Sárgarépa, uborka is a kertből, hogy friss és ropogós köretünk legyen az ebédhez. Korábban már megsütöttem a kifoztuk.hu rizses cukkinitallérját, így nagy bizalommal fogtam neki a receptnek. A füstölt sajtos pogácsa bármilyen kisétkezésben megállja a helyét.

SÁRGARÉPÁS RIZSTALLÉR
(eredeti recept: kifoztuk.hu/Szép Csilla ITT)

-Hirdetés-

200 g főtt basmati rizs
3 nagyobb sárgarépa (nálam 9 kisebb)
3 tojás
2 púpozott evőkanál barna rizsliszt
1 csapott teáskanál só
1/2 kávéskanál őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
olaj a sütéshez

A sárgarépákat tisztítás után lemértem, hogy pontos legyek a számolásban. A basmati rizst megfőztem sóval, cukor, jód-, és keményítőmentes vegetával, olívaolajjal. A recept szerint reszelni kell a répát, én az aprítógépbe tettem. A fokhagymát összenyomtam, majd mindent alaposan összekevertem. Olívaolajjal lespriccelt palacsintasütőbe kanalaztam. Egy tallér egy evőkanál masszából készül. Nekem tizenhárom tallér lett ebből a mennyiségből.

FÜSTÖLT SAJTOS POGÁCSA
(eredeti receptgazda: Street Kitchen ITT)

Az eredeti füstölt sajtos pogácsa finomlisztes, cukros, mindenféle inzulinrezisztenciában nem korrekt összetevőkkel. Így hát adaptáltam.

150 g tejföl
1 csipet Dia-Wellness negyedannyi édesítő
45 g friss élesztő
420 g teljes kiőrlésű búzaliszt
180 g finom búzaliszt
2 tojás
220 g szoba hőmérsékletű margarin (az eredeti receptben vaj van, de az lassan konkrétan aranyárban lesz)
200 g füstölt sajt
2 teáskanál só
1 tojás kenéshez
Füstölt sajt szóráshoz

A tejfölt, édesítőt és élesztőt elkevertem. Majd hozzáadtam a lisztes, tojásos, sós, apró kockákra vágott margarinos és reszelt füstölt sajtos alaphoz. Alaposan összegyúrtam, míg puha, homogén tésztát kaptam. Egy órát kelesztettem napsütéses, szélvédett helyen. Pont elég lett volna 45 perc is, ahogy az eredeti recept írta.

Egy-másfél centiméter magasra nyújtottam, és három centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval dolgoztam. A tepsiben is pihent 20 percet. Negyven darab pogácsa készült fél adagból. Egy felvert tojással megkentem, és reszelt füstölt sajttal szórtam meg. Előmelegített sütőben sütöttem.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS