Kiderült, oda kell figyelnem arra, hogy az ételeinkben elegendő vas legyen. Ezért választottam ma marhahúst, a húsgolyó összetevőjeként. A gesztenyemassza meglehetősen régen várakozik a fagyasztóban, így célzottan kerestem hozzá receptet.

TEJSZÍNES SAJTOS HÚSGOLYÓ

-Hirdetés-

Az étel összeállítása és sütési ideje is takarékos. A darált húst megfűszereztem, majd összegyúrtam a tojással, és az apróra vágott hagymával. Pihentettem fél órát, hogy az ízek összeérjenek. A masszából tizenhét kicsi húsgolyó készült. Pici olajjal kikent jénai tál aljába sorakoztattam őket. Előmelegített sütőben sütöttem 15 percig.

Közben összevágtam a három gerezd fokhagymát, hozzáöntöttem a tejszínt és a reszelt sajtot. Az eredeti receptben főzőtejszín van, de az nem volt itthon. Ez került a húsgolyókra. Szórtam még rájuk egy kis plusz sajtot és fél órára visszatettem a sütőbe.

Basmati rizzsel, paradicsommal ettem, és a következő desszerttel.

SZAMÓCALEKVÁROS GESZTENYÉS TEKERCS

Először a piskótatekercset készítettem elő, az alábbi recept szerint. (piskótatekercs receptje). Annyit változtattam, hogy tojásból csak ötöt használtam. Emiatt elég volt 75 gramm barnarizsliszt az eredeti receptben szereplő 100 gramm helyett. Teflonos sütőpapíron sütöttem, amikor picit kihűlt, feltekertem.

A gesztenyamasszához hozzáadtam a keményre felvert habtejszínt az édesítővel, rumaromával. Robotgéppel kevertem el.

A szamócalekvár ügyében nem bonyolítottam túl a dolgot. A fagyasztóból kiengedett szamócát aprítógépbe tettem, aztán az édesítővel felfőztem.

A langyosra hűlt piskótát kitekertem. Először megkentem a rögtönzött szamócalekvárral. Azért itt is megmutatom az eredeti receptet, mert abban málnalekvár a javaslat. (Cukormentes málnalekvár.) Biztos, hogy úgy még finomabb, karakteresebb a sütemény íze. Sajnos nem volt itthon málna. A szamócaréteg után következett a gesztenyemassza. Majd hosszában feltekertem. Csak a 3/4 részét kellett volna a tekercsbe, a maradékot pedig kívülre pár órányi hűtőben állás után. Ezt az utolsó lépést én kihagytam. A szeletelés megkönnyítése érdekében is hasznos, ha a hűtőben pihen a kész tekercs.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS