Jövő héten itt a suli. Talán az időjárás is ezért lett drasztikusan hűvösebb, hogy elhiggyük, vége a nyárnak. Indul a “doboztrollkodás”, több napra sütés, főzés. A rakott, tepsis dolgok nagy kedvenceim. Réges-régen pedig a lipóti csokis kakaóscsiga terméke volt a stresszevésem fő áldozata. Álmaimban még ma is előjön. Kipróbáltam hát egy új kakaóscsiga receptet, hogy a tízórai és uzsonna finomság legyen.

MASCARPONÉS CSIRKE

-Hirdetés-

A három fő összetevőt külön-külön készítettem el. Elsőként olivaolajon megpirítottam az apróra vágott bacont és felszeletelt csiperkét.

Az eredeti receptben csirkemell van, amit elő kell sütni. Most csirkecombfilét használtam. Kissé kiklopfoltam, majd megsóztam, megborsoztam, megszórtam cukor- és jódmentes csirkefűszersóval, és nem sütöttem elő.

A mascarponét, a cukormentes habtejszínt és a két tojást felvertem robotgéppel.

Egy jénai tálat kikentem kókuszzsírral. Rárétegeztem a fenti három összetevőt, majd megszórtam reszelt sajttal. Előmelegített sütőben egy órát lefedve, majd fél órát fedetlenül sütöttem.

Basmati rizzsel és cukormentes savanyúsággal ettem.

KAKAÓSCSIGA (TÖNKÖLYLISZTBŐL)

A szárazanyagokat kimértem, összekevertem, majd elmorzsoltam a vajat. A mandulatejet egy kicsit megmelegítettem, és feloldottam benne a friss élesztőt. A tojással is összegyúrva, nagyon puha, könnyű, laza tésztát kaptam. Egy órát kelt, szépen, majdnem duplájára.

A kakaót és a negyedannyi édesítőt belekevertem az olvasztott vajba. Utólag ezt nem kellett volna, szerintem félreértettem valamit a recept leírásában. Legközelebb maradni fogok a vajas megkenés és édesítős-kakaóporos szórásnál. Így nem kell a kifolyt kakaós trutyit a kukába dobnom.

Téglalap alakúra nyújtottam a tésztát, fél centiméter vastagságúra. Megkentem a kakaós masszával, és hosszában feltekertem.

Felszeleteltem és a sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem a csigákat. Előmelegített sütőben körülbelül 40 percig sültek.

Bevallom, a tegnapi uzsonna és a mai tízórai is kakaóscsiga volt. Hogy picit puhább legyen, egy másik receptnél tanult módon érdemes mandulatejjel meglocsolni a tetejüket a sütés előtt.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!