Legnagyobb nyári kedvencem a cukkini. Készítettem már belőle brownie-t, tócsnit, és persze tökfőzeléket is. Legtöbbször mégis rántott formában esszük. Hogy inzulinrezisztenciában is jó legyen, barnarizsliszt-tojás-teljes kiőrlésű morzsa/zabkorpa/szezámmag panírban sütöm. De besokalltam a bundából, ezért elolvastam egy tucat cukkini receptet, és azokból kifundáltam egy sajátot.

TÖLTÖTT CUKKINI

-Hirdetés-

Alaposan megmostam a cukkiniket, majd megpucolás nélkül félbevágtam őket. A magvas részt kikapartam, sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem őket, picit megsózva és lespriccelve olivaolajjal. Betettem az előmelegített sütőbe negyed órára.

A raguhoz felaprítottam a hagymát, felszeleteltem a gombákat, majd kókuszzsíron megpirítottam. Mielőtt hozzáadtam a húst és felöntöttem kevés vízzel, elkevertem a gombás, hagymás alapon a paradicsompürét. Fűszerként őrölt borsot, majorannát, oregánót, sót használtam. Amikor elkészült tejföllel habartam be.

A cukkinihajókba kanalaztam a tejfölös ragut, megszórtam reszelt sajttal. Újabb negyedóra kellett, hogy megsüljön.

Bulgurral és cukormentes savanyúsággal ettem.

CHILIS KEKSZRÚD

A recept teljes kiőrlésű kekszet ír, de én fele-fele arányban kekszet és korpovitot használtam. Késes aprítóban megdaráltam. Ezután következett a cukormentes kakaópor. Egyéb változtatásokat is eszközöltem: Dia-Wellness negyedannyi édesítőt őröltem porrá, cukormentes szilvalekvár volt csak itthon, rumaromát és két evőkanál cukormentes mandulatejet adagoltam bele.

Chilis fűszervajról életemben nem hallottam, ezért én egyszerű teavajat és chiliport használtam.

Összegyúrtam, és vékony rudat formáztam. Majd alufóliába csomagolva néhány órára hűtőbe tettem pihenni.

Nagyon különleges ízvilág. Pedig én korábban nem kedveltem a chilis csokit. Ebben mégis valahogy helye van. Picit hasonlít a kókusztekercsre, de sokkal időtakarékosabb elkészíteni.

Egyetlen hátránya, hogy nagyon magas (34 g/100 g) a szénhidráttartalma, ezért egyszerre csak keveset lehet belőle enni.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

 

MEGOSZTÁS