Az utóbbi időben saláta lett a kedvenc vacsorám. A klasszikus magyaros – cukor, só, ecet – salátaöntet megoldható édesítővel. De a majonéz nagyon hiányzott. Kiskőrösön égen-földön nem kapható cukormentes majonéz.

-Hirdetés-

Régesrégi receptes könyvemet felcsapva fedeztem fel a főzött majonéz receptjét. Átalakítottam, hogy jó legyen inzulinrezisztenciában. Örömmel jelentem: szuperfinom. Megszólalásig hasonlít az eredetire. Már érzem, hogy végre ehetek franciasalátát. Krumpli nélkül természetesen. Szóval az elkövetkezendő hetekben elsősorban salátákkal szeretnék foglalkozni. A kókusz és bounty is régi kedvenc, végre találtam cukormentes változatot a desszerthez.

FŐZÖTT MAJONÉZ

Két tojás sárgáját, teavajat, citromlevet, majonézt, sót, édesítőt és dijoni mustárt egy jénai tálba tettem, majd gőz felett kezdtem el főzni. Robotgéppel folyamatosan kevertem egészen addig, amíg be nem sűrűsödött.

Félretettem, hogy teljesen kihűljön, majd hozzámértem, és robotgéppel eloszlattam benne a tejfölt. Az eredeti recept szerint csak 3 dl tejföl kell ebbe az adagba, egészen biztos, hogy úgy is finom. Én azonban nem akartam a maradékot a dobozban hagyni, így lett 200 g tejföl.

Lilakáposztát, sárgarépát és újhagymát vágtam össze hozzá, erre tettem rá a tíz evőkanál majonézt. Ez az úgynevezett Cole slow saláta. Arra figyelni kell, hogy a citromlé miatt gyors felszívódású, ezért nem ehető vacsorára.

BOUNTY

Kimértem a kókuszreszeléket, édesítőt és sűrített tejet. Majd kézzel kezdtem el gyúrni. Sokáig úgy tűnik, nem fog működni. Türelem kell hozzá, mert ahogy az eredeti receptben is írva vagyon, a kezünk melegétől áll össze a “tészta”.

Igyekeztem pontosan olyan formát készíteni belőlük, mint az igazi. Sütőpapírra fektettem őket, majd betettem tíz percre a fagyasztó egyik fiókjába. Amíg lehűlt, gőz felett felolvasztottam egy tábla étcsokoládét a 100 g teavajjal. Tíz perc után megforgattam a hideg kókuszrudakat az olvadt csokiban és visszatettem a sütőpapírra.

Nem tökéletesen olyan, mint a bolti. De tudom mi van benne, és nagyon, nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS