Amikor belefogtam a Cukormentes övezet rovatba, rengeteg gasztronómiai oldalt bekövettem, hogy bővüljön az ötlettáram. Így aztán annyi fonott húsvéti kalácsot láttam az elmúlt héten, amennyit egész életemben összesen (se). Úgy döntöttem csakazértse azt sütök. Ez az almás-mákos pite magyarázata. No meg a némileg fonnyadt almák a spájzban.

-Hirdetés-

CSIRKETORTA

Ez a főétel szürreális neve ellenére nagyon különleges és finom ízvilág, gyakorlatilag nulla szénhidráttartalommal. Változatos körettel fogyasztható.

Egy őzgerincformát kibéleltem először baconszeletekkel úgy, hogy túllógjanak a szélén, majd meglocsoltam a felvert két tojással.

A csirkemellet vékonyra szeleteltem és megfűszereztem. Ez volt a következő réteg. Azt megszórtam reszelt sajttal.

Ezt a rétegzést folytattam még egyszer. Aztán három tojást elkevertem két evőkanál tejföllel, a harmadik rétegnél ez került a húsra. Legvégül újra a reszelt sajt. Majd visszahajtottam a túllógó bacon-öket. Nem takarták teljesen, így kicsit kiegészítettem.

Előmelegített sütőbe tettem, körülbelül 30 percet sült, amikor átborítottam egy teflon sütőpapírral bélelt tepsire, hogy az alsó bacon-ök is átsüljenek.

ALMÁS-MÁKOS PITE

 

Először aprítógépbe tettem az almát, megdaráltam a mákot, és az édesítővel együtt összekevertem. A tejfölt hozzáadtam a felvert tojáshoz.

Ezután következtek a szárazanyagok. Az eredeti receptben teljes kiőrlésű liszt van, szóval, aki kipróbálja, nyugodtan készítheti azzal is. Én szerettem volna gluténmentesre, ezért a barnarizsliszt.

Hozzáadtam a liszttel elkevert sütőport. Itt megint változtattam egy picit. Alma esetében nálam a fahéj kötelező. Így azzal is kiegészítettem. Az utolsó szemtelen belekontárkodás az – általam nagyrabecsült – receptgazda művébe, az volt, hogy 50 ml olivaolajat használtam az 1 dl helyett, de kizárólag a sohasem látott hasizomkockák érdekében. Legutoljára hozzáöntöttem az almás, mákos masszához.

Sütőpapírral bélelt tespsibe került a tészta. Előmelegített sütőben 25 perc alatt lett kész. Tűpróbával ellenőriztem.

Csodás desszert lett az ebédhez.

Az alma miatt gyors felszívódásúnak kell számolni. Egy kockában 7 gramm szénhidrát van. Már tegnap este megsütöttem – én balga -, mert komoly kihívás a fahéjas illatú lakásban nem megkóstolni a frissen sült sütit. Gyorsan bedobozoltam, nehogy kísértésbe essem.

Mivel gyorsat nem eszünk se vacsorára, se utóvacsorára, viszont a sütő meleg volt, villámgyorsan begyúrtam egy túrós rudat is.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS