Nálunk a gyros olyan étel, mint a rántott cukkini. Bármikor jöhet. Néha tortillában, néha sült krumplival. Rátaláltam egy pita receptre Sörös Mariannánál, aki az egyik legnagyobb példaképem a cukormentes életmódban. Ezt sütöttem meg. Gyerekkoromban gyakran volt nálunk lepény. A szilvának ez az egyetlen változata, amit szeretek. A fahéjas illat belengte a lakást és a kristálycukor ínycsiklandóan, hol ropogott, hol karamellizálódott a tetején. Az áfonyás lepény nem ugyanaz az ízvilág, de a vaníliás illat csodálatos. Olyanoknak is ízlik, akik nem kerülik a cukrot.

TELJES KIŐRLÉSŰ PITA

-Hirdetés-

Összekevertem a lisztet és a búzasikért, és hozzáöntöttem a langyos vízben elkevert szárított élesztőt. Az elején nem szabad megsózni, hogy az élesztő nyugodtan tudja végezni a munkáját. Nekem gyakran nem emelkedik meg a pita, valószínűleg a só rossz időzítése az ok.

Amikor már összegyúrtam, akkor adtam hozzá a sót, hogy azzal is átgyúrjam.

Kétszer tíz percig pihentettem, közben újra átgyúrtam. Aztán volt egy harminc perces pihentetés. Mivel dupla adagot készítettem, négyfelé vágtam, kis gombócokká gyúrtam, majd kinyújtottam. Következett újabb 10 perc pihenés, ameddig a sütőt előmelegítettem, benne a tepsivel.

Teflonos sütőpapíron sütöttem 15 percig, majd rácson hűtöttem ki, nedves konyharuhával letakarva.

Szépen megemelkedett, könnyen lehetett bele nyílást vágni.

ÁFONYÁS LEPÉNY

Az eredeti receptet a kifoztuk.hu oldalon találjátok IDE kattintva, az elképesztő Szép Csilla gyűjteményében.

Először a tojást vertem fel turmixgéppel. A recept nyírfacukrot ír, én Dia-Wellness negyedannyi édesítőt használtam. Beleadagoltam óvatosan az olvasztott vajat. Fontos, hogy kivegyük a joghurtot a hűtőből korábban, hogy szobahőmérsékletű legyen, mikor hozzáadjuk.

A szárazanyagokat (kétféle liszt, sütőpor, őrölt vanília) is összekevertem, majd óvatosan adagoltam a tojásos részhez.

Azt is megváltoztattam, hogy nem pitesütőben, hanem egyszerű tepsiben sütöttem ki. Nem vajjal kenve és liszttel szórva, hanem sütőpapírral kibélelve. A masszára rászórtam az áfonyát. Csak feleannyit, mint a receptben van. Előmelegített sütőben 25 perc alatt sült meg.

Figyelni kell, mert a joghurt és az áfonya miatt nem szabad reggelire és vacsorára enni.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!