Ma délelőtt „Időutazás, avagy Oskolától – Iskoláig” jubileumi témahét vette kezdetét a Kiskőrösi EGYMI-ben. A témaválasztás nem véletlen, hiszen 2000. június 29-én ünnepélyes alapkőletétellel kezdődött meg az új iskola felépítése Kiskőrösön a Hrúz Mária utcában. 

-Hirdetés-

A rendezvényt ünnepélyesen a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola tanítványai nyitották meg hangszeres zenével Gmoser István vezetésével. A rendezvényen meghívott vendégként részt vett Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ igazgatója is. 

Ezt követően Takács Ildikó, igazgató-helyettes szeretettel köszöntötte a megjelenteket, majd kezdetét vette az időutazás:  

„Képzeljék el, hogy ez az iskola 50 éve létezik városunkban. Igaz, akkor még nem itt volt, hanem a Rákóczi utcában. Ez a szép épület pedig, amiben most vagyunk, 20 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Szóval ezért van itt a 20-as és az 50-es szám” – mesélte a gyerekeknek. 

A rendezvényt ünnepélyesen a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola tanítványai nyitották meg hangszeres zenével Gmoser István vezetésével 

Takács Ildikó bemutatta Szemkeő Pétert is a gyerekeknek, akinek nevéhez fűzödik az új iskola létrejötte. 

Takács Ildikó felkérte Szemkeő Péter főtanácsost, címzetes igazgatót, nyugdíjas iskolaigazgatót, hogy meséljen az intézmény elmúlt öt évtizedéről 

Szemkeő Péter így emlékezett vissza az intézmény elmúlt évtizedeire:

„Kiskőrösön az 1960-as, 70-es években két nagyobb iskola volt: a Vásártéri és a Petőfi, de mindegyikhez tartoztak kisebb iskolák is. Az osztályokba átlagosan 30-40 gyerek járt, azonban már akkor is voltak olyan gyerekek, akiknek lassabban ment a tanulás, ezért lemaradtak. Kellett egy iskola, amelyikben kevesebb gyerek van egy osztályban, több idő jut a tanításukra és speciális tudással rendelkeznek tanítóik. Ezzel az iskolával lehetett kisegíteni a nagy iskolákat. El is nevezték Kisegítő Iskolának. Kiskőrösön 1970-ben hozták létre ezt az iskolát. Tavaly volt 50 éve, de a járvány miatt akkor nem ünnepelhettünk, ezért mostanra halasztottuk egy másik évfordulóhoz kapcsolva. Ez pedig nem más, mint ennek a mostani iskolának az építése, illetve átadása, ami szinte napra pontosan 20 éve volt.”

Majd pedig azt is elmesélte a gyerekeknek, hogy tulajdonképpen mi indokolta az új, sokkal tágasabb iskola létrejöttét: 

1989-re, már 20 pedagógus és 9 segítő végezte az oktató-nevelő munkát a Kisegítő Iskolában. 1993-ban az iskolát átvette a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. Ekkorra: 117 tanuló, 20 pedagógus és 12 segítő volt az iskolában. A korábban kialakított tornaszobában és az ebédlőben is tanítani kellett. Azaz, kinőttük az iskolát. 1997-ben adtunk be pályázatot új iskola építésre, amit az Országgyűlés elfogadott 480 millió forint erejéig. Az építkezés 2000–ben kezdődött és egy év múlva, 2001. augusztus 27-én az oktatási miniszter felavatta és átadta ezt az iskolát. Érdekességként elmondom, hogy 2000 tavaszán Párizsban jártam és iskolában, ahol szerencsét kívántak az építkezéshez és megajándékoztak ezzel a szalamandrával.”

Ezzel a szalamadrával ajándékozták meg Szemkeő Pétert Párizsban, aki körbeadta a plüsst, hogy a gyerekek is szemügyre vehessék
A szalamandra a pozitív értékek szimbóluma, a heraldikában (címertan) pedig a veszélyekkel szembeni immunitás emblémája

2000. június 29-én ünnepélyes alapkőletétellel kezdődött meg az új iskola építése Kiskőrösön a Hrúz Mária utcában.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökével és Kiskőrös város polgármesterével ünnepélyes keretek között tették le az alapkövet 2000. június 29-én, benne egy ún. időkapszulával 

A pályázati pénz nemcsak az építésre volt elég, hanem a teljes berendezésre is. Az építkezés egy évet vett igénybe. Az ország legszebb és legjobban felszerelt iskolája 2001. augusztus 29–re el is készült.

„Legyetek büszkék erre az iskolára és legyetek méltók is hozzá. Én nagyon büszke vagyok arra, hogy igazgatóként részese lehettem az iskola felemelkedésének, mint az új iskola „megálmodója”, kivitelezésének nyomonkövetője. Kívánom nektek, és az iskola valamennyi dolgozójának, hogy egyre magasabb csúcsokra jutva őrizzék és növeljék azt a szellemiséget, ami a múltra épülve a jövő fejlődésének útját jelenti” – ezekkel a gondolatokkal zárta beszédét Szemkeő Péter

Emléklappal és ajándékkal is köszöntötték Szemkeő Péter címzetes, nyugalmazott igazgatót

2005-ben Szemkeő Péter után az intézmény vezetői székébe a volt igazgatóhelyettes, Radicsné Szerencsés Terézia ült, aki egy remek asszony volt: erős, magával ragadó személyiség, tele új ötletekkel, hatalmas tettvággyal, újító szándékkal. Ő hozta létre a jelenlegi formájában működő EGYMI-t. Nevéhez fűződik még a projekt-oktatás, a jó gyakorlatok bevezetése és az ÖKOiskola megalapítása is. Szeretett kirándulni, szeretett táncolni, nevetni. Az ő nevét viseli az a szavalóverseny is, melyet azóta az Utazótanári egység rendez meg.

Radicsné Szerencsés Teréziáról egy emlékfilmet is levetítettek

Az elmúlt napokban nagyon fájdalmas és tragikus hír rázta meg a Kiskőrösi EGYMI-t. Életének 63. életévében tragikus hirtelenséggel elhunyt Markó Ibolya, az intézmény volt igazgatója, aki pedagógiai pályafutását 1981-ben kezdte az akkori Kisegítő Iskolában. Takács Ildikó igazgató-helyettes elmondta, hogy Markó Ibolya éveken át töretlen lelkesedéssel egyik fő szervezője volt a „Zánkai Százszorszép Kulturális Fesztivál”-nak és a Kiskőrösön megrendezésre kerülő „Felfénylő szavak” Országos Szavalóversenynek. Elsők között alkalmazta osztályában a kooperatív tanulást és a projektoktatást. 2005-ben igazgatóhelyettesnek kérte fel Terike néni. Markó Ibolya nagyon sokat tanult élete során. Az intézményben felhalmozott tudást, tapasztalatot továbbadta az érdeklődő pedagógusoknak, vezetőknek. 2015-2021 között ő vezette az iskolát. Az volt az álma, hogy olyan iskolát teremtsen, ahol jól érzi magát és hatékonyan működik együtt gyermek, szülő és pedagógus. 

Markó Ibolyáról is megemlékeztek

Az emlékfilmek levetítését követően Szemkeő Péter nyugalmazott igazgató Schaffer Istvánnak, az újonnan kinevezett intézményvezetőnek adta át az iskola kulcsát, megbízva ezzel az intézmény vezetésére. 

Schaffer István lett az újonnan kinevezett intézményvezető

A jubileumi időutazásról a gyönyörű torta sem hiányozhatott, melyen a tűzijátékot Schaffer István gyújtotta meg. 

A tortát Bognárné Gajár Katalin szülő készítette

A délelőtt játékos feladatokkal folytatódott az udvaron, ahol a gyerekeknek lehetőségük volt meginterjúvolni az intézmény korábbi dolgozóit, akik örömmel meséltek a Kiskőrösi EGYMI-hez kapcsolódó élményeikről.

Nagy István egykori pedagógus is örömmel mesélt a gyerekeknek. Fényképek segítségével elevítette fel emlékeit 
A Kiskőrösi EGYMI dolgozói és diákjai (tortát formálva) izgatottan vágnak bele a jubileumi témahét feladataiba (Fotó: Kuti Zoltán)  

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (163 db kép)
MEGOSZTÁS