A kert még ontja a zellerzöldet, ezért különösen szeretem azokat a recepteket, amikben zellerzöldre van szükség. Az almás pite pedig az a sütemény, amit mindig szerettem volna elkészíteni, de korábban nem kerítettem rá sort. Mikor megláttam, hogy a kedvenc lisztemet – teljes kiőrlésű tönkölyliszt – kell hozzá használni, tudtam, hogy kipróbálom.

TEJSZÍNES MUSTÁROS CSIRKÉS PENNE
(eredeti recept ITT: Gastrohobbi)

-Hirdetés-

csirkemellfilé
só, őrölt bors, majoránna
olívaolaj
fokhagyma
vöröshagyma
teljes kiőrlésű penne tészta
dijoni  mustár
30%-os cukormentes habtejszín
zellerzöld

Három csirkemellfilét elfeleztem, az egyik oldalukat négyzetes alakban megmetszettem. Az Instagram/Gastrohobbi oldalon a műveletről videó is megtekinthető. Megsóztam, megfűszereztem, majd állni hagytam egy kicsit. Kevés olajon mindkét oldalukat megsütöttem, mellettük hat gerezd fokhagymát pirítottam. Közben megfőztem a 100 g penne tésztát. Abban az olajban, amiben a hús sült, megpirítottam kettő apróra vágott vöröshagymát, egészen barnára, majd belekanalaztam 2 evőkanál dijoni mustárt, és beleöntöttem 3 dl habtejszínt.

Összefőztem, majd belekevertem a tésztát. A sültet rátettem a tejszínes tésztára és megszórtam a felaprított zellerlevéllel.

ALMÁS PITE
(eredeti recept: Instagram/életcukornélkül)

300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1,5 teáskanál sütőpor
2 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 csipet só
1 tojás
200 g margarin
1 kg alma
1 evőkanál alma
2 evőkanál őrölt fahéj
1 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
olaj
1 tojás a tetejére

Az almát megtisztítottam és kis kockákra daraboltam. Kevés olajon megfonnyasztottam az édesítővel és fahéjjal. Az eredeti receptben ezt a lépést kihagyják, de én úgy döntöttem picit megsütöm, mielőtt a tésztára kanalazom. A tészta minden összetevőjét egymásra borítottam, végül alaposan összegyúrtam. Ennek egyharmadát meghagytam, a kétharmadot pedig kinyújtottam a 30 cm-es pitesütő méretére. A sütőbe teflonos sütőpapírt tettem. Ezután az oldalához is picit felnyomkodtam.

Ráborítottam az almát, a tészta egyharmadát kinyújtottam pár mm vastagságúra és vékony csíkokkal berácsoztam a almás réteget. Egy tojást felvertem, és megkentem vele a tésztarácsokat.

Körülbelül negyven percet sült előmelegített sütőben.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS