Kálci receptjei meghódították a netet. Eddig a kisétkezéseket céloztam meg a finomságaival, most a magvas formakenyér a reggelit és a vacsorát mentesíti a kenyérvásárlástól. Az almás kevertnek pedig éppen szezonja van.

-Hirdetés-

 

MAGVAS FORMAKENYÉR
(eredeti recept ITT: kalcirecept.hu)

magvak: 20 g tökmag, 20 g napraforgómag, 20 g lenmag
400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
80 g búzasikér
60 g mag a tésztába gyúrva
10 g (2 teáskanál) só
4 dl langyos víz
20 g friss élesztő
25 g hideg margarin
tetejére lenmag

A magvakat száraz, fedett teflonos sütőben megpirítottam, azért kell lefedni, mert – ahogy Kálci is előre szólt – a lenmag pattog. A lisztet, sikért, sót összekevertem. A belsejébe mélyedést készítettem, belemorzsoltam az élesztőt, végül ráöntöttem a langyos vizet. A magvakat a szárazanyagok szélére szórtam. Amikor az élesztő felfutott, az egészet alaposan kigyúrtam a hideg margarinnal. Száraz, meleg helyen kelesztettem egy órát.

Közben szilikonos sütőpapírral kibéleltem a püspökkenyér formát, és a megkelt tésztát belenyomkodtam. Majd letakarva újabb órát kelt. Közben előmelegítettem a sütőt, de az aljába tettem egy tepsit vízzel, hogy a sütőben kialakítsak egy gőzteret.

Körülbelül egy órát sült. Az illata, az íze tökéletes, a héja ropogós.

ALMÁS KEVERT
(eredeti recept ITT: cukormenteselet.hu)

230 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 g finom tönkölyliszt
30 g negyedannyi
2 közepes alma
175 g tejföl
100 ml olaj
1 tojás
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál vaníliaaroma
0,5 zacskó sütőpor
1 kávéskanál szárított citromhéj
1 csipet só

Az almákat megpucoltam, és nagylyukú sajtreszelőn lereszeltem. A tojást, olajat, édesítőt és vaníliaaromát habverővel felvertem, ezután a reszelt almát, a tejfölt fakanállal elkevertem a habban. Ezután fokozatosan adagoltam hozzá a szárazanyagokat.

Kibéleltem sütőpapírral egy tepsit, beleigazítottam a masszát, majd körülbelül harminc percig sütöttem előmelegített sütőben.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS