A 2021/2022. évi tanévnyitó ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött tegnap délután a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola udvarán, ahol  Markóné Csányi Gabriella, a intézmény újonnan kinevezett vezetője köszöntötte a megjelenteket. 

-Hirdetés-

Az ünnepélyes tanévnyitó a zeneiskola növendékeinek bemutatójával kezdődött. Harsányi Rozina Anna (felkészítő tanára: Sáfár Andrea) fuvolán, Ungvári Pálma (felkészítő tanára: Gmoser István) szaxofonon, Juhász Áron (felkészítő tanára: Gmoser István) trombitán, Kis Hanna Petra (felkészítő tanára: Sáfár Andrea) fuvolán játszott. Zongorán közreműködött: Vikorné Hajas Matild, Pusztai Virág és Magyarné Szenáky Tünde

Rossini: Nápolyi Tarantella című művét Ungvári Pálma adta elő szaxofonon, akit Pusztai Virág kísért zongorán

Markóné Csányi Gabriella intézményvezető beszédében elmondta, hogy nagyon bíznak abban, hogy ez a tanév a megszokottak szerint fog zajlani, azonban ha szükség lesz rá, akkor továbbra is biztosítani fogják az online oktatást -a már megszerzett közös tapasztalatok és tudás alapján-. Köszönetét fejezte ki a szülők számára is, amiért a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolát választották. Hozzátette: pedagógiai programukban is megfogalmazott céljuk, hogy a gyermekek adottságait, tehetségét figyelembe véve egyénre szabott művészeti oktatást biztosítsanak a diákok számára.  

Markóné Csányi Gabriella beszédében arra is kitért, hogy a gyermekközpontú nevelésnek: a magas színvonalon tanító tanári kar mellett a szülői támogatás a legfontosabb alappillére 

Az előző tanévhez képest jelentős változások történtek a művészeti iskola életében. Az idei tanévtől az izsáki művészetoktatás is csatlakozott az intézményhez, így már négy telephelyen látják el az oktatás feladatát: Izsákon, Kecelen és Kiskőrösön két helyszínen. Ebben a tanévben három olyan tanszakot is sikerült elindítania az intézménynek, melyek hosszú évek óta szünetelni kényszerültek tanárhiány miatt. A 2021/2022. tanévben már ütő, gitár és cselló tanszakra is jelentkezhettek a tanulók. 

Három művészeti ágban (zene, grafika, tánc) közel 500 tanuló kezdi meg az idei tanévet

A négy telephelyen, három művészeti ágban (zene, grafika, tánc) közel 500 tanuló kezdi meg az idei tanévet – mondta Markóné Csányi Gabriella. Mivel ebben a tanévben több felnőtt is beiratkozott a zeneiskolába, ezért számukra külön szolfézs csoportot indítanak, míg grafikából évek óta működik felnőtt csoport. 

Vezetőségükben is több változás történt. Az igazgatóváltást követően, az iskola bővülése és a megnövekedett feladatellátás két intézményvezető-helyettes munkáját követeli. A helyettes továbbra is Balázs-Nagy Gabriella, míg az új helyettes Varga Péter, aki a szakirányú klarinét oktatást is végzi az iskolában. 

Varga Péter és Balázs-Nagy Gabriella intézményvezető-helyettes 

Az új tanszakok, új kiváló kollégákat is jelentenek. Új pedagógusok: Porvay György László (gitár), Falusi János (ütős), Bőtös Barnabás (néptánc), Szűcsné Hegedűs Orsolya (fuvola), László Blanka (cselló). 

A Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola kollektívája:

ZENEMŰVÉSZET

Zongora tanszak: 
Balázs-Nagy Gabriella, intézményvezető-helyettes
Pusztai Virág Katalin
Magyarné Szenáky Tünde
Pelsőciné Barna Mária 
Vikorné Hajas Matild 

Fafúvós tanszak:
Varga Péter, intézményvezető-helyettes
Farka Zoltán 
Soltiné Samu Zsuzsanna 
Sáfár Andrea  
Szűcsné Hegedűs Orsolya 

Rézfúvós tanszak:
Boldoczki Róbert
Gmoser István  
Tóth Ferenc 
Sipos Béla  

Továbbá: 
Szásziné Nagy Judit – hegedű és szolfézs
László Blanka – cselló
Farkasné Szabolcsi Ildikó – magánének
Falusi János – ütő
Porvay György László – gitár
Fehér László – szolfézs 

GRAFIKA

Szentgyörgyi Erika 

NÉPTÁNC

Horváth Katalin
Kaponya László
Bőtös Barnabás
Kiss Katalin – jelmeztáros 

A nevelő-oktató munkát segítik: 
Judák Angéla – iskolatitkár
Andriska János – portás
Polyák Katalin, Jávorka Ágnes – takarító 

Az ünnepség végén ki-ki váltott néhány szót a tanárokkal is

A tandíjat félévente, a Kiskőrösi Tankerület számlájára a KRÉTA rendszeren keresztül kell megtéríteni – tette hozzá az intézményvezető, mely valamivel kevesebb az előző tanévhez képest. A térítési díjak ellenében hangszeres növendékeik 2×30 perces főtárgy és 2×45 perces szolfézs órában részesülnek hetente. Minden félév végén tanszaki hangversenyen szerepelnek tanulóik nyilvános közönség előtt, míg év végén vizsgát (nem nyilvános) tartanak meghatározott vizsgarend szerint. A néptáncoktatás hetente 2×90 perc, melyet a művelődési házban tartanak. A grafika szak oktatása az intézmény emeleti grafika termében valósul meg, szintén 2×90 percben. 

Az órarend szerinti oktatás szeptember 8-án kezdődik meg a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában. 

További naprakész információkért látogasson el intézményük weboldalára, illetve Facebook oldalukra! 

Kapcsolódó cikk
Képes beszámoló a Zeneovi táborról, ahol ritmuséneklés, dallamfejlesztés és hangszerbemutató is volt
Képes beszámoló a Zeneovi táborról, ahol ritmuséneklés, dallamfejlesztés és hangszerbemutató is volt
Intenzíven, játékos formában találkozhattak a gyerekek a zenélés csínjával-bínjával augusztus utolsó hetében a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol Zeneovis tábort...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (63 db kép)
MEGOSZTÁS