A gombakrémleves nemrég került fel a leveseim listájára. Legnagyobb előnye, hogy szénhidrát szempontjából nem számolós, viszont nagyon laktató. Pogácsareceptből pedig sohasem elég, azt vallom. Ezért választottam ma a vajas pogácsa receptet.

GOMBAKRÉMLEVES

-Hirdetés-

8 fej csiperkegomba
1 dl cukormentes, 30%-os habtejszín
2 evőkanál tejföl
fűszerek: só, őrölt bors, oregano, őrölt szerecsendió

A gombákat megtisztítottam és feltettem főzni sós vízben. Körülbelül félóra után picit meghűtöttem, hogy bele tudjam önteni a gombákat és egy merőkanál főzőlevet a műanyag turmixgépembe.

Magas fokozaton, 10-20 másodpercig turmixoltam. A turmixgépbe öntöttem a tejszínt és a tejfölt is. Majd az alaplébe visszaborítottam, és felforraltam.

Ennyi az egész. Hidegen és melegen is nagyon finom.

VAJAS POGÁCSA
(Eredeti receptgazda: Tóth-Rabb Nikolett)

350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g finom búzaliszt
250 g  vaj
1 dl langyos csillagtej
2 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
25 g friss élesztő
200 g tejföl
2 tojás sárgája (fehérje a megkenéshez)
30 g só

Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy a cukor helyett édesítőt, a sóból pedig másfélszeres mennyiséget használtam.

A vaj nem puhult meg, mielőtt nekiláttam, ilyenkor nagylyukú sajtreszelőn szoktam megreszelni. A liszteken kezdve szép sorban mindent egybegyúrtam, majd a meleg radiátorra tettem kelni.

Őszintén szólva nem igazán kelt meg, de miután átgyúrtam, és szaggattam, közben szépen emelkedett.

Kicsi szaggatóval dolgoztam. Amikor a sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket, megkentem a kicsit felvert fehérjével, és megszórtam szezámmaggal. Körülbelül negyven percet sült előmelegített sütőben. Ez volt ez első vajas pogácsa recept, amit kipróbáltam, és biztosan fogok még ilyet sütni.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS