Már jó ideje követem Kálci receptjeit, és a felhőpogácsa volt az egyik legszimpatikusabb. Végre felkerült diétás változatban. Azonnal kipróbáltam. Nagy tanulság az elmúlt három év inzulinrezisztencia miatti elkötelezett sütéseimnek, hogy a kelesztési időt, a hajtogatási szakaszok közötti pihenési időt nem szabad megspórolni, ha igazán puha, foszlós péksüteményekre vágyunk.

FELHŐPOGÁCSA
(eredeti recept ITT: kalcirecept.hu)

-Hirdetés-

550 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g búzasikér
250 g margarin
20 g só
25 g friss élesztő
1 csipet cukor (az eredeti receptben nincs benne)
140 g langyos víz
1 db tojás
165 g szoba hőmérsékletű tejföl
100 g reszelt trappista sajt
1 tojás a megkenéshez

A lisztet, sikért, reszelt sajtot és sót elkevertem, majd elmorzsoltam benne a margarint. A keverék közepébe mélyedést készítettem, beleaprítottam az élesztőt, arra ráöntöttem a langyos vizet. Meghintettem egy iciripiciri csipet cukorral. Ez a lépés nyugodtan elhagyható. Körülbelül negyedóra alatt futott fel. Ekkor adtam hozzá a tejfölt és a tojást, majd alaposan kidagasztottam.

Kálci azt mondja, nem biztos, hogy elválik az edény oldalától, de most könnyedén elvált. Harminc percig kelesztettem először. Aztán kinyújtottam és meghajtogattam. Ezután 20 percet pihent és kelt.

A hajtogatás műveletét háromszor végeztem el. Ujjnyi vastagra nyújtva 4 cm-es szaggatóval készítettem a pogácsákat.

Megkentem a tojással, majd megszórtam szezámmaggal, tökmaggal és lenmaggal.

Harminc percet sült, 175 fokos, előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel ez a kívül ropogós, belül puha, foszlós felhőpogácsa.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk kegközelebb is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!

MEGOSZTÁS