Nemcsak főételeket szoktam megosztani a Cukormentes övezetben, hanem egyszerűen elkészíthető reggeliket vagy vacsorákat. A mai melegszendvicsnél is fontos, hogy mindig a csomagoláson lévő szénhidráttartalommal számoljunk teljes kiőrlésű tortillák esetében. Természetesen házilag is lehet készíteni lapokat. (Recept: ITT)
A túrós-zabos sütemény legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt elkészül, mégis mennyei. Ráadásul lassú felszívódású.
TORTILLA MELEGSZENDVICS
(eredeti receptgazda: Csonka Rita)
1 szelet teljes kiőrlésű tortillalap
2 evőkanál natúr/csípős sajtkrém
2 szelet csirkemellsonka
3-4 szelet szalámi
2-3 vékony szelet trappista sajt
3-4 vékony karika édes lila hagyma
Amíg a melegszendvicssütő felmelegedett, a tortillalapot megkentem sajtkrémmel, majd a többi feltétet is sorban felpakoltam rá. Egyik felénél fogva félbehajtottam a lapot. Hogy ne lógjon ki a sütőből, a két csücskét picit behajtottam. Pirulásig sütöttem.
Gyakran teszek rá cukormentes majonézt, és mindig sok-sok zöldséggel eszem. Ha kerül bele hagymakarika, akkor figyelni kell, hogy az a köretként használt paprikát, paradicsomot is számolóssá teszi. A tortillalap, amit én használtam, 27 g szénhidrátot tartalmaz, a zöldségekkel és cukormentes csokoládéval a 40 g-os ebédemet is kiadta.
TÚRÓS-ZABOS SÜTEMÉNY
(eredeti receptgazda: Molnár Melinda)
500 g túró
50 g vaj
125 g zabpehelyliszt (az eredeti receptben zabpehely van)
2 tojás
200 g tejföl
1 zacskó vaníliás eritrit
2 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 biocitrom héja
1 tk sütőpor (az eredeti receptben nem volt sütőpor)
A túrót szitán áttörtem, minden mást kimértem. A tojásokat kettéválasztottam és csak a sárgáját tettem először a tésztához. Miután elkevertem, fél órát állni hagytam. Majd a fehérjét egy csipet sóval felvertem, a vajat megolvasztottam, végül ezeket is eloszlattam a túrós-zabos masszában.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 20 perc alatt sült szép aranybarnára.