Hazaértünk az iskolából. A lakás kihűlt. De amikor belép az ember a házba, elönti a szívét a hála. Hogy van egy hely, ami kihűlve is barátságos békét áraszt. Ez az a hely, ahol senki nem szól rám, ha ledobom a táskám a székre. Ha a sálat felhajítom a kalaptartóra, és picit lelóg róla. Itt senki nem kiabál, ha eltörünk egy poharat.

Amikor bekapcsolom a fénysorokat, az adventi hangulat úgy telepszik meg a lelkemen, mint a frissen hullott hó a megsárgult fűszálakon. A téli hidegben életre kelt. Nem zavar, ha mások azt mondják: felháborító a novembervégi karácsonyi zene az áruházakban. Szeretem az otthonunkban az adventi hangulatot már a várakozás első hetében. Mert ez az a hely, ahol nem mások mondják meg, mi a helyénvaló.

A kép forrása: pixabay.com/ClausHausman

A termosztát

-Hirdetés-

Ez az a hely, ahol, amikor felkapcsoltam a termosztátot, nem reagált. Felvillant rajta minden, de tényleg minden létező fény. Talán elirigyelte a fényfüzérektől. A külső burkolatát nem tudtam leszedni.

Felhívtam apumat, hogy szerinte mitévő legyek. Azt mondta, eljön megnézni. Ekkor eszembe jutott, hogy kedves szomszédaim szakemberek gázügyekben. Felhívtam hát Kingát is. Javasolt néhány módszert. Megadta a férje, Imi számát. Ő is adott néhány ötletet. Felhívtam a villanyszerelőt, aki apum barátja. A postán állt sorban, de félórán belül nálunk volt. Ő természetesen le tudta szedni a termosztát külső borítását. Megmutatta, hogy az elemek kissé megfolytak. Tíz perc múlva a termosztát elindult, a kazán vígan duruzsolt.

A kép forrása: pixabay.com/ruineves

Ezután hívott apum, Kinga és Imi is, hogy sikerült-e megoldani a problémámat. Én meg csak ültem az olcsó fényfüzérek között, a lassan felmelegedő házban, ahol a fiam a leckéjét írta, én a soron következő cikkemet. Arra gondoltam, milyen őrülten szerencsés vagyok, hogy amikor megfolyik az elem a termosztátban, van, akikre számíthatok.

Az otthonunk az adventi időszak igazi csodája. Számomra mindenképpen. Mert ez az a hely, ahol a fényfüzérek lustán pislákolnak már novemberben. Ahol a könyvek kuszán állnak a könyvespolcon. Ahol mindig van valami a szennyestartóban és a mosogatóban. Ahol jó együtt olvasni, filmezni, beszélgetni, létezni. Ahol az élet a maga tökéletlenségében tökéletes. Mert ahol otthon van, ott karácsony van.

A kiemelt kép: pixabay.com/Michelle_Raponi

MEGOSZTÁS