatosan, elkezdtek szétesni. Klasszikus kétségbeesés következett. Afféle ne már, ezt nem hiszem el, én cukkinifasírtot akarok enni állapot.
Szóval villámgyorsan kikapkodtam az olajból a cukkiniplecsniket. Mértem hozzájuk 50 g teljes kiőrlésű lisztet és felütöttem még egy tojást. Fél órát hagytam állni.
Újra meggyújtottam a lángot az olaj alatt, és kisütöttem a cukkinifasírt helyett a cukkinitócsnit.
Csak paradicsommal ettem, de mennyei volt.
KEKSZTEKERCSTORTA
Kimértem a Korpovit kekszet, és késes darálón megdaráltam.
Ezután öntöttem hozzá az eritritet, a cukormentes kakaóport, kókuszreszeléket. Nagyon szeretem a mandulaaroma illatát, ezért ez is került bele, nemcsak rumaroma. A puha vajjal, habtejszínnel és vízzel együtt átgyúrtam.
Az egybegyúrt tészta állt egy fél órát, hogy a Korpovit beszívja magába a nedvességet.
Az eredeti recept nagyon különleges formájú torta volt. Ám a recept gazdájának kézügyessége egy hónapban sem említhető velem, szóval én csak téglalap formájú tortában gondolkodtam. Négyfelé osztottam a tésztát.
Közben elkészítettem a csillagtejet és felfőztem benne a barna rizslisztet, eritritet és pár csepp vaníliaaromát. Mikor kissé meghűlt, következett a kókuszreszelék. A vajat felhabosítottam porrá őrölt eritrittel és negyedannyival. Végül a mártást és a vajas masszát is összekevertem.
Két réteg folpack között nyújtottam ki téglalap alakúra.
Ezután következett a krém.
Ezt így folytattam, mire négy réteg tészta és három réteg krém került egymásra.
A hűtőben pihent egy órát, mielőtt felszeleteltem.
Jó étvágyat kívánok!
Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!