A sült hagymás pogácsa ötletét ismét a Kálcirecept oldalán fedeztem fel. Ahogy néztem a videót, felidézte gyerekkorom nyári reggeleit. Amikor az apró újkrumplikat megfőztük a héjukban, és zsírban sült, pirospaprikás hagymába forgattuk, miután türelmetlenül ügyetlenkedve megszabadítottuk őket a forró héjuktól. Természetesen puha, hatalmas karéj, ropogós fehér kenyérrel. Micsoda idők voltak! A receptben 600 g finom búzaliszt szerepel, de természetesen ezt meg kellett változtatnom, hogy diétakompatibilis legyen.

SÜLT HAGYMÁS POGÁCSA
(eredeti recept ITT: Gábor a házi pék)

-Hirdetés-

130 g vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma (most kihagytam)
180 g sertészsír (a pék tanácsai szerint ez kacsazsír is lehet)
420 g teljes kiőrlésű búzaliszt
180 g finom búzaliszt
20 g só
1 db egész tojás és 1 tojássárga
1 db egész tojás és a maradék 1 tojásfehérje a megkenéshez
110 g tejföl
30 g friss élesztő
120 ml langyos víz
6 g cukor

Az apróra kockázott vöröshagymát a zsír egyharmad részén barnásra pirítottam, majd hozzákevertem a maradék részt, és egybeolvasztottam. Amíg a sült hagymás zsír hűlt, de még nem dermedt meg összekevertem a liszteket és a sót. Illetve az élesztőt egyenletesre kevertem a langyos vízben. A zsíros, hagymás folyadékot alaposan elvegyítettem a lisztes résszel. Majd hozzáadtam a tojást, a tejfölt és az élesztős vizet. Fontos, hogy a tejfölt és a tojást legalább egy órával hamarabb vegyük ki a hűtőből, hogy ne legyen túl hideg. A pék a videójában dagasztógépbe teszi a tésztát, én kézzel dagasztottam be alaposan. Könnyen gyúrható, addig kell dolgozni vele, míg elválik az edény falától. Ezután folpackkal lefedett edényben pihentettem félórát. Javaslat alapján olajjal érdemes kikenni a tálat, de anélkül sem ragadt hozzá.

Lisztezett deszkán 1,5 -2 cm magasra nyújtottam és a tetejét berácsoztam. Nagy szaggatóval kiszaggattam, majd megkentem egy felvert tojással.

Újabb egy órát pihent, mielőtt betettem az előmelegített sütőbe. Húsz percet sültek.

Sülthagymás pogácsa frissen a sütőből

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövőre is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS