A mai receptek nem a megszokott, gyorsan elkészíthető ebédek csoportjába tartoznak. De a konyhában töltött idő megéri. Tegyétek őket nyugodtan próbára! A karfiolpite neve kissé polgárpukkasztó, de az íze kárpótol érte. Az almáspite klasszikus, én mégis most sütöttem először cukormentesen és teljes kiőrlésű lisztekkel.

KARFIOLPITE

-Hirdetés-

Szokásomhoz híven a zabpelyhet kávédarálóban őröltem meg, hogy spóroljak egy kicsit legalább a liszten. Mivel hideg vajat javasol a recept, nagylyukú sajtreszelőn reszeltem le, így könnyebben tudtam összegyúrni a tésztát. Amikor elkészült, kis nejlonzacskóban betettem a hűtőbe pihenni.

A karfiolt apró rózsákra szedtem, feltettem főzni sós vízben. A bacont alaposan megpirítottam. A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét robotgéppel keményre felvertem, hozzáadtam a sárgáját, majd szép sorban minden alkotórészt a töltelékek közül. Néhány kis rózsát külön lehet tenni, ha ki szeretnénk díszíteni a karfiolpite tetejét. Én ettől eltekintettem. Helyette inkább reszelt sajttal szórtam meg.

Vajjal kikent jénai helyett egy nagy, kapcsos tortaformát használtam. Gondoltam, úgy egyszerűbb lesz szeletelni. Igazam lett. Nem könnyű a tésztát kinyújtani, türelem kell hozzá. Nagyobbra nyújtottam, mint maga a forma, így a szélén kb. 2 cm magas lett. Előmelegített sütőben 15 percig elősütöttem a tésztát, majd elegyengettem rajta a masszát. Picit meglocsoltam vajjal, megszórtam a sajttal és visszatettem a sütőbe. Félóra alatt készült el.

Ilyen lett végül a furcsa nevű karfiolpite:

TELJES KIŐRLÉSŰ ALMÁSPITE 

Először az almát pucoltam meg, lemértem, majd felfőztem az édesítővel és a fahéjjal. Az eredeti receptet ITT olvashatjátok. Ebben almáspite fűszerkeverék javasolt, de az sajnos nekem nem volt.

Összegyúrtam a tésztát, majd szintén hagytam egy félórát pihenni.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem a téglalapra nyújtott tészta felét. Elegyengettem rajta az almát, és befedtem a tészta másik felével.

Körülbelül negyven percet sült. Tűpróbával ellenőriztem. Sajnos elrepedt, de az íze tökéletes.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS