Olyan főétel receptet kerestem, amihez minden van itthon. Pünkösd lévén, ebből kellett dolgoznom. Egy picikét megfeledkeztem róla, hogy nem lesz bolt. Olyan jól sikerült a sajtos-tejfölös tarja és a sörkifli, hogy legközelebb is ezt a taktikát követem.

SAJTOS-TEJFÖLÖS TARJA
(eredeti receptgazda: kifoztuk.hu/Szép Csilla ITT)

-Hirdetés-

8 szelet tarja
4 evőkanál barna rizsliszt
1 ek őrölt pirospaprika
1 kk őrölt kömény
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
só, őrölt bors
húsonként 2 k tejföl
reszelt sajt

A hússzeletek szélét picit beirdaltam. Megsóztam, megborsoztam. A lisztet, paprikát, köményt és zúzott fokhagymát összekevertem. A lisztes keverékben megforgattam a húsokat. Kevés olajon mindkét oldalukat megpirítottam. Kivajazott jénai tálba fektettem a húsokat, megkentem a tejföllel, megszórtam a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben nagyjából 20 percig sütöttem.

SÖRKIFLI
(eredeti receptgazda: kalcirecept ITT)

250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
50 g búzasikér
7 g só
20 g élesztő
165 g víz
25 g olaj
15 g tejföl
50 g tömlős sajtkrém
20 g habtejszín

“töltelék: 50 g vaj”
kenés: tojás
szórás: reszelt sajt

A sörkifli receptet érdemes tökéletesen pontosan követni. Sorstársaim megosztásaiban gyakran olvasom, hogy Kálci receptjeiből mindig nagyszerű péksütemények születnek. Ezért vágtam bele bátran. És igen. Végre egy kelt tésztás recept, ami illik a diétánkba (inzulinrezisztencia és cukorbetegség), nem kell cukor a kelesztéshez, és mégis gyönyörű, levegős tészta készül. Két és fél év gyakorlatozása után is óriási élmény ez.

A lisztet, sikért, sót összekevertem. A közepében lévő mélyedésbe belemorzsoltam az élesztőt. A kézmeleg vizes tejszínt ráöntöttem az élesztőre. Ebbe a középső részbe szedtem a tejfölt, nyomtam a natúr krémsajtot. Majd ide locsoltam az olivaolajat is.

Könnyen gyúrható tészta lett belőle, ami egy órát kelt a napon. Újra átgyúrtam. Két cipóra osztottam, majd újra kelesztettem negyedórát. Addig vékony csíkokra vágtam a margarint. Vaj jobb lett volna szerintem, de az nem volt itthon. A két cipóból pár milliméteres kört nyújtottam. Mindkettőt 12 részre vágtam. A cikkek szélesebb részébe fektettem a margarincsíkokat.

Feltekertem. Még negyedórát keltek a teflon sütőpapírral bélelt tepsiben. Tojással megkenve és sajttal megszórva. Előmelegített sütőben félórát sültek. Minden darab sörkifli mennyei puha és csodás ízű. A szentimentális szavak cseppet sem túlzások.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS