Két és fél évvel ezelőtt, amikor megkaptam az inzulinrezisztencia diagnózist, éppen beköszöntött a #maradjotthon időszak a világban. Nagyon meg voltam ijedve, hogy semmit sem tudok az új életmódról. Közben leraboltuk a boltok polcait. Így ijedtemben, mindent megvettem, amire a varázslatos teljes kiőrlésű szót írták. Azután pedig gúglizhattam, hogy mire valók. Először akkor próbáltam ki ezt a receptet. A rozspogácsa nagyszerű reggeli kiegészítő és tízórai vagy uzsonna.

TELJES KIŐRLÉSŰ ROZSPOGÁCSA
(eredeti receptgazda: Zsuzsóné Varga Zsuzsanna)

-Hirdetés-

350 g teljes kiőrlésű rozsliszt
130 g finom búzaliszt
20 g búzasikér
1 dl langyos víz
1 csipet cukor (elhagyható)
2 tojás (egyik a tetejére kenésnek)
0,5 kocka friss élesztő
200 g tejföl
250 g margarin
2 teáskanál só

A szárazanyagokat összekevertem, majd abba mélyedést készítettem, beleöntöttem a langyos vizet. Beletettem a csipet cukrot (elhagyható), belemorzsoltam az élesztőt. Mikor megindult az élesztő, összegyúrtam a margarinnal és a tojással, tejföllel. A lágy tésztát egy órán át kelesztettem.

Picit meglisztezett deszkán 1.5-2 cm magasra nyújtottam ki. A legnagyobb pogácsaszaggatóval szaggattam ki. Megkentem a pogácsákat a felvert tojással, majd egy kisollóval megcsipkedtem a tetejüket.

Újabb félóra kelesztés után tettem a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 25 percet sült. A rozspogácsa inkább tömör, nem különösebben puha kelt tészta, de nekem nagyon ízlik. Kenyér helyett is ettem rántottához például.

Jó étvágyat kívánok!
Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS