A túrázás jó ideje az egyik kedvenc időtöltésem. Ha több napig tart, akkor is kiválóan elvagyok szendvicseken. Panasz nélkül. Az élmény kárpótol mindenért. Mégis, ha néhanapján egy étterem mellett döntünk, boldogan ülünk le a meleg étel mellé. Az elmúlt hétvégén a hagyományokat megszakítva tortillatekercs volt a túraebédem, és persze az elmaradhatatlan pogácsa kisétkezésekre.

TORTILLATEKERCS

-Hirdetés-

Jó néhány boltban kapható már teljes kiőrlésű tortillatekercs. Én szeretem a saját sütésűt, de az nem tudja felülmúlni a készen vásároltat elkészítési sebességben.

Az eredeti receptötlet Oravecz Kittitől származik, aki a családjának sokszor készít ilyet. A tőle kapott változatot turbóztam fel, hogy még laktatóbb és energiadúsabb legyen a túrára.

Kétfélét készítettem. Mert egy tekercsben 22 gramm szénhidrát van, nekem pedig körülbelül 40 g szénhidrát az előírt mennyiség egy ebédre. Két-két tojást külön felvertem, megsóztam, majd a palacsintasütőben vékony omlettet sütöttem belőlük. Az egyik adagra ráfektettem három szelet bacont, miután beleöntöttem a serpenyőbe a tojást. Ezek egybesültek, így palacsintaforgatóval könnyedén meg tudtam fordítani.

Közben egy másik serpenyőben kókuszzsíron megpirítottam öt fej vékonyra szeletelt csiperkegombát. Most nem tettem hozzá semmilyen fűszert, máskor borsozni is szoktam. Kislyukú reszelőn sajtot reszeltem. A tortillalapok mindkét oldalát megmelegítettem a palacsintasütőben. Így könnyebben tekerhetők és a sajt megolvad bennük a feltekerés közben.

Kétféle tekercsem lett. A baloldali gombás-baconos-sajtos, a jobboldali csak reszelt sajtos. Az omlett persze alap mindkettőben.

Egy dobozban várták az ebédet, amire végül a Lenti-Csömödér kisvasúton került sor.

TÚRÓS TÖNKÖLYPOGÁCSA

A pogácsarecept nekem újdonság volt. Teljes kiőrlésű tönkölypogácsát még soha nem sütöttem. Először a liszteket és a sikért kevertem össze sóval, majd elmorzsoltam benne a vajat.

Hozzáadtam a tojássárgákat, a langyosra melegített habtejszínben elkevert friss élesztőt, a tejfölt és a szitán áttört túrót.

A tészta állaga elsőre olyan lett, mintha nokedli lenne. Eléggé megijedtem, még fotózni is elfelejtettem, de jól elkevertem és hagytam állni a megadottak szerint. Nem sokat változott az állaga és nem is nagyon kelt meg. Adtam hozzá még teljes kiőrlésű tönkölylisztet, hogy gyúrható legyen. Meglepően kevéssel összeállt. Még negyedórát pihent a hűtőben.

Nagyon rugalmas, könnyen nyújtható, nem ragadós tészta lett belőle, ettől lepődtem csak meg igazán. Szezámmagot tettünk rá.

Segítségem is volt, a fiam kente meg egy felvert tojással a pogácsákat és ő végezte a szórást.

Előmelegített sütőben negyedóra alatt megsült, és szépen megemelkedett. Eddigi IR-pályafutásom legpuhább pogácsája lett.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS