Az ősz illata számomra az alma, a fahéj és a sütőtök illata a konyhában. A kert még ontja a céklát, így született a mai almás-céklasaláta és a sütemény is.

ALMÁS-CÉKLASALÁTA
(eredeti receptgazda: Hargitai György)
-Hirdetés-

400 g cékla
1 mokkáskanál őrölt kömény
200 g alma
0,5 citrom leve
2 evőkanál 5%-os almaecet
2 evőkanál olívaolaj
0,5 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 kávéskanál só

A céklát alaposan megmosva, héjában tettem fel főzni köménymagos és sós vízben. Amikor megpuhult, levettem a tűzről és hagytam, hogy a saját levében hűljön. Lehűlés után megpucoltam és hosszú, vékony csíkokra szeleteltem. Az almát hasonlóan vékonyra csíkozva kevertem a céklához. Az eredeti recept a citromot kockázva írja, de én inkább csak a kifacsart levét adtam hozzá. Végül a pici só, édesítő, olaj és almaecet került bele. Érdemes pár órát hagyni érni.

ALMÁS-DIÓS KEVERT SÜTEMÉNY
(eredeti recept ITT: Fittl_eszek)

210 g teljes kiőrlésű búzaliszt
90 g finom búzaliszt
50 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 csomag vaníliás xillit
1 csomag sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
100 g durvára vágott dió
4 tojás
1,5 dl olivaolaj
2 darab alma

A szárazanyagokat összekevertem. A diót apróra vágtam. A négy tojást pedig az olajjal együtt felvertem. Majd mindent alaposan összekevertem. Én picit száraznak találtam. Valószínűleg azért, mert csak 1 almát tettem bele. Ezért adtam hozzá még egy deciliter cukormentes mandulatejet is. Ez nyugodtan elhagyható, ha elég az alma. Sütőpapírral bélelt őzgerincformaszerű tepsibe sütöttem előmelegített sütőben.

Jó étvágyat kívánok!
Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!
MEGOSZTÁS