Nagyon szeretem a gombát. Minden változatában. Kedves barátnőméknél vendégségben kóstoltam meg a töltött gombát. A mennyei ízeket akartam rekonstruálni. Kiválóan sikerült. Az ötperces pogácsának pedig természetesen a neve vonzott a legjobban.
MÁJJAL TÖLTÖTT GOMBA
(eredetei receptgazda: Kőrösi Krisztina)
500 g csirkemáj
1 nagy fej vöröshagyma
2 tojás
20 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
majoránna, őrölt bors, só
olívaolaj
6 nagy fej csiperkegomba
20 g trappista sajt
A májat egészen apróra vágva megdinszteltem az olajon és a felkockázott hagymán. A fűszerek után, amikor megpuhult, megsóztam. A tűzről levéve hozzákevertem a tojást és a zsemlemorzsát. A gombák tönkjeit is a májas töltelékhez adva fonnyasztottam meg.
A masszát belekanalaztam a gombafejekbe. A tetejüket megszórtam reszelt sajttal.
ÖTPERCES POGÁCSA
(eredeti receptgazda: Velmovszki Adrienn)
250 g túró
100 g barna rizsliszt
120 g trappista sajt
2 tojás
1 teáskanál só
magok
A túrót szitán áttörtem. Sajtot lereszeltem. Minden összetevőt előkészítettem.
Majd mindent összekevertem, és begyúrtam. Ötperces munka valóban. Picit ragacsos a tészta, vizes kézzel golyókat formáztam belőle, majd a sütőpapírra lapítottam. Tökmagot tettem a tetejére, és előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.