Nemrégiben kérte egy inzulinrezisztens sorstársam, hogy írjam le pontosan, mit teszek a spagettibe. Előző életemben – egy másik kedves sorstárs szavaival élve, mikor még mugli voltam -, elegendő volt egy zacskó por. Most egy leheletnyivel több munka, de az ízvilág, ha lehet, még jobb. Ma erről mesélek.

Persze azt is mondhatnánk, hogy spagettit mindenki tud főzni, de eszembe jutott az első alkalom, amikor rántottát készítettem általános iskolás koromban. Anyuék a szőlőben voltak, és meg akartam lepni őket. Nem szóltam előre, mert úgy terveztem, hogyha elrontom, majd kidobom, úgy nem kerülök bajba. Szerettem volna, ha valaki pontosan megmondja, miből mennyit és hogyan. Akkor kisebb lett volna a bizonytalanság. Talán így érzett a kedves ifjú hölgy, amikor írt nekem. Szóval, szeretettel az én spagettim:

SPAGETTI (POR NÉLKÜL)

-Hirdetés-

Először apró kockákra vágtam a hagymát, majd megfonnyasztottam olivaolajon. A megtisztított csiperkét vékony csíkokra vágtam. Csiperkéből néha a receptben megadott mennyiség dupláját is szoktam használni. A gomba – bármilyen – nagy kedvencem. És mivel fehérje, számolatlanul lehet fogyasztani IR-ben. Miután a gomba megpirult, hozzáadtam a koktélparadicsomokat. Ezek most extra összetevők, de megfonnyadtak a hűtőben. Így meg akartam őket menteni. A paradicsompürével egyszer megforraltam a szószt, legvégül következett a hús és a fűszerek.

Alig két deciliter víz elég volt alá. Fél óra múlva elkészült. Cayenne paprikát most először adtam hozzá, de ezután soha nem fogom kihagyni. Nagyon pikáns, kellemes ízt adott a szósznak.

FETASAJTOS POGÁCSA

Mindent kimértem, és összeöntöttem egy tálba. A heti két görögsaláta vacsora miatt csak 130 g fetasajt volt itthon, de azzal is könnyen gyúrható, puha tészta lett belőle. Pihentettem félórát, majd 1 cm magasra nyújtottam egy picit lisztezett felületen.

Kicsi pogácsaszaggatót használtam, egy egész tojással kentem meg a tetejüket, majd megszórtam szezámmaggal.

Előmelegített sütőben húsz percig sültek.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS