A fasírtgolyó az egyik legkedveltebb ételem, mert főételként és zöldséggel együtt kisétkezésre is tökéletes. Gyerekkorom receptjét, amit az anyumtól tanultam, alakítottam át IR-kompatibilissé. A pizzáscsigára pedig úgy leltem rá, hogy a recept gazdája boldogan újságolta: kikísérletezte a tökéletes, omlós, ízletes csiga receptjét. Nos, kérem, így kell motiválni a többi anyukát. Ráadásul abszolút igazat mondott.

FASÍRTGOLYÓ

-Hirdetés-

A fasírtgolyó nálam körülbelül másfél raffaello méretű. A darált húsra adagoltam először a tojásokat, olajat, tejszínt és a fűszereket. Végül belemértem a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát.  Összegyúrtam és egy órára félretettem pihenni.

Golyókat formáztam úgy, hogy előtte megforgattam szintén teljes kiőrlésű zsemlemorzsában. Sütőpapírra sorakoztattam őket, lespricceltem olívaolajjal. Majd betettem a sütőbe. Körülbelül harminc perc múlva 20 fasírtgolyó várta köretként a basmati rizst.

PIZZÁSCSIGA

Csak féladagot készítettem. A szárazanyagok összekeverése után langyosra melegítettem a mandulatejet, majd belemorzsoltam az élesztőt. Körülbelül negyedórát futtattam a langyos mandulatejben. Az eredeti recept szerint csak picit habosodik fel. Nekem egy picit se moccant meg, ennek ellenére a tészta szépen megkelt. A gyúráshoz a habtejszínt is megmelegítettem egy kicsit, hogy jó melege legyen az élesztőnek a kelesztés egy órája alatt.

Picit meglisztezett deszkán körülbelül félujjnyi vastagra nyújtottam. Nagyon rugalmas, laza tésztát kaptam.

Míg kelesztettem, elkészítettem a tölteléket. A hozzávalókat összekevertem. De a sonkát külön apróra vágtam, a sajtot pedig kislyukú reszelőn lereszeltem.

Kinyújtva megkentem a paradicsomos masszával, megszórtam a sonkával, reszelt sajttal. A szélesebb oldalánál fogva szorosan feltekertem.

Mivel tényleg elég puha a tészta, nagyon éles késsel kell körülbelül egy centiméter széles csigákra szeletelni. Majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket. Szépen megkelnek sütés közben, szóval nem szabad túl szorosra.

Egy felvert tojással megkentem a tetejüket és megszórtam szezámmaggal. Húsz percet sültek, amíg megpirult rajtuk a sajt.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS